Primăria Sfântu Gheorghe a semnat contractul pentru finanţarea, prin PNRR, a „Muzeului ororilor comunismului”, care va fi amenajat într-o clădire din incinta fostei Fabrici de ţigarete din municipiu, a anunţat joi primarul Antal Arpad.

Potrivit acestuia, în următoarele săptămâni va fi lansată licitaţia pentru proiectare şi construcţie, iar, conform estimărilor, lucrările ar putea începe în toamna anului viitor.

„Luni (17 octombrie – n.red.) am semnat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene contractul de finanţare de 11,4 milioane de euro care vizează o clădire de la fosta Fabrică de ţigarete, unde vom face Muzeul comunismului. În săptămânile următoare vom lansa licitaţia pentru proiectare şi construcţie (…) şi dacă până în martie avem semnat contractul, probabil proiectarea va dura cinci-şase luni, asta înseamnă că în toamna anului viitor, în termeni optimişti, ar putea începe lucrările. Avem studiul de fezabilitate deja aprobat”, a declarat primarul Antal Arpad.

„Muzeul ororilor comunismului” va fi amenajat în magazia de tutun a fostei Fabrici de ţigarete din municipiu, achiziţionată de autorităţile locale, şi se va întinde pe o suprafaţă de circa 3.000 de metri pătraţi.

Baza muzeului o va reprezenta expoziţia permanentă, care va combina obiecte autentice şi tehnologia digitală, şi va prezenta perioada comunismului în toate aspectele sale, de la apariţie până la schimbarea regimului în 1989. Muzeul va avea şi un spaţiu multifuncţional pentru expoziţii tematice, lansări de carte sau prezentări de filme.

Potrivit autorităţilor locale, vizitatorii vor avea posibilitatea să experimenteze modul de viaţă din perioada comunistă.

„Vom realiza o prezentare interactivă, digitalizată a istoriei acelei epoci, iar, pe lângă aceasta, muzeul o să ofere vizitatorilor posibilitatea să trăiască senzaţii din acea epocă, să experimenteze viaţa cotidiană”, a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul Toth Birtan Csaba.

Investiţia este finanţată pe Componenta C11 -Turism şi cultură a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail