Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a fost amendată, în ultimii patru ani, de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului (CPC) Covasna cu suma de 135.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privitoare la siguranţa locurilor de joacă pentru copii.

Potrivit conducerii CPC Covasna, printre neregulile constatate s-au numărat lipsa gardurilor împrejmuitoare, a tăbliţelor de avertisment sau a indicaţiilor de folosinţă a aparatelor şi chiar lipsa autorizaţiilor de funcţionare.

Astfel, anul acesta şi anul trecut Primăria Sfântu Gheorghe a fost amendată cu câte 12.000 de lei, în 2016 a primit patru amenzi totalizând 71.000 de lei, în 2015 două sancţiuni în valoare de 10.000 de lei, iar în 2014, alte patru însumând 30.000 de lei.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a declarat luni, pentru AGERPRES, că părculeţele şi locurile de joacă pentru copii se află permanent în atenţia autorităţilor locale, care încearcă să asigure condiţii optime pentru utilizatori, fiind acordată prioritate remedierii problemelor care pot pune în pericol siguranţa şi integritatea fizică a acestora.

„Protecţia Consumatorului face anual astfel de controale şi, într-adevăr, am primit amenzi pentru diverse probleme pe care în mare parte le-am remediat. Au fost nişte terenuri de joacă neîngrădite, au lipsit nişte etichete pe care trebuie să le punem pe fiecare echipament de joacă în parte, dar am plătit amenda şi treptat, treptat ne-am conformat. Nu le putem face pe toate deodată, aşa că am acordat prioritate acelor aspecte unde era un pericol iminent, am îngrădit spaţiile în vecinătatea cărora circulau maşini sau bicicletele şi urmează să îngrădim şi celelalte spaţii, chiar dacă sunt înconjurate de zone verzi”, a declarat Toth Birtan Csaba.

Potrivit acestuia, cea mai mare amendă a fost încasată în 2016, când, în urma unui accident, un copil în vârstă de 7 ani a rămas fără falanga unui deget.

Ancheta efectuată la acea vreme de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului a relevat că băiatul şi-a prins mâna stângă într-un aparat rotativ din fier aflat într-un parc de antrenament din vecinătatea unui loc de joacă din strada Crângului, care nu era împrejmuit şi nu era prevăzut cu tăbliţe de avertisment sau indicaţii de folosinţă a aparatelor.

În ultima lună, CPC a amendat nu numai Primăria Sfântu Gheorghe, ci şi alte primării şi unităţi de învăţământ din judeţ pentru nerespectarea prevederilor legale privitoare la locurile de joacă pentru copii.

Inspectorii Comisariatului au controlat 18 locuri de joacă aflate în incintele unor unităţi de învăţământ sau în spaţii publice, iar în 16 au constatat diverse abateri, pentru care instituţiile responsabile au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 28.800 de lei, se arată într-un comunicat de presă al CPC, remis AGERPRES.

Printre altele, s-a constatat că Şcoala Gimnazială din localitatea Păpăuţi şi grădiniţele cu program normal din comunele Băţanii Mari şi Zagon nu aveau autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile de joacă din incintele instituţiilor, mai multe locuri de joacă de pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, aflate pe străzile Păiuş David, Hărniciei şi Prieteniei nu aveau autorizaţii de funcţionare, iar în mai multe părculeţe pentru copii din oraşele Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc şi Baraolt nu erau afişate informaţii privind caracteristicile şi modul de utilizare a echipamentelor de joacă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail