Membrii Asociaţiei ornitologice Rara Avis din Sfântu Gheorghe au semnalat sosirea primei berze în judeţul Covasna, aceasta fiind văzută şi fotografiată marţi seară în localitatea Bodoc.

Preşedintele asociaţiei, Kelemen Laszlo, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că barza aceasta a fost monitorizată anul trecut şi are o povestea aparte, ea crescându-şi singură cei cinci pui.

„Noi am ţinut un jurnal în care am notat toate evenimentele importante din viaţa familiilor de berze pe care le-am urmărit”, a spus Kelemen Laszlo. Potrivit acestuia, în cursul dimineţii de miercuri au mai sosit şi alte berze în localităţile Lunca Calnicului, Ghidfalău, Pachia, Sântionlunca şi Chichiş.

Asociaţia Rara Avis a instalat anul trecut o cameră web în cuibul unei familii de berze din localitatea Olteni, prin intermediul căreia s-a putut urmări pe internet viaţa acestor păsări, chiar din momentul sosirii lor din ţările calde.

„Vom continua monitorizarea acestui cuib şi anul acesta. Am pus două camere şi am făcut aşa să poată fi văzute şi pe timpul nopţii. Vom putea vedea cum comunică, cum îşi cresc puii, cum îi hrănesc şi cum îi învaţă să zboare. E foarte interesant”, a spus Kelemen Laszlo, menţinând că proiectul s-a bucurat de succes în special în rândul copiilor.

În urmă cu câţiva ani, Asociaţia Rara Avis a început să facă şi un recensământ al berzelor albe din judeţul Covasna, iar până acum a inventariat 180 şi estimează că ar mai fi cel puţin 60. Kelemen spune că numărul berzelor care s-au stabilit în judeţul Covasna a crescut de la an la an pentru că le-au fost oferite „case la cheie”, adică au fost montate nişte suporturi metalice pe stâlpii de înaltă tensiune unde şi-au putut construi mai uşor cuiburile şi au fost ferite de pericolul electrocutării.

Ornitologii spun că de regulă primul care vine din ţările calde este capul familiei, tatăl. Cuibul este făcut din crengi, rădăcini, pământ şi este căptuşit cu paie, fân şi iarbă, iar în timp poate ajunge la dimensiuni şi greutăţi impresionate, chiar şi o tonă. De regulă fiecare barză are câte trei sau patru pui, iar ouăle sunt clocite alternativ de cei doi parteneri, iar schimbul părinţilor la cuib este precedat întotdeauna de o ceremonie însoţită de clămpănit. Raţia zilnică de mâncare este de cel puţin 500 de grame, prin urmare părinţii adună de dimineaţă până seara aproape trei kilograme de hrană, a mai spus Kelemen Laszlo, subliniind că berzele albe sunt o specie protejată de lege.

Asociaţia Rara Avis a devenit cunoscută în urmă cu câţiva ani când a realizat, cu ajutorul unui veterinar şi al unui stomatolog, o operaţie de refacere a ciocului unei berze, rupt de la jumătate în circumstanţe neelucidate. Operaţia a fost o premieră mondială – ciocul a fost realizat dintr-un aliaj de crom-cobalt, fixat cu patru şuruburi ortopedice din titan, peste care s-a turnat material dentar. La un an de la operaţie, barza, numită Uzonka, a plecat în ţările calde, iar de atunci i s-a pierdut urma.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail