Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a încheiat, la termenul prevăzut de Guvernul României și de Comisia Europeană, patru proiecte finanţare din fonduri europene.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a anunțat încheierea la termen a patru dintre proiectele finanțate din fonduri europene: parcul industrial de la Câmpu Frumos, parcul fotovoltaic, reabilitarea străzilor din zona de acţiune urbană şi amenajarea spaţiilor pietonale din centrul istoric.

„Am mai finalizat patru proiecte europene. Practic în acest moment suntem în fericita situație să putem spune că nu există nici un proiect european contractat pe perioada 2007-2013 care să nu fie finalizat la data de 30 iunie, data limită agreată de Guvernul României și Comisia Europeană.” – a declarat edilul.

În cazul în care municipalitatea nu ar fi reușit să finalizeze la termen proiectele, toate sumele atrase de la Uniunea Europeană în vederea realizării lor ar trebui restituite.

„Am vorbit de multe ori despre valoarea acestor proiecte, despre diferența dintre sumele câștigate și cele contractate, despre milioanele de euro care rămân la Uniunea Europeană din cauza procedurilor și a legilor, considerăm noi, proaste, care au guvernat în ultima perioadă. Cred că putem să spunem că legile au fost proaste pentru că s-au și schimbat recent, deci înseamnă că și alții au recunoscut sau au realizat faptul că aceste legi nu au fost corecte.

Potrivit primarului, aceste investiţii vor aduce beneficii multiple comunităţii locale, iar parcul industrial şi parcul fotovoltaic vor aduce venituri la bugetul local, în momentul în care vor întra în funcțiune: „Beneficiile pentru municipiul Sfântu Gheorghe ale acestor proiecte sunt multiple. Dincolo de tot ce înseamnă infrastructură și reabilitarea infrastructurii standard, cred că vorbim despre două proiecte curajoase. Atât parcul fotovoltaic, cât și parcul industrial sunt două proiecte care vor genera venituri și profit pentru municipalitate și comunitate pe termen mediu și lung, deci nu vorbim doar despre niște investiții standard. Am convingerea că pe termen mediu forte mulți vor avea de câștigat din aceste proiecte. Pe de-o parte vorbim despre reducerea unor cheltuieli, ceea ce înseamnă că din acele sume din care până acum plăteam facturi la energie electrică vom putea realiza alte investiții în municipiu, iar pe de altă parte vorbim despre venituri, generate pe de-o parte de parcul industrial dar și de locurile de muncă ce se vor crea.”

Antal Arpad spune că, numai pe durata realizării investițiilor, numărul locurilor de muncă create a fost de ordinul sutelor. De asemenea, acesta spune că prin intermediul celor patru proiecte au fost atrase circa 65 milioane de lei. „În cazul amenajării spațiilor pietonale din Centrul istoric vorbim de 6,1 milioane de lei, în cazul reabilitării unor străzi în zona de acțiune urbană vorbim despre 15 milioane de lei, în cazul parcului fotovoltaic, proiectul câștigat a fost de 47,5 milioane de lei și suma contractată pentru realizarea sa de 19,3 milioane, iar la parcul industrial vorbim de 24,4 milioane de lei.”

. . Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail