Ediția cu numărul I a Târgului Educaţional, care s-a desfășurat săptămâna trecută în Piaţa Centrală a oraşului Sfântu Gheorghe, a fost un real succes. Atât profesorii, cât și elevii s-au declarat încântați de faptul că și-au putut „etala” oferta educațională pentru anul școlar viitor, unui public atât de larg.

În cursul săptămânii trecute, două zile la rând: joi, respectiv vineri, cele nouă licee din oraș (cinci  teoretice și patru tehnologice) dar și cele două univeristăți din municipiu i-au așteptat la standurile lor pe elevii claselor a VIII-a, dar și pe cei din învățământul liceal, și le-au prezentat oferta educațională pentru anul școlar 2016-2017. La standul Colegiului Național „Mihai Viteazul” l-am găsit pe Tudor, elev în clasa a IX-a A la profilul Real, Matematică-Informatică, costumat în Mihai Viteazul. Acesta ne-a prezentat oferta profilului la care este înscris: „La mate-info, în prezent, sunt 28 de locuri dintre care 14 sunt la intensiv, adică informatica se face 4 sau 5 ore pe săptămână, iar la engleză-bilingv, 5 ore de engleză, plus o oră de geografie în limba engleză, cam acesta ar fi profilul mate-info”.

O altă elevă, în clasa a XII-a la profilul Socio-uman ne-a spus: „Este unul dintre cele mai plăcute profiluri, după părerea mea, pentru că e pe bază de limbi străine, istorie, georgrafie, limba română, și este și genul de profil care le oferă foarte mult timp liber elevilor pentru activități extracuriculare. (…) Pe viitor aș dori să urmez psihologia dar și Academia de Poliție, o facultate pe care profilurile socio-umane se axează în general.”

„Profilul de Filologie este unul potrivit pentru persoanele care iubesc literatura, limbile străine, istoria, geografia și limba latină (…) este un profil care ne permite să desfășurăm și activități extraculicurale și mi se pare că m-a dezvoltat foarte mult pe latura scrisului și a literaturii, mi-a cizelat gusturile în literatură, ca să zic așa, și chiar sunt foarte mulțumită de profilul pe care l-am ales. Există foarte multe opțiuni pentru elevii de la filologie, personal m-am gândit la o facultate de relații publice și comunicare, pentru că mi se pare că pe partea asta am lucrat cel mai mult în anii de liceu dar orice are legătură cu științele politice sau sociale este foarte ușor de accesat.” – ne-a spus o altă elevă.

Majoritatea elevilor care s-au interesat de oferta Colegiului au fost cei care deja urmează cursurile gimnaziale ale Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Potrivit celor prezenți la stand, în medie, în prima zi a târgului, de oferta Colegiului s-au interesat aproximativ 6 clase terminale ale învățământului gimnazial.

Nici cei de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” nu s-au lăsat mai prejos, aceștia le-au oferit celor interesați gustări, iar unul din elevii școlii, îmbrăcat în ospătar, i-a servit pe pofticioși.

„Precis nu știm câți elevi au fost pentru că am fost în două schimburi. Au fost, s-au interesat de la toate școlile. Tot se găsesc, până la urmă, câțiva copii care doresc să îmbrățișeze aceste meserii de frizer, coafor, comerciant, tehnician în activități de comerț. Avem o clasă de liceu și două de profesională, iar una de seral se va forma anul acesta și sunt meserii căutate.” – ne-a spus Voiculescu Vasile, profesor de matematică în cadrul liceului.

Darius, elev în clasa a IX-a la profilul Barmani-Ospătari, ne-a spus că este încântat de alegerea făcută și că școala ale cărei cursuri le urmează dispune de toate dotările necesare, iar oferta educațională este foarte variată: „Consider că am făcut o alegere corectă, școala e dotată, avem profesori care se ocupă de noi așa cum trebuie. Avem diferite cursuri de coafură, pedichiură, manichiură, barman-ospătari, maiștri.” Potrivit acestuia, aproximativ 50 de elevi din clasele terminale ale învățământului gimnazial au fost interesați în prima zi a târgului de oferta educațională a liceului.

Mergem mai departe, iar la standul Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar” găsim mai mulți elevi așteptând cu nerăbdare la coadă, pentru a încerca simulatorul auto. Unul dintre profesorii prezenți la târg ne-a explict că, deși oferta de învățământ și specializările se adreseză mai mult băieților, au fost interesate și foarte multe fete de oferta școlară a Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar”: „Au fost foarte mulți elevi din liceele din oraș, au fost și din „Mihai Viteazul” și din Liceul Teoretic „Szekely Miko”, de peste tot au fost. (…) La înscriere, elevii pot opta pentru mai multe specializări, în ordinea priorității. Oferim cazare și masă la internatul și cantina școlii, avem cursuri ECDL – permisul european de utilizare a calculatoarelor, avem mecatronică – îmbinarea electronicii, mecanicii și informaticii. Avem și pentru secția română și pentru secția maghiară. De exemplu, avem clase profesionale, pe durată de trei ani, pentru sudori, tinichigiu vopsitori auto, mecanic agricol, electrician constructor. Pentru clasele postliceale oferim: tehnician operator mașini de comandă numerică, asistent medical de laborator, asistent medical generalist, și la clasele liceale avem tehnician mecatronist și tehnician electrotehnist. Avem o gamă variată, se găsesc tot felul de meserii. (…) Cred că numărul elevilor care se vor înscrie la noi, anul acesta, va fi mai mare, suntem foarte optimiști.”

. . Copiii de la grădinițele din oraș au fost încântați de recuzita școlii postliceale sanitare

Deși oferta educaționlă nu îi vizează, sau cel puțin nu încă, mai mulți copii înscriși la grădinițele din oraș s-au arătat foarte interesați de manevrele de acordare a primului ajutor și de instrumentele folosite de elevii școlii postliceale sanitare, din cadrul Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar”: „Mă bucur că sunt foarte mulți elevi care se uită cu interes la manechinele de resuscitare și la instrumentele folosite de asistenți în cazul urgențelor și nu numai, deoarece importanța acestora este de a mări șansele de supraviețuire. Mă bucur că s-au interesat și copiii de grădiniță, copii din tot orașul. (…) Avem programe pentru elevii care au absolvit Bacalaureatul.” – a spus Hunor, elev în ultimul an. Întrebat cum i-ar convinge pe elevi să se înscrie la cursurile postliceale  sanitare, acesta a răspuns: „I-aș întreba cum se descurcă cu primul ajutor, în primul rând. Este foarte important modul de tratare a oamenilor, referitor la primul ajutor, deci m-aș bucura dacă, prin intermediul acestei școli, am putea crește șansele de supraviețuire.”

Și viitorii absolvenți de liceu au de unde alege

„Conider că inițiativa IȘJ este una foarte bună. Fiind o Universitate, pentru noi este foarte greu să intrăm în licee cu materiale promoționale, numai în pauză ne primesc, iar în pauză nu se poate vorbi cu ei. E mai bine așa, să fie un târg unde elevii pot veni să ne întrebe de opțiunile pe care le avem, este o inițiativă foarte bună. (…) Am vorbit și cu cei de la Inspectoratul Școlar și au spus că pentru anul viitor vor să facă un târg și pentru județ, ca să poată participa și licee din Târgu Secuiesc, din Baraolt, și așa mai departe. Pentru noi ar fi ideal, nu ar mai trebui să ne deplasăm noi la ei.” – ne-a spus directorul departamentului pentru Administrarea Afacerilor Sfântu Gheorghe, din cadrul Facultății de Științe Economice, Fosztó Mónika. Aceasta spune că în cadrul strategiei pentru a atrage absolvenții de liceu să urmeze cursurile Universității Babes-Bolyai, i-ar invita pe elevi să participe la cursurile și seminariile instituției, pentru ca aceștia să poată vedea îndeaproape. Aceasta mai spune că printre elevii interesați s-au numărat și cei din clasele a V-a sau a VI-a, care au promis că vor urma, după finalizarea liceului, cursurile universității.

„Având în vedere că este o inițiativă nouă, cred că este un lucru binevenit și chiar era așteptat și de către licee. (…) Elevii sunt inventivi și practic am lăsat la latitudinea lor felul în care să se prezinte la stand, iar aceste standuri sunt organizate de către fiecare liceu, într-un mod caracteristic și personalizat. (…) Sunt niște servicii educaționale care într-un fel trebuie să fie „vândute” și altfel și atunci, această promovare a școlii, trebuie abordată și în județul nostru. Cred că nu va fi doar primul și ultimul târg de acest fel, sigur, dacă tragem o concluzie după finalizarea acestui eveniment, în anul școlar viitor va fi și mai bine. Mulțumim Primăriei pentru că fără ei nu am fi putut, ne-au fost parteneri, ne-au ajutat cu corturi și cu racordarea la curentul electric. Bineînțeles, le vom cere sprijinul și în anul școlar următor. Noi ne-am gândit, mai ales, la elevii de clasele a VIII-a, dar nu numai. Faptul că am iești din școală, pentru că nu în școală promovăm școala, am adus la un loc unde mai sunt și alte persoane, sunt părinți, sunt trecători, elevi mai mici, mai mari, înseamnă că aceste informații ajung la o populație mai largă decât cea școlară doar. Eu zic că este un mod mai original și mai atractiv în care aceste oferte educaționale sunt realizate și sunt prezentate. Deși timpul a fost destul de scurt pentru pregătire eu zic că a ieșit bine. (…) Practic, ideea de a aduce școlile în piață este pentru ca informația să fie transmisă câtor mai mulți, nu numai o anumită categorie de elevi de clasa a VIII-a. Este ca o piață, când promovezi ceva vrei să ajungă la un public mult mai larg, nu numai la un anumit segment.” – ne-a declarat Inspectorul școlar general, Kiss Imre.

Târgul s-a derulat în perioada 19-20 mai, între orele 10-16, iar toți cei intervievați, atât profesori cât și elevi, au spus că inițiativa Inspectoratului Școlar Județean a fost una bună, și că îi ajută în promovarea instituțiilor pe care le reprezintă.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail