Locuitorii oraşului Întorsura Buzăului au fost avertizaţi luni, printr-un mesaj Ro-Alert transmis în jurul amiezii de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, cu privire la prezenţa unei ursoaice cu pui în zonă.
În mesaj se menţionează că animalele sunt periculoase, iar cetăţenilor li se recomandă, printre altele, să nu iasă din case dacă nu este absolut necesar.
„Atenţie! Ursoaică cu doi pui în localitatea Întorsura Buzăului. Animalele sunt considerate periculoase. Nu încercaţi să vă apropiaţi de ele sau să le hrăniţi. Rămâneţi în casă, evitaţi deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară”, se arată în mesajul transmis de ISU.
Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a precizat că ursoaica a fost văzută în zona Campingului, dar s-a retras către pădurile din zona localităţii Sita Buzăului după ce a fost speriată de Jandarmi şi Poliţie.
„Ursoaica a fost văzută în zona Campingului, a fost printr-o gospodărie din zonă de unde a luat două găini. Am chemat Jandarmeria, Poliţia, paznicul de vânătoare din zonă. După ce a fost speriată, a fugit, a plecat spre Sita Buzăului”, a declarat Raul Urdă.
În ultimii ani, autorităţile covăsnene au semnalat în mod constant, inclusiv prin petiţii transmise forurilor europene, că urşii s-au înmulţit considerabil şi reprezintă un pericol pentru vieţile şi bunurile oamenilor.
Potrivit acestora, România are cei mai mulţi urşi din Europa, aproximativ 8.000, dintre care peste 1.500 trăiesc în pădurile din judeţul Covasna, iar mulţi dintre ei şi-au părăsit habitatul natural şi s-au apropiat de zonele locuite de oameni, unde găsesc mai lesne hrană.
Conducerea Prefecturii Covasna a menţionat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că de la începutul anului trecut şi până în prezent, la numărul de urgenţă 112 au fost primite peste 70 de apeluri care semnalau prezenţa urşilor în zone locuite de oameni, cele mai multe indicând prezenţa acestor animale în zonele Balvanyos, Covasna, Păpăuţi, Bixad, Malnaş, Brateş şi Ojdula.
Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat că atacurile urşilor asupra zonelor locuite de oameni s-au intensificat concomitent cu creşterea numărului acestor animale sălbatice, numai în ultimii 5 ani fiind înregistrate oficial peste 1.000 de pagube în culturile agricole şi gospodăriile cetăţenilor din judeţul Covasna.
Potrivit acestuia, începând din anul 2016, cotele de recoltare a urşilor au scăzut considerabil la nivel naţional, iar derogările acordate de Ministerul Mediului pentru extragerea exemplarelor periculoase au fost aproape jumătate faţă de solicitări.
Acesta a mai menţionat că, din păcate, în România nu există un cadru legislativ coerent care să conducă la gestionarea adecvată a problemei urşilor.
” Legislaţia este aproape de zero. (…) Covasna şi încă câteva judeţe au devenit grădina zoologică a României şi, la rândul nostru, am devenit grădina zoologică a Europei. Îmi pare rău să spun acest lucru. (…) În 2016 aveam o populaţie de urşi estimată la 1.200 de exemplare şi am ajuns în 2020 undeva 1.670 de exemplare”, a spus directorul APM Covasna.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES