Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în foarte scurt timp vor fi reluate lucrările pentru finalizarea reabilitării şi modernizării Pieţei Libertăţii, suspendate în urmă cu mai bine de doi ani în urma contestării şi blocării proiectului.
„O veste bună. Am reuşit să finalizăm procedura de licitaţie şi procedura de autorizare pentru lucrările de finalizare a zonei din Piaţa Centrală. Săptămâna viitoare vom emite ordinul de începere a lucrărilor şi sper că în acest an vor fi finalizate lucrările”, a declarat primarul Antal Arpad.
Proiectul prevede amenajarea unei platforme plane în faţa sediului Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Covasna, unde să poată fi amplasat un patinoar pe timpul iernii, dar care să poată fi folosită şi ca scenă pentru diferite evenimente cultural-artistice, precum şi realizarea a două seturi de trepte din piatră care să creeze o legătură funcţională şi o articulare artistică între Piaţa Libertăţii şi Piaţa Mihai Viteazul din apropiere, aflate la diferenţă de nivel.
Valoarea totală a lucrărilor este estimată la aproape 2,8 milioane de lei.
În ultimii ani, în municipiul Sfântu Gheorghe au fost derulate mai multe proiecte de reabilitare a spaţiilor, ce au vizat atât respectarea cerinţelor secolului XXI, cât şi a ambianţei istorice, printre acestea numărându-se şi Piaţa Libertăţii, care a devenit o zonă exclusiv pietonală.
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe ar fi dorit ca odată cu modernizarea pieţei să extindă şi parcul Elisabeta, respectiv să amplaseze o uriaşă colină de pământ de aproximativ cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean, care să simbolizeze „trupul pietrificat al balaurului răpus de patronul spiritual al oraşului, Sfântul Gheorghe”.
Acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece Prefectura Covasna a chemat în instanţă Consiliului local Sfântu Gheorghe, cerând anularea Planului Urbanistic Zonal, pe considerentul că nu avea avizele necesare de la SRI şi Ministerul Apărării Naţionale.
Dealtfel, acest proiect a stârnit numeroase controverse în rândul comunităţii locale, printre contestatari numărându-se conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), care a afirmat că autorităţile locale, aflate sub culorile UDMR, intenţionau să se folosească de această colină uriaşă de pământ pentru a ascunde vederii un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc, respectiv statuia voievodului Mihai Viteazul din piaţa alăturată.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a respins aceste acuzaţii, recunoscând, însă, că se doreşte delimitarea părţii istorice a oraşului de Piaţa Mihai Viteazul care, în opinia sa, are un aspect „comunist” imprimat de blocuri şi de clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor.
Practic, în urma acestor dispute, doar jumătate din piaţă a fost reabilitată, cealaltă parte, aflată în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean, rămânând acoperită cu nisip.
Pentru a nu sta neutilizată, autorităţile au amenajat aici un patinoar artificial pe timpul iernii, iar vara au amplasat mai multe şezlonguri şi umbrele colorate, transformând-o în spaţiu de relaxare şi loc de joacă pentru copii.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES