O sută de containere inteligente pentru colectarea selectivă a deşeurilor vor fi amplasate până la sfârşitul acestui an pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, primele 23 dintre acestea urmând să fie montate în următoarele săptămâni.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe Toth Birtan Csaba a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că acestea au fost achiziţionate din fonduri europene de către Ministerul Mediului, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Cetăţenii le vor putea utiliza atât cu un card personalizat, cât şi cu o aplicaţie mobilă, prin intermediul cărora societatea de salubritate va putea înregistra persoanele care colectează selectiv.

„23 de locaţii sunt pregătite deja din săptămânile trecute şi urmează în acest weekend să se monteze aceste eco-insule (…) Până la sfârşitul anului încă 77 vor fi aduse şi montate (…) O să fie pentru 5 fluxuri de deşeuri, de fapt acele fluxuri de deşeuri care se colectează selectiv şi acum: deşeuri menajere amestecate, biodegradabile, plastic, hârtie şi sticlă. Locuitorii vor primi o cartelă cu care pot accesa aceste guri de umplere, va fi şi o aplicaţie informatică prin care, printr-un cod, se va personaliza şi vor putea să acceseze aceste eco-insule şi prin aplicaţie. Containerele sunt cu celule fotovoltaice, deci nu necesită legătură la sistemul de electricitate, iar pregătirea e foarte simplă, a trebuit să asigurăm o suprafaţă betonată, orizontală”, a declarat Toth Birtan Csaba.

Acesta a explicat că, pe baza datelor înregistrate, societatea de salubritate va putea aplica un tarif diferenţiat pentru persoanele care colectează selectiv deşeurile, acestea urmând să plătească mai puţin faţă de cele care nu selectează.

„În principiu, un punct din acesta deserveşte 200 de apartamente şi o să ştim fiecare familie, prin aplicaţie sau prin cartelă, vom avea informaţia cine a aruncat deşeul în containerul respectiv (…) Un punct din acesta de colectare a costat 48.000 de lei plus TVA şi se compune din cele cinci containere. Pentru fiecare flux trebuie să se deschidă cu cartela şi atunci e identificat cine a aruncat (…) Până acum, la blocuri nu s-a putut identifica cine colectează selectiv şi cine nu colectează selectiv. Acum se va putea urmări dacă familia respectivă a colectat selectiv, pentru că va fi identificată prin cartelă că a depus deşeurile şi i se va putea aplica tarif diferenţiat. Până acum numai la case particulare s-a putut acest lucru (…) Deci, dacă nu vei colecta selectiv, vei plăti mai mult (…) Lumea va primi cartele şi un pliant în care sunt toate explicaţiile, inclusiv în limba maghiară”, a spus Toth Birtan Csaba.

Autorităţile locale au precizat că au semnat deja contractul de finanţare pentru a doua etapă a proiectului, care vizează achiziţionarea a încă 44 de containere inteligente ce vor fi amplasate în Sfântu Gheorghe până la sfârşitul anului 2025.

În toamna anului 2021, societatea de salubritate TEGA din Sfântu Gheorghe a amplasat, experimental, primul container de acest gen pe strada Stadionului din cartierul Simeria. Acesta era prevăzut cu cinci ferestre pentru deşeuri de hârtie şi carton, plastic, metal şi sticlă, precum şi cu un cântar şi un cititor de bare pentru identificarea deşeurilor depuse de fiecare familie prin scanarea unui cod QR personalizat imprimat pe saci.

 Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Sursa foto: https://www.sfantugheorgheinfo.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail