La două luni de zile de la reorganizarea Poliţiei rurale, în cursul săptămânii tre­cute a avut loc o întâlnire a Ins­pectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Ioan Aron, cu primarii din co­munele judeţului Covasna.

Iniţiatorul întâlnirii, Tamas Sandor, pre­şedintele Consiliului Judeţean Covasna, a declarat că „autoritatea publică judeţeană şi autorităţiile publice locale caută, cu forţe comune, acele modalităţi prin care, colaborând cu poliţia, vor putea organiza mai eficient  munca forţelor de ordine  publică.”

Plângerile primarilor

În cadrul discuţiilor edilii şi-au declarat nemulţumirea în legătură cu noul „sistem  poliţienesc”, arătând că  acesta nu poate aduce nimic bun, din moment ce, în opinia lor, reorganizarea Poliţiei rurale afectează în mod negativ siguranţa publică din satele judeţului Covasna. În ansamblu, propunerile  primarilor care au participat la şedinţă au vizat men­ţinerea actualei structuri a posturilor de poliţie şi înfiinţarea unor noi posturi de poliţie comunale, pe scheletul actualului sistem de poliţie din mediul rural.

Primarul din Bracani, Gheorghe Marin, s-a plâns de faptul că, în perioada în care singurul agent de poliţie care deserveşte localitatea  se află în concediu de odihnă, la postul de poliţie „e linişte şi pace”. Astfel, indiferent de ce se întâmplă în comună, sătenii sunt îndrumaţi, print-un afiş postat pe pe uşa postului de poliţie, să sune la numărul de urgenţă 112. Însă, precum a reclamat şi primarul din Boroşneu Mare, Lorincz Kalman, la apelurile la 112 timpul de intervenţie este destul de lung, lucru care nu este în interesul locuitorilor comunei.

Şi  primarul din Dalnic, Marton Laszlo, a sesizat faptul că poliţiştii nu cunosc raporturile de proprietate din localităţi, astfel că, mai ales în această perioadă în care se adună produsele de pe câmpuri, nu au cum să ştie dacă oamenii care strâng recolta de pe un teren o fac în numele proprietarului sau o sustrag pe-a altora. Ca urmare, potrivit spuselor primarului co­munei Catalina, Tusa Levente, o persoană suspectă de furtul a 10 tone de cartofi este şi astăzi liberă să fure, pe mai departe, din bunul altora.

Cel care a pus piciorul în  prag şi a spus ce, probabil, toţi ceilalţi primari gândeau, a fost primarul din Sita Buzăului, Constantin Filofi, care a precizat: „Consider că înaintea punerii în aplicare a acestei reforme era necesară consultarea, la nivel judeţean, a şefilor ad­ministraţiilor locale. Din păcate, noi suntem chemaţi, totdeauna, ori să ne spunem o părere, ori să ne aşternem problemele. Părerea noastră despre restructurarea poliţiei rurale  conta, însă nu am fost întrebaţi niciodată cu privire la consecinţe. Oamenii de la sate  sunt obişnuiţi ca, pentru orice ceartă între ei să meargă la postul de poliţie. Însă, în momentul de faţă, când cetăţeanul are o problemă şi merge la poliţie, dacă  nu mai găseşte  acolo pe nimeni, vine la primărie. Ar fi bine să luaţi în considerare toate  problemele noastre discutate astăzi, aici, dacă tot ne-aţi cerut părerea” .

Răspunsurile IPJ

Inspectorul şef al  IPJ Covasna, Ioan Aron, este de părere că această reformă a poliţiei în mediul rural este un proiect în fază de debut, iar în cazul în care, în timp, se observă că efectele sunt unele negative, atunci se vor lua măsurile care se impun. Acesta a  subliniat faptul că „ reorganizarea  poliţiei rurale”  presupune  răbdare  şi implicare  atât din partea  localnicilor, cât şi din partea  poliţiştilor. În opinia  comisarului-şef de poliţie, Ioan Aron, este important ca localnicii, împreună cu autorităţile locale, să se pună de acord cu poliţiştii, care, dacă nu procedează cu destulă rigurozitate, se vor putea aştepta la consecinţe grave.

„Conceptul acesta de reorganizare a poliţiei nu încearcă altceva decât să dinamizeze forţele pe  întreg teritoriul judeţului. Pe parcurs, poate fi îmbunătăţit acest proiect iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, aceste modificări  nefiind încă «bătute în cuie». Deocamdată, dacă asta este decizia care a fost luată, nouă, la nivel de judeţ, nu ne rămâne altceva decât să o aplicăm şi să o«asortăm» la potenţialul operativ  pe care mizează  judeţul” a declarat  acesta.

Potrivit comisarului-şef, poliţia nu este nici pe departe neputincioasă: arma de serviciu se va folosi în cazuri justificate. În sistemul nou de patrulă poliţia este mai eficientă, poziţia vehiculelor fiind monitorizată prin GPS, astfel încât intervenţiile sunt mult mai prompte. Inspectorul şef al IPJ Covasna, Ioan Aron, a subliniat faptul că  echipajele  de poliţie vor patrula în mediul rural 24 de ore, din 24. În aceste condiţii oamenii de la ţară trebuie să anunţe evenimentele petrecute în plan local, la 112, iar cea mai apropiată echipă de intervenţie va ajunge la reclamanţi, în câteva minute.

La consfătuire a participat şi Manuela Popescu, reprezentanta Direcţiei Naţionale Anticorupţie Covasna, care a cerut ajutorul primarilor pentru a putea acţiona mai eficient, împotriva abuzurilor comise pe plan local.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail