. . În acest sfârșit de săptămână, la Covasna a avut loc prima ediție a „Zilei Cetății Zânelor”, un proiect cultural prioritar organizat de Asociația Culturală „Cetatea Dacică – Valea Zânelor”, cu sprijinul financiar al Primăriei Oraşului Covasna şi în colaborare cu Casa Orăşenească de Cultură Covasna.

Evenimentul care a avut loc duminica trecută, de la ora 11:00, la Poiana Zânelor din Voinești-orașul Covasna, i-a surprins până și pe organizatori, reușind să adune aproximativ 300 de participanți, de la copii și până la vârstnici, toți extrem de interesați de activitățile ce le-au fost pregătite.

Președintele Asociației Culturale „Cetatea Dacică – Valea Zânelor”, Vlad Andrei Vincențiu ne-a declarat că evenimentul a fost „peste așteptări”: „Nu ne așteptam la un număr atât de mare de participanți. Estimativ, pentru că la partea de pictură pe lut, de exemplu, au fost mai mulți copii cu părinții, iar la partea de film au fost mai mulți pensionari și turiști, de la Spitalul de Cardiologie sau de la hoteluri, au fost în jur de 300 de participanți. Pentru o primă ediție eu zic că a fost un lucru reușit.Sperăm să continuăm și să facem lucrurile mai frumoase și să le dezvoltăm un pic, să ne organizăm mai din timp, lucrurile să fie mai interesante și să atragem mai mult public.”

Acesta spune că, deși numărul mare de participanți care au răspuns invitației i-a uimit, întotdeauna este loc de mai bine și speră ca anul viitor pregătirile să fie începute mai din timp, iar fondurile atrase să fie mai consistente.

„Următoarea ediție ar trebui organizată mai din timp în primul rând, dar și atragerea de fonduri este extrem de importantă pentru că ideei avem dar fondurile ar trebui să fie pe măsură pentru a putea fi puse în practică aceste idei. (…) Mulțumim în primul rând sponsorilor, Autorităților locale, colegilor din Asociație care și-au rupt din timpul lor liber și au prestat aceste activități și au făcut ca totul să iasă bine, (…) și celor prezenți. Chiar la excursia organizată la cetate nu ne așteptam ca marea majoritate a celor care au urcat până acolo să fie în etate. S-a plecat de la ora 13:00 iar noi trebuia să continuăm programul la ora 16:00 când coborau de pe cetate, și am întârziat deoarece au fost persoane de 60-70 de ani care au coborât chiar și la ora 17:00, dar au avut ambiția aceasta de a urca până sus pe cetate. Le mulțumim într-adevăr și invitaților, nu ne așteptam să urce foarte multă lume pe cetate. Atât de bine au reușit slide-urile pe care le-au prezentat arheologiisă expună și au fost suficient de interesante astfel încât oameni care poate într-o primă fază nu doreau, sau poate se gândeau că pot, pentru că e un efort fizic destul de mare ca să ajungi până acolo la cetate, au fost convinși de ceea ce au văzut, de ceea ce au prezentat arheologii invitați, și astfel au urcat pe cetate, ceea ce e un lucru bun. Vom vedea la anul ce vom face, cum ne vom organiza, de unde vom strânge fonduri și cât de multe din ideile noastre le vom putea implementa pe viitor.” – a explicat Vlad Andrei Vincențiu.

20 de ani de muncă și vor mai trece zeci până să fie dezvăluită …

Potrivit președintelul Asociației Culturale „Cetatea Dacică – Valea Zânelor”, lipsa fondurilor a făcut ca în cei aproape 20 de ani de muncă doar 10% din zidurile cetății să fie cercetate de către arheologi. Acesta spune că vor mai trece alți zeci de ani până ca lucrările să ajungă în stadiul în care cetatea să fie dezvăluită aproape în totalitate.

„Depinde de fonduri, dacă sunt fonduri extrem de generoase s-ar putea termina într-un interval de decenii… Nu sunt specialist dar după cum au fost prezentate lucrurile duminică de către echipa de cercetători, undeva între 5 și 10 % s-a cercetat în 19 ani, acesta este al 19-lea an. Fondurile sunt destul de mici din păcate, (…) dacă ar fi de 1.000 de ori mai mari fondurile s-ar putea angaja de 100 de ori mai mulți lucrători sau voluntari, specialiști, și atunci lucrurile ar merge altfel, dar deocamdată acesta este ritmul cu care se lucrează (…)” – a explicat Vlad Andrei Vincențiu.

În cadrul festivităților ce au avut loc duminică,  participanților  le-au fost prezentate cetățile dacice din estul Transilvaniei și Carpații de Curbură, s-au bucurat de miniexpoziția cu artefacte descoperite în situl Cetatății Zânelor și au putut lua parte la atelierele de olărit și pictură pe vase ceramice. Cei mai aventuroși au pornit într-o excursie cu ghidaj de specialitate la Cetatea Zânelor,iar la final cei interesați au urmăritproiecția filmului istoric „Dacii”.

Alături de Autoritățile locale care au avut cea mai mare contribuție financiară în vederea organizării primei ediții a „Zilei Cetății Zânelor”, parteneri în cadrul evenimentului au fost Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul Brăilei „Carol I”, Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu” și Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail