Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe ia în calcul posibilitatea de a acorda barurilor, cafenelelor şi restaurantelor din municipiu spaţii suplimentare pentru extinderea teraselor, astfel încât să poată respecta regulile de distanţare socială impuse pe fondul pandemiei, fără a fi nevoite să reducă numărul meselor destinate clienţilor.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că această măsură, adoptată deja în unele oraşe din străinătate, poate ajuta întreprinzătorii locali din acest domeniu, care au avut pierderi în ultimele luni, şi, în acelaşi timp, poate contribui la păstrarea locurilor de muncă ale angajaţilor.
„Am auzit şi eu, cred că la Vilnius tot centrul oraşului este o piaţă, o terasă în aer liber. Vreau să vă spun că şi noi am făcut anumite calcule. Deci, în primul rând pentru acele locuri care, practic, sunt închiriate, concesionate de la Primărie spaţiile publice pentru terase, acolo vom face un calcul foarte simplu: dacă până acum, vorbesc în cifre rotunde, s-au putut pune un număr de X mese pe 100 de metri pătraţi, iar de acum încolo acelaşi număr de X mese se vor putea pune pe 300 metri pătraţi, atunci vom da 300 de metri pătraţi la acelaşi preţ pe care l-am dat până acum pentru o sută de metri pătraţi. Acolo unde este posibil aşa ceva, pentru că, evident, sunt şi locuri unde nu este posibil, deoarece spaţiile sunt fixe şi nu ai cum să le întinzi. Dar avem în vedere acest lucru”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Antal Arpad.
Acesta a reamintit că autorităţile locale iau în calcul şi crearea unui fond pentru sprijinirea firmelor aflate în dificultate din cauza pandemiei, banii urmând să fie acordaţi sub forma ajutorului de minimis.
„Vom avea inclusiv un fond de aproximativ 5 milioane de lei pentru a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii să păstreze locurile de muncă şi să-şi dezvolte afacerile”, a mai spus primarul.
Doci Lorant, care anul trecut şi-a deschis un restaurant în centrul municipiului Sfântu Gheorghe împreună cu prietenul său, spune că afacerile au mers foarte greu în ultimele două luni, când, practic, restaurantul a fost închis şi au făcut doar livrări la domiciliu.
„Ne-am descurcat foarte, foarte greu, am avut foarte puţine venituri, cam un procent de 20% faţă de cât am avut în trecut. Sigur că am acumulat şi datorii, suntem în urmă cu plata la chirie şi chiar dacă vom deschide va fi o perioadă grea. Nu ştiu cum o să ieşim din această situaţie (…) Se vede că oamenilor le-au lipsit cafenelele, terasele, oamenii vor să fie împreună, le lipseşte socializarea şi cred că nu prea e prezentă frica de virus, vedem că parcurile şi străzile sunt pline (…). Dacă deschidem terasele, trebuie un spaţiu mult mai mare pentru clienţi, ca să putem ţine distanţa socială între mese şi între clienţi”, a declarat Doci Lorant.
Patronul unei cafenele din municipiul Sfântu Gheorghe a declarat că, pentru a respecta regulile stabilite de autorităţi, ar trebui să păstreze doar şase din cele 24 de mese şi să să renunţe la doi dintre angajaţi, drept urmare măsura vizată de autorităţi este binevenită.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES