În ultimii ani, problema parcărilor a început să fie una națională, toate marile orașe având probleme cu spațiul destinat parcărilor de autovehicule. Numărul de mașini a crescut semnificativ în ultimi ani, iar locurile de parcare sunt insuficiente și nu reușesc să acopere numărul cetățenilor care doresc să își parcheze mașina.
Pentru a mai elibera câteva locuri de parcare, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe atrage atenția tuturor locuitorilor care dețin garaje, în domeniul public, că au obligația și datoria de a înștiința până la data de 30 noiembrie 2018 numărul de înmatriculare al autoturismului parcat în garaj.
„Proprietarii garajelor situate în domeniul public au obligația de a comunica sub forma scrisă, până la data de 30 noiembrie 2018, la Biroul de Relații cu Publicul, Informații, Registratură al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, numele străzii și numărul blocului din apropierea garajului, precum și numărul de înmatriculare al autoturismului parcat în garaj pe timpul nopții. În cazul în care autoturismul parcat în garaj se va schimba față de cel notificat, și această schimbare trebuie notificată Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. Notificările scrise pot fi depuse la biroul menționat mai sus de luni până joi, între orele 8 și 18, și vineri între orele 8 și 14” – se arată într-un comunicat emis de Primăria Municpiului.
Așadar, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 303/2018, între orele 22:00 – 6:00, nu mai este permisă staționarea autovehiculelor în zona rezidențială în care deţinătorul legal al autovehiculului are în posesie un garaj pe domeniul public. Prin zonă rezidenţială se înţelege domeniul public al municipiului, inclusiv parcările rezidenţiale amenajate în condiţiile legii, aflate intr-o o rază de 300 de metri faţă de amplasamentul garajului.
Hotărârea consiliului a fost luată cu scopul eliberării locurilor de parcare. Scopul primăriei este să îi convingă pe proprietarii autoturismelor să-și parcheze mașinile în garaje măcar noaptea, astfel lăsând libere parcările pentru cei care nu dețin un garaj.
Conform spuselor unor locuitori, există cetățeni care chiar dacă dețin un garaj, își parchează autovehiculul în zona blocului, garajele fiind deseori spații de depozitare. Acesta este și motivul pentru care autoritățile locale au luat decizia de a fi mai stricte cu deținătorii de garaje aflate pe domeniul public.
Decizia nu este singura de acest fel; în luna septembrie, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat un proiect de hotărâre potrivit căruia staţionarea vehiculelor pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată mai mare de 1,9 tone şi a vehiculelor pentru transportul de persoane care au mai mult de nouă locuri pe scaune va fi interzisă, între orele 18:00 şi 6:00, în zonele semnalizate corespunzător cu indicatoare rutiere, cu excepţia celor care efectuează operaţiuni de încărcare/descărcare, respectiv îmbarcare/debarcare.
Această nouă reglementare dorește să rezolve problema locurilor de parcare într-un mod cât mai amiabil, pentru a-i putea mulțumi pe toți cetățenii orașului.
Nicole – Antoanela ȘERBAN