Peste 100 de dansatori și soliști  din județul Covasna dar și din țară vor urca mâine, 10 decembrie, începând cu ora 16.30,  pe scena Centrului Cultural din orașul Covasna unde, în organizarea Asociației Culturale „Junii Covasnei”, va avea loc prima ediție a festivalului „Datina Junilor”.

Oana Șulea, președinta Asociației, a declarat că scopul organizării evenimentului este acela de a prezenta publicului frumusețea portului popular românesc și a dansurilor tradiționale, promovarea formațiilor artistice din județ, a tinerilor interpreți, a formațiilor de dansuri și-a repertoriilor locale, dar și atragerea tinerilor spre cunoașterea și practicarea dansului popular.

Orașul Covasna merită un astfel de eveniment!

 Aceasta a menționat că ideea organizării Festivalului „Datina Junilor”, în orașul Covasna,  s-a născut în  urma participării la mai multe festivaluri din țară și din străinătate, împreună cu tineri dansatori covăsneni cărora le insuflă dragostea față de ceea ce ne reprezintă cel mai bine ca nație- cântecele, dansurile și portul popular rămase din străbuni.

„Împreună cu dansatorii Ansamblului folcloric „Junii Covăsneni” am participat la numeroase festivaluri atât în țară, cât și peste hotare, de unde ne-am întors, de fiecare dată, cu premii, trofee și amintiri frumoase. Atmosfera la aceste manifestări a fost, întotdeauna,  extraordinară, și-atunci ne-am dat seama că și Covasna merită un astfel de eveniment. Așa s-a născut ideea și, probabil, dacă nu era pandemia din anii trecuți, ar fi fost mai grabnic pusă în practică. (…)

Ne dorim să nu uităm nimic din ceea ce ne reprezintă, pentru că noi credem în România frumoasă, în România profundă și în valorile străvechi ale acestei ţări, pentru că știm că lucrurile frumoase se petrec împreună cu oameni frumoși! Ne dorim să fie un prim pas într-un lung șir de ani de acum înainte și suntem pe deplin încredințați că, cu pași mici, vom face lucruri mari. Important este să fim uniți!”, ne-a mai spus Oana Șulea.

Aceasta a precizat că cei care vor prezenți la prima ediție Festivalului de folclor „Datina Junilor”, cu intrare liberă, vor avea parte de o seară memorabilă, un adevărat regal de  folclor românesc autentic la care participă  îndrăgiți interpreți de muzică populară, mai tineri sau mai puțin tineri, ansambluri cunoscute din județele Covasna și Brașov cât si un rapsod popular din Județul Mureș, foarte drag sufletului ei deoarece provine din satul bunicilor din partea mamei sale.

Astfel, pe scena Centrului Cultural din orașul Covasna vor urca peste 100 de dansatori și soliști vocali, parte localnici, parte artiști pe care Oana Șulea și membrii Ansamblului folcloric „Junii Covăsneni” i-au întâlnit la evenimentele naționale și internaționale la care au  participat.

Știu că cei mai fericiți oameni vor fi părinții mei!

Provenind dintr-o familie în care ambii părinți au fost dansatori profesioniști, care-au ieșit la pensie…în pași de dans, de pe scenă,  Oana Șulea nu avea cum să nu iubească tot ceea ce ține de tradițiile românești și, mai mult de atât, să nu-și dorească  să dea mai departe aceste comori de suflet, către tinerii ce cresc frumos, cu aceste valori.

Prin intermediul publicației noastre, Oana adresează mulțumiri tuturor celor care au crezut în visul ei, al membrilor Asociației „Junii Covăsneni”, și care i-au ajutat să realizeze acest frumos eveniment.

„Cel mai mult le mulțumesc frumoșilor dansatori ai Ansamblului Junii Covăsneni, căci ei sunt cei care mă inspiră și îmi dau curajul de a merge mai departe! Tocmai de aceea, junii mei dragi vor avea parte de o adevarată surpriză ….Și știu că cei mai fericiți oameni vor fi părinții mei. Tot ce ține de Junii Covăsneni se datorează părinților mei. Ei au fost dansatori, au reprezentat România peste hotare ani la rând, și e clar că tot ceea ce fac vine din suflet, din pasiunea pentru dansurile și tradițiile românești. De mic copil părinții mă duceau cu ei la repetiții, și așa mi-au transmis adevăratele valori. Sunt recunoscatoare lor pentru tot ceea ce au făcut pentru mine, și doresc să transmit și eu mai departe aceste valori, atât copiilor mei, cât și tuturor celor care simt românește. Fac asta voluntar, o fac pentru noi, o fac din inimă și cu ajutorul unor oameni minunați ce s-au unit într-o familie lărgită, numită Junii Covasneni.

Suntem în perioada premergătoare Crăciunului, iar perioada dificilă prin care trece România și întreaga Europă nu ar trebui să ne răpescă bucuria: bucuria de a fi împreună, de a trăi magia Crăciunului, de a asculta colinde, de a vedea copii dansând și ducând mai departe tradițiile românești. Aplauzele de la sfârșitul unui moment pe scenă și satisfacția că publicul te iubește nu pot fi înlocuite cu nimic altceva. Poate doar cu mulțumirea că ți-ai făcut datoria – față de părinți, față de tradiții, față de țară!”- a conchis Oana Șulea, inițiatoarea organizării primei ediții a Festivalului de folclor „Datina Junilor”, în orașul Covasna.

Evenimentul beneficiază de sprijin financiar alocat de Primăria Orașului Covasna.

 Maria CREȚU-GRAUR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail