Conducerea Primăriei Vâlcele solicită transferarea în patrimoniul local a clădirii fostului spital de patologie neuromusculară din localitate, în scopul introducerii acesteia în circuitul turistic.
Primarul comunei, Dumitru Marinescu, a declarat marţi pentru AGERPRES că după mutarea spitalului la Întorsura Buzăului, în urmă cu câteva luni, clădirea a rămas nefolosită, iar consilierii locali şi-au dat acordul pentru iniţierea demersurilor în vederea preluării acesteia de la Ministerul Sănătăţii.
„Având în vedere investiţiile care se realizează în comună în cadrul proiectului Drumul apelor minerale, am vrea să preluăm clădirea spitalului, să o consolidăm şi să o introducem în circuitul turistic (…) Desigur, îi putem găsi şi o altă utilitate, spre exemplu am putea amenaja aici locuinţe pentru cadrele didactice, deoarece avem foarte mulţi navetişti. Şcoala se află în apropiere şi facem un fel de campus”, a spus Dumitru Marinescu, amintind în context că la ora actuală grădiniţa din Vâlcele funcţionează într-o clădire retrocedată Bisericii reformate, pentru care Primăria plăteşte chirie.
Spitalul de patologie neuromusculară din Vâlcele, care avea o tradiţie de aproape patru decenii, a fost închis în urmă cu patru luni printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, iar activitatea medicală a fost relocată la Întorsura Buzăului, unde există un spital nou, în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu a funcţionat până în această vară deoarece nu a avut dotarea necesară şi nici medici.
Angajaţii şi pacienţii de la Vâlcele au încercat să împiedice mutarea la Întorsura Buzăului prin mai multe acţiuni de protest organizate în faţa Prefecturii Covasna, la sediile PDL şi UDMR din Sfântu Gheorghe, precum şi în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, dar după relocare majoritatea s-au declarat mulţumiţi de condiţiile oferite de noul spital.
Conducerea Asociaţiei Distroficilor Muscular din România nu a renunţat, însă, la Vâlcele, unde a deschis recent un centru de asistenţă şi tratament pentru bolnavii cu distrofii.
Preşedinta Asociaţiei, Maria Teodorescu, a declarat pentru AGERPRES că lucrările de amenajare a centrului au fost realizate cu ajutorul unor sponsori şi au început înainte ca spitalul, care trata bolnavi din toată ţara, să fie mutat la Întorsura Buzăului.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES