Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Covasna a primit zece bilete de tratament pentru prima serie din anul 2014.
Reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna, doamna Köllő Piroska, a declarat că pentru prima serie – cu data de începere din 16 februarie 2014 – judeţului Covasna i-au fost repartizate şase locuri pentru Hotelul „Dacia” din Covasna, respectiv patru locuri pentru hotelul „CERES” din staţiunea 1 Mai, lângă Felix. Aceasta a precizat că în staţiunea Covasna sunt tratate afecţiuni ale bolilor cardiovasculare, tratamente foarte căutate şi apreciate în rândul pensionarilor, iar staţiunea 1 Mai are băi termale, foarte apreciate de cei care suferă de boli reumatismale.
„Casa Naţională de Pensii Publice organizează şi administrează sistemul privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament şi în anul 2014, după cum acest lucru a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 51 din 29.01.2014, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 84 din 03.02.2014. Prin acest act normativ sunt aprobate numărul biletelor de tratament care vor fi acordate în acest an, modul de acordare, distribuire precum şi modalitatea de decontare a acestora. Potrivit actului normativ sus -menţionat, în acest an vor fi acordate la nivel naţional, pe 19 serii un număr de 59.641 bilete de tratament, în unităţile de tratament balnear care sunt în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice. La acest număr se adaugă numărul de locuri de tratament balnear din alte staţiuni, în funcţie de rezultatul contractelor cu aceste unităţi, contracte care la ora actuală încă nu sunt finalizate. Unităţile de tratament balnear care sunt în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice sunt: hotelul DACIA din Covasna, hotelul CODRU MOMA din Moneasa, hotelul CERES din staţiunea 1 Mai ( lângă Felix), Hotel IALOMIŢA din Amara, hotelul PERLA din staţiunea Lacu Sărat, hotelul CERES din staţiunea Geoagiu şi hotelul CERES din staţiunea Sărata Monteoru.
”, a explicat reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna, doamna Köllő Piroska.
Durata sejurului
Aceasta a precizat că începând de anul acesta, durata sejurului în baza unui bilet de tratament este de 16 zile calendaristice, şi nu de 18.
„Ca noutate, începând cu acest an, durata completă a unui sejur este de 16 zile calendaristice, care înseamnă 12 zile în care se acordă tratament. Până în anii precedenţi durata unui sejur era de 18 zile calendaristice”, a explicat reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna.
Cine poate beneficia de bilete de tratament?
Potrivit acesteia, pot beneficia de bilete de tratament, în condiţiile legii persoanele care au calitate de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii; beneficiar al unor legi speciale care reglementează în mod expres dreptul la bilete de tratament balnear.
„În perioada unui an calendaristic persoana îndreptăţită poate beneficia de un singur bilet de tratament. Preţul întreg al acestor bilete variază între 1372 RON (pentru unităţi clasificate la categoria 2 stele) şi 1420 RON (pentru unităţi clasificate la categoria 3 si 4 stele), în funcţie de categoria hotelului. Contribuţia pensionarilor la procurarea unui bilet de tratament este de 50% din cuantumul total brut al tuturor veniturilor. Criteriile de acordare a biletelor de tratament sunt aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, având numărul 39 din 04.02.2014. Acest Ordin este comun al conducătorilor CNPP şi al Caselor de pensii sectoriale ”, a menţionat doamna Köllő Piroska.
Potrivit acesteia, cererile în vederea obţinerii unui bilet de tratament se depun deja începând cu 15 ianuarie 2014, la sediul CJP Covasna.
”Casa Teritorială de Pensii analizează şi verifică, prin compartimentul de specialitate înscrierea corectă şi completă a elementelor prevăzute în cererile predate şi preia în aplicaţia informatică toate elementele prevăzute în acestea. CNPP le va retrage, în vederea calculării punctajului fiecărui solicitant.
Punctajele acordate vizează în primul rând următoarele elemente: dacă solicitantul a beneficiat de bilet de tratament în ultimii 2 ani si daca a beneficiat de bilet in sezon sau in extrasezon– punctajul acordat la acest criteriu în cazul celor care NU au beneficiat de bilet în ultimii 2 ani este maxim; categoria de pensie a beneficiarului – pensionarii de invaliditate primind punctajul maxim; cuantumul total al drepturilor de pensie şi indemnizaţii plătite de instituţia noastră – punctajul maxim acordându-se acelor persoane care beneficiază de un cuantum redus al acestor drepturi”, a explicat reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna.
Aceasta a precizat că ordinea de ierarhizare a cererilor este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri pe baza opţiunilor făcute de solicitant şi în ordinea menţionată pe cerere. Cu alte cuvinte, cei care obţin punctajul mai mare, au prioritate la obţinerea unui bilet.
Ana Alina Costache