. . 2016 se anunță un an încărcat pentru comuna Barcani. Primarul declară că anul acesta comuna are în plan finalizarea mai multor proiecte și lucrări, a căror investiții se ridică la sume greu de pronunțat în cuvinte.

Primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin ne-a spus despre o parte din planurile și proiectele pe care Primăria Barcani le are în plan pentru anul în curs. Printre acestea s-ar număra: finalizarea lucrărilor pentru anumite tronsoane de drum, lucrări la rețeaua de apă și canalizare, construcția unei săli de sport sau lucrări de reparație la Căminul Cultural Barcani, iar sumele nu sunt deloc mici.

”Pentru anul acesta mai avem de finalizat lucrările la DC 23 Barcani-Sărămaș, care leagă DN13E de DJ121A, pentru care am avut 2.200.000 lei și mai avem 150.000 lei, pentru a definitiva lucrarea – mai avem o porțiune de turnat la niște intersecții. (…) Dacă Dumnezeu ne ajută, în jurul datei de 15 aprilie trebuie să predăm amplasamentul pentru sala de sport, și începem lucrările la construcția acesteia. De asemenea, urmează faza de licitație pentru reparația capitală a Căminului Cultural Barcani, valoarea se ridică la aproximativ 1.500.000 lei. Căminele și școlile din sate noi le-am făcut, acum se termină lucrările la Școala Generală din Lădăuți, în jur de 300.000 lei a costat reparația capitală, cu încălzire centrală, cu teren de sport, tot tacâmul.” – a explicat Gheorghe Marin.

Din acest an, Primăria Barcani începe lucrările la rețeanua de apă, canalizare și o porțiune de 6 kilometri de drum, DC 22 Barcani-Lădăuți, iar investiția totală pentru aceste trei lucrări s-ar ridica la peste 20.000.000 lei, după cum explică edilul. La acestea se mai adaugă finalizarea căsuțelor destinare taberei pentru copiii, construcția unui grup sanitar și reparații capitale la școala centrală Barcani, unde se dorește construcția a încă două săli pentru elevii claselor pregătitoare.

”Tot în acest an încep lucrările la DJ 121 A de la kilometrul 0 până la kilometrul 10, asta înseamnă până dincolo de mănăstire, până în vârf, la Valea Mare. Această lucrare este aprobată în trei etape. Anul acesta se derulează prima etapă, constând în lucrări la porțiunea de drum de la kilometrul 0 la kilometrul 10; a doua etapă se va desfășura anul viitor și va consta în lucrări la porțiunea de drum de la intersecția comunei Boroșneu Mare spre Covasna, până sub deal, iar ultima etapă urmează să se deruleze în 2018, și va consta în lucrări la porțiunea de serpentine. E o lucrare care se face prin Consiliul Județean Covasna, probabil prin secția de drumuri județene a Consiliului Județean Covasna. De asemenea, pe DN 13 E mai trebuie să se toarne anul acesta 4 kilometri de asfalt. Mai avem lucrări în derulare, bani aprobați prin buget, pentru a termina căsuțele, sunt două aproape gata și mai facem încă una, pentru tabăra școlară. Bugetul se ridică la 250.000 de lei. Tot în acest an avem în program și avem deja prevăzute 200.000 lei pentru reparații capitale la școala de centru, având în vedere că nu avem spațiu corespunzător pentru clasele pregătitoare, am avea nevoie neapărată de încă două săli de clasă și dorim să le facem anul acesta, și să schimbăm geamurile, termopanele pe partea de interior a școlii și să mai construim un grup sanitar. Lucrăm de vreo lună jumătate la reparația străzilor, avem 70 de km de străzi, avem mașinile noastre, avem buldozere, avem utilajele noastre, ne descurcăm, tot ce ne trebuie este motorina. Facem lucrări în jur de 500.000 lei, dar ne costă cam 150.000 lei motorina, restul sunt utilajele nostre: 3 bascule, buldozer, mai închiriem un autogreder câte o zi – două ca să nivelăm, lucrările se execută din bugetul Primăriei. Cu data de 30 iunie finalizăm canalizarea Barcani, o lucrare de 7.000.000 lei, care intră în stația de epurare a orașului Întorsura Buzăului. Deja 95% este gata, mai prost merge canalizarea la Întorsura, pentru că este 1 km de făcut -întâlnirea. Deci până la intrare în Barcani au ei 1 km de făcut, au făcut vreo 200-300 de metri, probabil mai sunt vreo 700 de metri ca să ne întâlnim și să îmbinăm coloana. Cu ajutorul lui Dumnezeu începem lucrările și în Lădăuți anul acesta, și sperăm să le finalizăm în 2 ani.” – a declarat edilul.

Totodată, Primăria Barcani a beneficiat în perioada 2014-2015 de fonduri nerabursabile cu sprijinul Grupului de Acțiune Locală (GAL) ”Progressio”. Potrivit primarului, comuna a primit finanțare 100.000 lei pentru dotarea Căminelor Culturale (scaune, stații, amplificatoare, etc), 200.000 lei finanțare pentru achiziționarea unui microbuz cu 18 locuri, și 800.000 lei pentru achiziționarea unei autoutilitare.

Ioana Ardeleanu   

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail