Covasna va deveni o nouă capitală a tineretului, în luna noiembrie a anului curent, când se va organiza prima Gală a Societăţii Civile Tinere.

Proiectul iniţiat de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret (DJST) Covasna, Instituţia Prefectului, grupul de iniţiativă ONG de la nivelul instituţiei prefectului şi Ministerul Tineretului şi Sportului, se află într-un stadiu destul de avansat şi doreşte să adune peste 250 de tineri, reprezentanţi ai ONG-urilor de tineret, asociaţiilor de studenţi şi consiliilor elevilor din toată ţara. Scopul galei este de a reuni într-un singur loc tinerii cu vârsta maximă de 35 de ani, cu idei inovatoare, de a promova proiectele destinate tinerilor, chiar şi acelea care nu sunt premiate şi recunoscute.

Ideea galei tineretului a venit în urma participării Asociaţiei Alutus la Forumul Naţional al ONG-urilor de la Bucureşti şi a conturării grupului de iniţiativă destinat societăţii civile de la nivelul Instituţiei Prefectului din judeţul Covasna. Întrebat care este diferenţa între Gala Societăţii Civile şi Gala Societăţii Civile Tinere, preşedintele Alutus a amintit prima mare diferenţă: Gala vizează un grup ţintă de acţiune format din tineri cu vârsta până la 35 de ani, pe când Forumul se adresează şi celor trecuţi de această vârstă.

Aşa cum a menţionat în alte discursuri, Cătălin Lazăr, preşedintele Alutus consideră că tinerii fac parte din generaţia care va face diferenţa peste ani, fiind foarte important ca atenţia să fie concentrată pe acest segment de vârstă. „Această gală va reprezenta o premieră, va fi prima de acest fel din România. Sunt multe organizaţii de tineret care au idei şi proiecte bune ce merită promovate (…) Toate strategiile pentru perioada 2014-2020 vorbesc despre implicarea activă a tinerilor în viaţa societăţii (…) Vrem să arătăm că tinerii au un rol important. Cred că fără responsabilizarea lor nu vom avea şanse de izbândă. Ne dorim ca această gală să fie ca un fel de “forum” prin care să răzbată energie, implicare şi participare, toate ca o calitate a tinereţii”, a declarat Cătălin Lazăr.

În cadrul acestei gale se vor antrena discuţii pe marginea problemelor întâmpinate de societatea civilă tineră, şi nu numai, în accesarea fondurilor, modalităţi de facilitare al accesului la informaţii şi la finanţări,  cu sprijinul autorităţilor şi în special prin intermediul Instituţiei Prefectului, care, a primit această iniţiativă “cu porţile deschise”. O problemă majoră în accesarea fondurilor o constituie lipsa pragmatismului de care dau dovadă instituţiile abilitate, făcând ca întregul proces de eliberare sau autorizare a unei adeverinţe să dureze câteva zeci de zile.

„Am vrut, în acest sens, Covasna să fie un proiect pilot, un prim-judeţ care anticipează la nivel naţional iniţiativa definirii unei politici publice vizavi de societatea civilă, astfel demonstrându-se încă o dată sustenabilitatea grupului de iniţiativă de la nivelul Instituţiei Prefectului, care să fie ca şi un catalizator pentru societatea civilă şi să vină cu o abordare mult mai pragmatică şi mult mai aproape de cetăţean decât cu ceea ce s-au obişnuit cetăţenii până acum”, a declarat consilierul DJST Covasna şi preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă „Alutus”, Lazăr Cătălin.

În acelaşi context, prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, cere instituţiilor publice să fie mai deschise în comunicarea cu cetăţenii, acţionând mai pragmatic şi mai eficient pentru soluţionarea cererilor venite din partea acestora. “Va trebui să-i mişcăm, să-i împingem de la spate să fie mai pragmatici şi mai rapizi (…) O adeverinţă o poţi rezolva în treizeci de zile, dar poţi şi în cinci minute”, a spus Marius Popica, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail