Camera Deputaților a votat în unanimitate modificările și completările Legii 114/1996 – Legea locuinței. Primăriile vor putea cumpăra imobilele pe care băncile le execută silit, din cauza faptului că proprietarii nu își mai pot achita creditele, iar locuitorii își vor putea păstra locuința în schimbul plății unei chirii.
. . primaria-sf-gheorghe-2015-300x224Autoritățile locale vor avea posibilitatea de a cumpăra de la bănci sau de la executorii judecătorești imobilele din care sunt evacuate persoanele care nu își mai pot achita datoriile către instituțiile bancare. Modificarea, votată în unanimitate în Camera Deputaților, prevede că în cazul în care autoritățile locale vor cumpăra imobilele respective, acestea vor putea fi transformate în locuințe sociale, astfel încât persoanele aflate în situația de a ajunge pe drumuri nu vor mai trebui să se mute.
„Inițiativa a pornit de aici, din Sfântu Gheorghe, și a fost pregătită de colegul meu Cseke Attila, și alți 14 deputați și senatori ai UDMR. (…) În urmă cu câțiva ani am mai discutat această problemă. Este o mare nedreptate faptul că, din nou, îi sancționăm pe cei care au inițiativă, au curaj, riscă, iau credite de la bănci să cumpere o casă, iar în cazul în care au o problemă și nu pot plăti ratele la bancă, nu numai că li se ia casa, dar trebuie să se și mute. Deci trec și printr-o traumă a mutării din locuința respectivă și în plus, conform legilor în vigoare, nici nu le poți da o locuință socială, pentru că legea spune că poți da locuință socială doar celor care nu au deținut locuință proprie după 1989. Cred că această lege, dacă va fi promulgată de președintele țării, permite autorităților locale să ajute aceste familii, vom avea cadrul legal. Aceste locuințe vor intra în proprietatea publică a orașului, deci nu vor putea fi vândute, însă familiile respective vor putea rămâne în aceste locuințe și vor plăti chirie către Municipalitate. Eu cred că este una dintre bunele inițiative ale UDMR-ului și mă bucur că a fost susținută și de către celelalte forțe politice din România.” – a declarat ieri primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.
Potrivit acestuia, Primăriile nu vor avea drept de preempțiune, acestea vor putea negocia cu băncile și vor putea participa la licitații, însă nu vor putea licita sume mai mari decât valoarea stabilită de evaluatori pentru fiecare locuință în parte.
„Legea se referă doar la locuințele mai mici de 100 mp, pentru că nu s-a dorit ca Primăriile să cumpere vile, până la urmă este o inițiativă socială. (…) Primăriile pot cumpăra locuințe doar după ce acestea sunt evaluate, și nu putem oferi sume mai mari decât valoarea dată de evaluator. Se pot ivi situații în care o Primărie participă la o licitație și nu poate să achiziționeze locuința. Nu se poate spune în acest moment că toate locuințele care ajung în această situație vor putea fi cumpărate de Primării, pentru că dacă cineva licitează peste valoarea dată de evaluator, Primăria nu poate să meargă mai departe.” – a explicat Antal Arpad.
Inițiativa legislativă seamănă, într-o oarecare măsură, cu Legea dării în plată. Aceasta din urmă soluționează problema datoriei cetățenilor față de bănci, însă nu oferă soluții: „Familia tot trebuie să se mute și tot trece printr-o traumă, și degeaba va cere locuință socială pentru că nu îi vom putea da.”, a mai explicat Antal, care spune că vor exista anumite limite financiare, iar Primăria va putea cumpăra doar un anumit număr de astfel de locuințe pe an.
„Nu am avea posibilitatea ca mâine să cumpărăm 100 de locuințe în oraș pentru că acest lucru ar avea un impact bugetar, dar probabil că în fiecare an vom putea cumpăra 5, 10, 15, în funcție de probleme.” – a conchis primarul.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail