Primarul oraşului Sfântu Gheorghe a declarat ieri că proiectul „Sfântu Gheorghe – un oraş accesibil”, demarat de Asociaţia de tineret „Ecou” şi sportivul paraplegic Ciprian Anton, la care s-a alăturat şi Asociaţia „Sepsi Bike”, este o iniţiativă bună, care va fi sprijinită de către primărie.

Totodată, acesta este de părere că în limita posibilităţilor, primăria a făcut tot ce a putut pentru a uşura viaţa persoanelor cu handicap, şi spune că o va face şi de acum încolo.

„Este o iniţiativă foarte bună, eu cred că fără să formulăm această iniţiativă, până acum, în limita posibilităţilor, să spunem, am fost preocupaţi e acest lucru. Cred că este o iniţiativă bună şi o să spirjinim cu tot ce putem să sprijinim. Cred că este un lucru important. Întotdeauna este loc de mai bine, şi în fiecare săptămână, sau în fiecare lună, noi suntem preocupaţi să facem lucrurile mai bune. În cazul trotuarelor, s-au modernizat străzi, întotdeuna am avut grijă să facem în aşa fel încât să fie accesibil pentru cei care circulă în scaune rulant, sau cu cărucioare, iar acolo unde încă nu au fost modernizări, eu cred că a fAce acest lucru nu este nici o investiţie foarte mare şi e o chestiune care cred că este obligaţia noastră să o facem. Nu le putem face de pe astăzi pe mâine, dar încercăm”, a explicat Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe.

Ciprian Anton, Forro Gabor, Tamas Andras Hunor şi Valentin Olariu, toţi utilizatori de scaun rulant, au identificat câteva dintre problemele pe care le întâmpină.

Casa de Asigurari de Sănătate şi Direcția Generală de Asistență Socială – nu există parcare specială și niciun spațiu accesibil pentru intrare în instituție a persoanelor cu handicap locomotor.

Peronul Gării –există un dispozitiv elevator, care nu funcționează constant la intrarea în pasajul destinat călătorilor cu handicap locomotor.

Trotuarul pietonal (bordura cu înclinație destinată pietonilor)- dinspre gară spre zona centrală, nu este accesibilă utilizatorilor de fotoliu rulant de tip activ şi nici modelului de tip electric.

Toaleta Publică (zona parc central) – lipsește semnul de tip afiș sau abțibild, specific persoanelor cu handicap; intrarea greu accesibilă din cauza terasamentului; nu există suficient spațiu de utilizare a cabinelor de toaletă; nu există bare de susținere și alte accesorii ajutătoare efectuării unui transfer pe vasul de toaletă;

Catedrala Ortodoxă – există o rampă de acces în construcție care se termină cu un gard înalt de aproximativ un metru. Această rampă, are un grad ridicat de înclinare şi este inaccesibilă oricărui tip de utilizator cu handicap sau valid.

De asemenea, accesul în teatre, muzee, instituții de învățământ, Biblioteca Județeană, Poșta Română (zona centrală), restaurante, cafenele, frizerii, spații comerciale, bănci este restricţionat persoanelor utilizatoare de scaun rulant. Parcările pentru persoanele cu dizabilităţi sunt aproape inexistente, şi de cele mai multe ori ocupate abuziv „pentru 5 minute”, de persoane valide.

Pe lângă acestea, persoanele nevăzătoare nu beneficiază de ajutor la trecerile de pietoni prin intermediul semafoarelor sonore şi a marcajelor reliefate, nu pot distinge pe terasamentul trotuarelor dacă se află pe banda de biciclişti tot din cauza lipsei marcajelor reliefate, existând riscul de accidentare gravă dacă bicicliştii nu acordă atenţie şi prioritate, iar persoanele hipoacuzice nu beneficiază de traducere  mimico-gestuală în cadrul instituţiilor publice.

Persoanele cu dizabilităţi îşi doresc, aşa cum stipulează legea, două locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap în fața gării și în fața instituțiilor publice. Solicită  . . respectarea dreptului de a avea mereu aceste locuri de parcare libere, de multe ori acesta fiind ocupate  abuziv de persoane valide fără vreun handicap locomotor, de vedere sau de auz, montarea pe stâlpii din fața parcărilor persoanelor cu handicap, a plăcuțelor sau afișelor de atenționare cu privire la sancțiunile ce se aduc persoanelor valide care nu respectă  dreptul persoanelor cu handicap de a utiliza spațiile destinate parcării, opririi sau staționării autovehicolelor special adaptate acestora.

Obiectivul proiectului este formarea unei coaliţii în Sfântu Gheorghe, împreună cu ONG-uri, instituții publice și parteneri privați, care să funcționeze ca un factor de presiune constantă asupra decidenților în problema accesibilizării spațiilor și instituțiile publice.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail