– apreciază directorul medical al SJU Sfântu Gheorghe
Prevenirea, depistarea şi tratarea precoce a bolilor de inimă trebuie să devină unul dintre obiectivele prioritare ale următorilor ani în condiţiile în care acestea reprezintă principala cauză a mortalităţii în judeţul Covasna, afirmă directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, dr. Antal Almos.
Acesta a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că prevenţia bolilor cardiace trebuie deprinsă încă din copilărie, printr-o alimentaţie corectă şi sănătoasă, prin practicarea sportului şi evitarea stresului.
“Alimentaţia nesănătoasă – sticksuri, hamburgeri – lipsa sportului, viciile, stresul, acestea sunt cauzele bolilor de inimă. Dacă avem atât de multe cazuri înseamnă că prevenţia, depistarea şi tratarea precoce a acestora lasă de dorit atât din partea pacientului, cât şi a sistemului sanitar”, a declarat Antal Almos.
Conducerea Spitalului a menţionat că intenţionează să introducă pe viitor o serie stimulativă de pachete de servicii de sănătate care să determine un număr cât mai mare de persoane să meargă periodic la consultaţii, analize şi recuperare.
O statistică realizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna relevă că bolile aparatului circulator se numără printre principalele cauze ale mortalităţii în judeţ. Potrivit acesteia, 64% din numărul total al deceselor înregistrate anul trecut pe fondul unor boli au avut drept cauză afecţiunile aparatului circulator, printre acestea numărându-se cardiopatiile ischemice şi infarctele miocardice.
Acest lucru este cu atât mai surprinzător cu cât în staţiunea Covasna există o clinică specializată în tratarea bolilor de inimă, unică în România, precum şi remedii naturale, cum ar fi apele minerale şi mofete (emanaţii naturale de gaze rezultate în urma acţiunilor postvulcanice, folosite cu succes în tratamente) pe care localnicii nu le valorifică suficient, deşi le stau la îndemână.
Potrivit statisticii DSP Covasna, pe locul al doilea în topul cauzelor mortalităţii pe anul 2011 se situează cancerul cu un procent de 18% din totalul deceselor. De asemenea, bolile aparatului digestiv şi ale aparatului respirator fac anual sute de victime în judeţul Covasna, situându-se pe locul al treilea în top, cu un procent de 4%.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES