. . Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Consiliul județean Covasna, Consiliul local al orașului Covasna, Asociația GRIT și Asociația Voievozii Munților desfășoară, în perioada 19-26 august, la Centrul de Agrement de la Pădureni, prima ediție a evenimentului de tineret cu participare internațională: proiectul de țară „România mea”.
Potrivit Ovidianei Bulumac, expert în cadrul Institutului Cultural Român (ICR), la doar trei zile de la start, evenimentul este un real succes. Cei peste 50 de tineri participanți, 40 provenind din comunități istorice românești și alți 15 din județele Covasna și Harghita, au ajuns să lege deja prietenii și participă cu interes la activitățile pe care organizatorii le-au pregătit pentru ei.
„Mă bucur foarte tare că s-a putut manifesta această idee pornită încă de anul trecut. Acest proiect, „România mea, brand de țară”, este fabulos, are un potențial enorm. (…) După câteva zile aici deja sunt convinsă că este un succes, și încă nu s-a terminat. Avem foarte mulți copii, foarte mulți tineri din comunități istorice românești, din afara granițelor. Sunt din Bucovina de nord, de la Cernăuți, sunt din Maramureșul istoric, din zona Slatinei, dincolo de Tisa, din zona Timocului din Serbia, din Basarabia și mai sunt câțiva copii chiar de aici, de unde suntem găzduiți, din zonele Harghita și Covasna. În total sunt vreo 50 de persoane, și e frumos, am încercat să aducem oameni cât mai valoroși, cât mai activi social, care să vadă că există și la noi persoane care muncesc și care prețuiesc valorile, care încurajează meritocrația și care reușesc, pentru că acești copii sunt foarte buni dar au nevoie de modele. (…) Am încercat să aducem cei mai buni practicieni. Un al doilea lucru care ne-a determinat să ne implicăm în acest proiect a fost faptul că sunt tineri din mai multe zone românești care au specificul lor, și care nu se cunosc între ei.” – a declarat expertul din cadrul ICR, Ovidiana Bulumac.
„Numai tinerii mai pot schimba ceva, ei sunt viitorul nostru. Ei au entuziasmul și au această putere de sacrificiu specifică vârstei (…)”
Potrivit acesteia, prin intermediul proiectului se dorește formarea unei rețele de tineri români, provenind din afara granițelor românești, care să schimbe experiențe, să lege prietenii de lungă durată, dar mai ales să analizeze problemele cu care se confruntă generația tânără, și să identifice soluțiile menite să promoveze și să păstreze valorile culturale românești.
„Prin intermediul acestui proiect ne dorim să se creeze premisele unei unități, în primul rând spirituale, (…) să știe că sunt și alții ca ei, în alte zone, care poate au aceleași probleme, sau poate chiar și-au depășit problemele, și pot afla de la ei posibile soluții, un schimb de experiență. Să se cunoască între ei astfel încât să se creeze niște rețele de tineri care să poată schimba ceva, pentru că numai tinerii mai pot schimba, ei sunt viitorul nostru. Ei au entuziasmul și au această putere de sacrificiu specifică vârstei, nu au foarte multe responsabilități în realitatea aceasta socială, și atunci se pot implica cu tot sufletul. Nădăjduiesc că acest proiect va avea cât mai multe ediții, va deveni chiar un brand, chiar ne dorim lucrul acesta. Mergând prin comunități mi-am dat seama că dacă nu investim în tineri, și în unele suntem chiar în cel de-al 12 ceas, este păcat.” – explică Ovidiana Bulumac.
Printre invitați, în cadrul evenimentului, se numără și specialiști care interacționează direct cu tinerii, printre care și consilierul ministrului de externe Eugen Popescu și coordonatorul Centrului de Studii Covasan-Harghita, dr. Ioan Lăcătușu, sau expertul în educație și trainerul în cadrul rețelei naționale de formatori Erasmus+, Oana Moșoiu. Aceștia le vorbesc tinerilor despre împortanța promovării și păstrării moștenirii culturale și a identității românești.
„Tinerii sunt foarte timizi pentru că și numărul lor este destul de mare și este mai greu să te integrezi din prima, dar am avut grijă să aibă niște activități de grup care să îi apropie, am încercat să îi încurajăm să se separe pe grupurile lor de proveniență, i-am forțat să interacționeze unii cu alții și acum au început să își dea drumul. Noi am început pe data de 19, și iată că a fost nevoie de vreo trei zile ca să depășească timiditatea și rușinea. Unii se rușinează că vorbesc puțin altfel, au un grai mai aparte, dar noi i-am încurajat, și prin activități sportive, și am avut și niște ateliere de dezvoltare personală, cu Oana Moșoiu de pildă, și acest lucru a ajutat foarte mult la închegarea colectivului.” – spune expertul ICR.
Pe urmele istoriei, la Cetatea Dacică din Valea Zânelor
În cursul zilei de ieri, tinerii au avut parte și de o excursie la situl arheologic de epocă dacică, Cetatea Zânelor din Covasna, unde au putut discuta cu arheologii și au aflat mai multe despre istoricul zonei. Organizatorii spun că această primă ediție este doar începutul și că deja se gândesc la planificarea celei de-a treia ediții, când se vor aniversa 100 de ani de la Marea Unire. „Ei sunt viitorul nostru și dacă nu investim în ei, nu vom avea ce să culegem peste 10-20 de ani. Acesta este doar debutul, ne propunem, cu ajutorul Autorităților locale și al instituțiilor guvernamentale, să îl transformăm într-un eveniment de tradiție. Chiar ne gândim deja, nu la a doua ediție de anul viitor, ci la a treia ediție din anul 2018, pentru că va sta sub semnul Centenarului Marii Uniri, deci suntem puși pe treabă. Chiar dacă am început lucrările pe data de 19, au fost foarte multe semnale pozitive și din partea Autorităților locale, am avut Instituția Prefectului județului Covasna aici, Inspectoratul Școlar Județean, reprezentanți ai Episcopiei și ai Ministerului Tineretului și Sportului, prin Direcția județeană pentru Sport și Tineret Covasna. Toată lumea a promis că va pune umărul serios la acest proiect, pentru că este nevoie să unim cei mai buni tineri de pretutindeni, pentru că ar trebui să renunțăm la această idee de separare, să facem evenimente doar pentru etnicii români din afara granițelor, separat de cei din interior. Nu, ar trebui să îi unim, pentru că suntem cu toții sub aceeași umbrelă a românității, și este firesc să știm unii de alții. (…) Copiii, atunci când au climatul și contextul potrivit nu au nevoie de noi să le zicem ce să facă, au inițiativă, și asta mă bucură. Din păcate perioada este foarte scurtă, sunt doar câteva zile, dar intensitatea la care lucrăm eu zic că va asigura această coeziune și pe mai departe, chiar dacă ei poate fizic nu se vor mai întâlni. Erau câțiva tineri din zona Cernăuți care discutau cu câteva fete din zona Timocului și din Basarabia să vină la ei, deci ei deja se gândesc pe viitor la aceste conexiuni și contacte, și la ce mobilitate avem noi astăzi la nivel internațional și la ce migrație există sau cât de dezvoltat este turismul, nu îmi fac probleme că nu vor continua relațiile. Per total, chiar mă bucur, este incredibil că atât de multe instituții ale statului român s-au pus la aceeași masă și a ieșit acest proiect și mărturisesc că nu m-am așteptat să iasă atât de bine. Noi am mai tot făcut școli de vară, de fiecare dată au fost și plusuri și minusuri, până acuma nu prea am ce critica, este o noutate pentru mine.”- a menționat Ovidiana Bulumac.
Potrivit acesteia, proiectul de țară „România mea” reprezintă o extensie a programului Universității de Vară de la Izvorul Mureșului, proiect devenit deja o tradiție în rândul adulților români de pretutindeni.
„Am zis că e nevoie să fie și tinerii implicați, și de aici a pornit toată ideea asta, am vrut să facem o extenise de sine stătătoare cu acești tineri și ne-a ieșit, și sunt atât de mulți. Nădăjduim că la anul vor fi chiar mai mulți pentru că vestea se va duce, la cât de bine se desfășoară lucrurile, mesajele circulă.” – a concluzionat Ovidiana Bulumac.
Prima ediție a evenimentului care are loc la Centrul de Agrement de la Pădureni, aflat în administrarea Direcției județene pentru Sport și Tineret Covasna, se va încheia vineri, 26 august.
Ioana Ardeleanu