. . Consiliul local Sfântu Gheorghe a aprobat miercuri, în şedinţă extraordinară, angajarea unei firme de avocatură din Bucureşti pentru a reprezenta municipalitatea într-un proces împotriva Curţii de Conturi a României, al cărui subiect face şi obiectul unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procesul se va judeca în recurs la Curtea de Apel Braşov, iar onorariul firmei de avocatură, care va acorda asistenţă juridică, va fi de 6.500 de euro plus TVA.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, a explicat că această cauză este foarte complexă, fiind vorba despre un credit BERD, şi depăşeşte posibilităţile instituţiei, de aceea s-a recurs la serviciile unei firme specializate şi în litigii internaţionale.

„Instituţia noastră are un jurist foarte bun care a câştigat numeroase procese dificile, cum ar fi, spre exemplu, cel al cinematografului ARTA, (…) dar în această situaţie e nevoie de avocaţi cu experienţă mai largă”, a declarat Sztakics Eva.

Ea a mai spus că este „foarte necesar” ca Primăria să continue acest proces, pierdut în prima instanţă, cu atât mai mult cu cât deciziile Curţii de Conturi privind contractul încheiat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) stau la baza dosarului în care este cercetat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Acesta este anchetat de DNA pentru atribuirea unor contracte de modernizare a unor străzi şi trotuare, realizarea de piste pentru biciclişti şi iluminat public, fiind acuzat de utilizarea în alte scopuri a creditelor BERD garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Primarul a declarat în repetate rânduri că banii au fost cheltuiţi în mod corect, conform contractului şi hotărârii Consiliului Local.

Antal Arpad a fost pus săptămâna trecută sub controlul judiciar pentru 60 de zile, având interdicţia de a-şi exercita funcţia, de a părăsi ţara şi de a intra în contact cu angajaţi ai Primăriei şi ai BERD. Ulterior, el a intrat în concediu fără plată pentru 60 de zile, pe considerentul că „nu-şi merită salariul”, în condiţiile în care nu-şi poate exercita atribuţiile.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail