Clubul de Debate din Sfântu Gheorghe va participa la cea de-a XIX-a ediţie a Forumului Naţional de Dezbateri Academice pentru liceeni, cea mai importantă competiţie de profil din ţară, organizată zilele acestea la Bucureşti.
Forumul Naţional de Dezbateri Academice are loc în Bucureşti, la Universitatea Româno-Americană, în perioada 5-9 Septembrie (a.c.).
Debate Club Sfântu Gheorghe va participa la eveniment cu reprezentanţi de succes ai debate-ului din Sfântu Gheorghe, dar şi cu o echipă din Braşov.
Coordonatorul „Debate Club Sfântu Gheorghe”, Mădălin Guruianu, ne-a spus că prima echipă este formată din recent absolvenţii de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” – Teo Pavel, Dragoş Muntean şi Ioan Ganea jr., ultimul dintre ei fiind cel mai titrat debater actual al clubului, cu câteva finale de campionate la nivel regional şi naţional jucate pe parcursul liceului. Mădălin Guruianu ne-a mai spus că a doua echipă îi cuprinde pe actualii studenţi, Raluca Popa şi Victor Bolog, ambii finalişti la „Saint George City of Debate” anul trecut şi Bogdana Ionescu, promiţătoarea speranţă de doar clasa a XI-a din C.N.M.V., semifinalistă în acest an şi ea tot la openul organizat la Sfântu Gheorghe. Cea de-a treia echipă de la Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe acceptată în faza a doua a calificărilor, este formată din mai tinerii liceeni din C.N.M.V., Ramona Vidican, Denisa Pîntea şi Radu Ionuţ Mihail.
„Mergem cu trei echipe de liceeni din Sfântu Gheorghe şi cu o echipă din Braşov – în premieră pentru clubul nostru, ni s-a alăturat o echipă din Braşov: Teona Ion, Bianca Mathe şi Laura Constantinescu, ultima dintre ele premiantă la ultima ediţie a campionatului Braşovul Dezbate şi participantă la Masterclass Pădureni 2013- plus trei arbitri din Sfântu Gheorghe, foşti elevi din Colegiul Naţional Mihai Viteazul, actualmente studenţi, multiplu premianţi pe parcursul carierei lor din timpul liceului. Este vorba despre Laura Ardeleanu – actualmente masterandă la ASE Bucureşti, Andreea Cucu, studentă la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi Simina Gheorghincă, studentă în ”Law & Politics” în Essex, Anglia. Acesteia din urmă, cât şi lui Dani Cruceriu li se cuvin mulţumiri speciale, deoarece şi-au făcut vreme să ajute echipele şi în perioada de pregătire (…) Ne bucură foarte mult profesionalismul atins de această ediţie, cu o echipă de excepţie condusă de Emi Beteringhe, care este preşedintele ARDOR Muntenia şi care a condus anul acesta Saint George, City of Debate. Am fost onoraţi să îl avem pe el ca director de turneu şi ne place să credem că echipa căreia i-a pus bazele aici, la Saint George, City of Debate, lucrează acum exact pentru campionatul naţional din Bucureşti”, ne-a spus Mădălin Guruianu, coordonator Debate Club Sfântu Gheorghe, care este şi membru în echipa de organizare a competiţiei, având rolul de Equity Officer: „Am fost onorat de propunerea de a fi Equity Officer. Acest rol înseamnă că, practic, nu voi arbitra niciunul dintre meciuri, dar voi putea juriza orice probleme apar pe parcursul meciului, atât la nivel de conţinut, cât şi la nivel de formă a oricărei dezbateri”, ne-a mai spus Mădălin Guruianu.
Temele de discuţie vor fi diverse. Forumul Naţional 2013 va avea în rundele preliminare patru teme de dezbatere (moţiuni) „pregătite” şi patru moţiuni „impromptu” (ce vor fi anunţate cu o oră înainte).
„Vor fi multe dezbateri, pentru că avem aproape 50 de echipe înscrise, ceea ce înseamnă că vom avea minimum 25 de meciuri consecutive şi asta se va desfăşura pe parcursul a opt runde, dintre care patru sunt moţiuni anunţate şi patru sunt moţiuni impromptu, adică vor fi anunţate cu o oră înainte”, ne-a explicat Mădălin Guruianu.
Dintre moţiunile „pregătite” amintim: ”Acest Parlament crede că statul român ar trebui să solicite public scuze Bisericii Ortodoxe Române pentru declaraţiile homofobe şi sexiste din ultimii 24 de ani”; ”Acest Parlament ar acorda Băncii Centrale Europene drept de veto asupra bugetelor naţionale ale membrilor Uniunii Europene”; ”Acest Parlament ar decriminaliza divulgarea secretelor de stat care reprezintă informaţii de interes public”; ”Acest Parlament crede că UE ar trebui să ofere statutul de membru al uniunii – statelor nord-africane şi din Orientul Mijlociu, în schimbul unei tranziţii democratice de succes”.
„Sunt subiecte locale, subiecte internaţionale. Aşa cum se obişnuieşte, debate- ul provoacă tinerii să gândească mai mult, să gândească altfel, să gândească lateral, să gândească din alte puncte de vedere şi, în primul rând, să fie mai informaţi şi să nu mai înghită gogoşile care se vehiculează în mod constant în mass-media la momentul de faţă, dar nu numai, ci şi la nivelul discuţiilor obişnuite. Noi credem că genul acesta de activităţi non-formale fac ca tinerii să se dezvolte exponenţial aş putea spune, în multe direcţii, şi să reuşească să aibă succes indiferent de planurile pe care le au ei în viitor, indiferent de facultăţile pe care le urmează”, a declarat Mădălin Guruianu.
Mai multe detalii în legătură cu cea de-a XIX-a ediţie a Forumului Naţional de Dezbateri Academice pentru liceeni pot fi aflate accesând site-ul http://ardor-muntenia.ro/nationala/.
Ana Alina Costache