„Academia de vară a ciclobibliotecarilor” – derulată de bibliotecarul covăsnean Kiss László, a adus la Sfântu Gheorghe patru pasionați de lectură și ciclism, din Capitală. Evenimentul a avut succes, iar pregătirile pentru ediția de anul viitor vor începe în curând. . .
„Academia de vară a ciclobibliotecarilor” a avut loc în perioada 12- 14 august (a.c.), fiind adresată bibliotecarilor din țară, care, pe lângă lectură, sunt pasionați și de ciclism.
Evenimentul, aflat la prima ediție, s-a desfășurat, sub forma unei tabere, la inițiativa lui Kiss László, bibliotecar la Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, și și-a propus să ofere un prilej de socializare și un cadru potrivit schimbului de experiență dintre participanți.
„Inițiativa a venit spontan. Sunt mai mulți bibliotecari din țară care au aceste două pasiuni: lectura și ciclismul, și atunci ne-am gândit că ar trebui să ne întâlnim undeva, cu toții. Eu, fiind un ciclist mai înverșunat, m-am oferit să organizez evenimentul.” – a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna, bibliotecarul Kiss László.
La ediția I a „Academiei de vară a ciclobibliotecarilor” au participat, alături de inițiator, patru persoane, din București. Acestea au fost cazate la Sfântu Gheorghe. De acolo au mers, pe biciclete, la Tușnad, la Lacul Sfânta Ana și la Mestecănișul de la Reci. Au parcurs, în total, aproximativ 150 de kilometri.
„Au participat, în total, cinci persoane: eu și încă patru persoane din București. Ne-am deplasat la Tușnad,la Lacul Sfânta Ana, apoi la Rezervația naturală de la Reci. A fost foarte frumos! Am pedalat cam 150 de kilometri, în total.”- a menționat Kiss László.
În program a fost cuprinsă și o vizită la biblioteca Liceului „Mikes Kelemen”, unde Kiss László este bibliotecar.
„Am dorit, cu prilejul acestui eveniment, dorim, să vedem ce își doresc bibliotecarii care sunt pasionați și de lectură și de ciclism, ce idei au, ce nevoi au, cum putem promova lectura și ciclismul (…). Scopul a fost să creăm un nucleu de oameni care să îmbine aceste hobby-uri: lectura și ciclismul. S-au formulat niște propuneri interesante, în cadrul acestei ediții. Eu zic că a fost un proiect pilot reușit, pentru că foarte multe persoane ne-au căutat și ne-au spus că doresc să participe la ediția următoare.” – a spus Kiss László.
Astfel de manifestări au loc, frecvent, în străinătate, a precizat el.
„Spre exemplu, este o mișcare internațională a bibliotecarilor, intitulată <<Cycling for library >>. În cadrul acesteia, bibliotecari din mai multe colțuri ale lumii se întâlnesc, an de an. Se adună, uneori, 80, 100 sau chiar mai multe persoane, aleg câte o țară și o vizitează, pe bicicletă. Vizitează diferite centre universitare unde sunt biblioteci sau vizitează biblioteci publice. Și cei din acea mișcare au pornit tot cu 4-5 participanți.”- a spus bibliotecarul. El a menționat că dorește ca „Academia de vară a ciclobibliotecarilor” să ia amploare și să ajungă, cândva, de nivel internațional. Pregătirile pentru ediția de anul viitor vor începe în curând.
„Ne apucăm, din luna septembrie, să organizăm ediția de anul viitor și ne propunem să organizăm un eveniment mai mare (…). Ne gândim și la organizarea unui eveniment cu participare internațională. Chiar și acum, o colegă din Republica Moldova, ne-a spus că ar dori să vină la o astfel de manifestare. Eu cred că proiectul pilot și-a atins scopul. Vom vedea cum putem să organizăm acest eveniment și pe plan internațional.”- a declarat Kiss László.
Potrivit acestuia, un grup al „ciclobiliotecarilor” ar putea fi creat, online, din septembrie. Acolo, cei pasionați de lectură și ciclism vor putea discuta despre pasiunile lor, vor putea schimba idei.
„Noi credem în discuții începute spontan și, de fapt, noi căutăm tovărășia celor care gândesc ca noi.”- a spus Kiss László.
„Academia de vară a ciclobibliotecarilor” nu este prima acțiune organizată de Kiss László, în scopul promovării lecturii și ciclismului. Anul trecut, el a pedalat peste 3.000 de kilometri, din Sfântu Gheorghe până la Haga, pentru a atrage atenția asupra rolului important pe care bibliotecile școlare, universitare și bibliotecile publice le au în societatea contemporană, pentru a schimba percepția asupra bibliotecarilor și asupra lecturii.
„Ciclismul și lectura oferă celor care le practică, o libertate, un simț, un spirit de libertate. Lectura deschide orizontul virtual, iar ciclismul, orizontul fizic.”- consideră Kiss László.
El a susținut prin ciclism și cauze caritabile. Spre exemplu, în anul 2008, a pedalat de la Sfântu Gheorghe până la Istanbul, pentru a participa la un congres internaţional de hemofilie şi a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă persoanele care suferă de această boală genetică rară ce afectează coagularea sângelui. La mijlocul lunii trecute, Kiss László a susținut două studente din Statele Unite ale Americii, care au pornit într-un tur pe bicicletă, de la coasta atlantică a Franței până în România, pentru a ajuta copiii români care suferă de cancer și boli ale sângelui, și a pedalat alături de acestea, de la intrarea lor în țara noastră, și până la Sâmbăta de Sus.
Ana Alina Costache