Membrii Asociaţiei ornitologice „Rara Avis” din Sfântu Gheorghe au anunţat joi sosirea primei berze în judeţul Covasna, aceasta fiind văzută în localitatea Ozun.
Preşedintele asociaţiei, Kelemen Laszlo, a declarat pentru AGERPRES că a montat o cameră web în cuibul berzei, prin urmare începând de vineri viaţa acesteia va putea fi urmărită live din orice colţ al lumii pe site-ul sepsiradio.ro.
Cei interesaţi vor putea vedea modul în care comunică şi convieţuiesc berzele, cum îşi cresc puii şi cum îi învaţă să zboare. De asemenea, vor fi organizate concursuri şi excursii în localităţile în care există numeroase cuiburi de berze. Potrivit acestuia, în judeţul Covasna sunt aproape 230 de cuiburi de berze, cele mai multe în localitatea Pachia de lângă staţiunea Covasna. Kelemen este de părere că proiectul va avea succes în special în rândul copiilor, iar aceştia se vor implica în viitor în număr mai mare în protecţia berzelor şi a păsărilor, în general.
Ornitologii spun că viaţa berzelor e foarte interesantă – acestea se întorc de regulă la acelaşi cuib, iar primul care vine din ţările calde este capul familiei, tatăl. Cuibul este făcut din crengi, rădăcini, pământ şi este căptuşit cu paie, fân şi iarbă, iar în timp poate ajunge la dimensiuni şi greutăţi impresionate, chiar şi o tonă. „Rara Avis” şi Electrica au montat în ultimii ani nişte suporturi pe stâlpii de înaltă tensiune cu scopul de a reduce numărul avariilor provocate de păsări, dar şi de a le feri de pericolul electrocutării.
Kelemen Laszlo spune că de regulă fiecare barză are între doi şi patru pui, iar ouăle sunt clocite alternativ de cei doi parteneri. Schimbul părinţilor la cuib este precedat întotdeauna de o ceremonie însoţită de clămpănit. Extrem de grijulii, părinţii îşi hrănesc puii, le aduc apă, când este vânt puternic sau plouă fac scut în jurul lor. La trei săptămâni, puii stau deja în picioare, iar la sfârşitul lunii iulie încep exerciţiile de zbor. Raţia zilnică de mâncare este de cel puţin 500 de grame, prin urmare părinţii adună de dimineaţă până seară aproape trei kilograme de hrană. Ornitologii ne atrag atenţia că berzele albe sunt protejate de lege.
Asociaţia „Rara Avis” a devenit cunoscută în urmă cu câţiva ani când a realizat în premieră mondială o operaţie de refacere a ciocului unei berze, rupt de la jumătate în circumstanţe neelucidate. Ciocul a fost realizat dintr-un aliaj de crom-cobalt, fixat cu patru şuruburi ortopedice din titan, peste care s-a turnat material stomatologic. La un an de la operaţie, barza, numită Uzonka, a plecat în ţările calde, iar ornitologii i-au pierdut urma.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES