Primăria Sfântu Gheorghe a anunţat luni că a făcut plângere penală împotriva Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, cu privire la situaţia Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiu, care este neîngrijită de ani de zile şi „creează probleme de ordine şi sănătate publică”.
Reprezentanţii Primăriei menţionează, într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES, că autorităţile locale doresc să preia această clădire, care se degradează pe zi de trece, pentru a o reface şi reintroduce în circuitul cultural al oraşului, însă pentru acest lucru este nevoie de o „decizie la nivel central în ceea ce priveşte patrimoniul fostului sindicat comunist” .
„Primăria Sfântu Gheorghe nu este proprietarul Casei de Cultură a Sindicatelor, însă este responsabilitatea municipalităţii ca pe teritoriul oraşului să nu fie probleme care se pot agrava sau care pot crea distrugeri şi disconfort locuitorilor. Având în vedere că Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România se revendică drept proprietar al acestei clădiri din centrul oraşului Sfântu Gheorghe şi luând în considerare faptul că acest imobil a ajuns într-o stare avansată de degradare, devenind inclusiv scena unor fapte aflate la limita infracţionalităţii, Primăria Sfântu Gheorghe s-a văzut nevoită să facă o plângere penală în acest sens. Autorităţile locale consideră că este responsabilitatea proprietarilor să aibă grijă de clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor şi să evite orice probleme care pot apărea din abandonarea ei de atâţia ani. Primăria Sfântu Gheorghe a solicitat în repetate rânduri Poliţiei să patruleze în zona respectivă pentru a preveni eventuale fapte ilegale. De asemenea, având în vedere că de aproape un an de zile Poliţia Locală este în subordinea Poliţiei Naţionale, şi nu a Primăriei, autorităţile locale nu mai au alte pârghii prin care să vegheze la respectarea ordinii şi liniştii publice în zona Casei de Cultură a Sindicatelor”, se arată în comunicat.
După 1989, Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe a intrat pe autofinanţare, iar majoritatea spaţiilor din incintă au fost închiriate unor instituţii ori firme private, printre care Ansamblul de dansuri populare maghiare „Haromszek” şi Universitatea„Spiru Haret”, precum şi redacţiile unor posturi de radio şi publicaţii, însă în urmă cu aproape opt ani aceasta şi-a încetat activitatea, după ce Primăria i-a blocat conturile pentru datoriile acumulate la bugetul local.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES