Școala cu clasele I-VIII Barcani, structura Lădăuți, anul 2009. Ne aflăm în preajma Sărbătorii Naționale: 1 Decembrie, Ziua României. Patriotismul fiecăruia dintre noi ne-a făcut să ne întâlnim pentru a putea împărtăși și altora bucuria de a fi român.

 

Așadar, pe atunci profesor Petcu Cătălin Vasile, a fost cel care a dat naștere acestei sărbători și în satul Lădăuți. Împreună cu elevii săi a confecționat stegulețe și cocarde tricolore, care au fost împărțite tuturor persoanelor ce le ieșeau în cale. La o astfel de idee s-au alăturat oameni de suflet, precum primarul Marin Gheorghe și viceprimarul comunei Burguș Gheorghe, care prin efortul lor material și logistic, nu o dată, au spijinit desfășurarea și dezvolatarea acestei manifestări.

Călăreți (cu cai frumos împodobiți, ca pentru o zi de sărbătoare), în acompaniamentul melodiilor patriotice cântate de copii, a început marșul de 1 Decembrie. Intenția a fost de a aduce aminte și locuitorilor din comună de importanța acestei sărbători naționale. La început mai puțini, mai timizi, acest marș s-a desfășurat doar în satul Lădăuți.

Ca un copil ce se dezvoltă de la an la an, la fel s-a dezvoltat și marșul nostru de 1 Decembrie. Am crescut odată cu el. Nu  ne-a împiedicat nimic – nici vremea de afară (și pot spune că am avut de toate: si ploaie și ninsoare, și ger, și soare) nici oboseala, nici chiar faptul că deși fiind zi liberă copiii au fost dornici să iasă afară din casă- ca să obținem acele clipe de fericire unice, acele lacrimi de pe obraz ale batrânilor, acele gânduri frumoase și aplauze furtunoase venite din partea tuturor.

Astfel până în anul 2014, al V-lea an în care dărnicia și priceperea unor oameni precum și sentimentele curate ale copiilor de la Școala din Lădăuti au făcut posibila sărbătorirea cum se cuvine a zilei naționale a Romaniei, marșul nostru a ajuns să aibă loc pe traseul Lădăuti-Sărămas-Întorsura Buzăului-Barcani, trecând simbolic pe urmele armatei lui Mihai Viteazu, traversând Dealul Taberei.

 

Anul acesta, 2015, de 1 Decembrie, tradiția merge mai departe

 

În al VI-lea an, sărbătoarea  de 1 Decembrie  a  debutat   prin confecționarea steagurilor și cocardelor începând cu data de 26 noiembrie. În dimineața zilei de 1 Decembrie, călăreții împreună cu copiii școlii Lădăuți vor porni începând cu ora 9 spre localitatea Barcani, traversând frumosul deal al Almașului. Prima oprire va avea loc în comuna Barcani, unde la ora 11 va avea loc o slujbă de pomenire a eroilor neamului la monumentul de lângă primărie, urmată de o depunere de coroane și un scurt program artistic dedicat zilei de 1 Decembrie susținut de copiii de la Școala Gimnazială Barcani, conduși de doamna preoteasă Radu Felicia.

După acest moment solemn marșul își continuă drumul spre orașul Întorsura Buzăului, Dealul Taberei, satul Sărămaș, Lădăuți, depunându-se ca în fiecare an coroane de flori la monumentele și troițele întâlnite în cale.

Cu începere de la ora 12, urmează dezbaterea „Neamul românesc-de unde, încotro…”, susținută de profesori de istorie și limbă română, având ca gazdă pe domnul primar Marin Gheorghe și ca invitați de onoare bătrânii satului, adevărate enciclopedii vii. Dezbaterea va avea loc la sediul primăriei în sala de ședințe al consiliului local.

La orele 15, domnul Arnăut Marian, directorul Căminului Cultural, ne invită să luăm parte la un program artistic dedicat zilei naționale susținut de elevii Școlii Gimnaziale Barcani, membrii corului bărbătesc  „Pădurenii ”din Barcani condus de doamna educatoare Cristina Deteșan, corul mixt „Plai Întorsurean ”condus de doamna Tatiana Teacă, formația de dansuri „Brâulețul” a Căminului Cultural din Sita Buzăului condus de domnul Daniel Neagoe.

Invitatul de onoare  al acestei manifestării este „Fuego”, care va urca pe scenă începând cu  ora 16:30.

Cu speranța că veți aprecia eforturile susținute ale organizatorilor și veți participa la evenimentele dedicate zilei naționale vă așteptăm cu drag.

LA MULȚI ANI ROMÂNE!

 

 

. . Miruna Nicoleta Petcu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail