Începând cu data de 22 aprilie a.c. va fi demarat proiectul „Curaj civic” iniţiat în comun de către Consiliul Judeţean Covasna (finanţator al proiectului, prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică), Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna.

Scopul proiectului este de a instrui personalul care, la rândul său, va ţine cursuri de prevenire a violenţei în unităţile de învăţământ preuniversitare. Proiectul se adresează atât cadrelor didactice, cât şi poliţiştilor de proximitate, care vor participa la un număr de 5 cursuri de formare formatori. Discuţiile privind acest proiect au demarat în luna mai a anului trecut, finanţarea lui fiind aprobată în luna februarie 2013.

Cursurile vor fi ţinute de către domnul Christian Weitkhun, psiholog al Poliţiei Elveţiene, care, până în anul 2007 a ţinut în ţara noastră cursuri de analiză tranzacţională în cadrul proiectului de implementare a Poliţiei de Proximitate (PdP) în România.

Primul curs se va desfăşura în perioada 22-24 aprilie a.c. la Liceul „Kos Karoly“ din Sfântu Gheorghe.

••ŸŸŸ•

Violenţa juvenilă şi violenţa din şcoli constituie în zilele noastre mai mult ca oricând o provocare pentru fiecare societate. Integrarea tinerilor în societate rămâne un aspect central al fiecărei culturi. În cazul în care instituţiile de educare reuşesc să motiveze tinerii să preia anumte sarcini şi atribuţii, se poate folosi şi potenţialul creativ al acestora pentru soluţionarea unor noi probleme sociale. Modul de introducere al tinerilor în societate este hotărât de oameni care şi-au dobândit cunoştinele actuale acum douăzeci, treizeci de ani. Oricât de grijulii si de atenţi ar fi aceştia, există pericolul ca anumite necesităţi ale tinerilor să nu fie sesizate şi cuprinse.

Proiectul de prevenire de faţă „Curaj civil” îşi propune să diminueze, în mod preventiv, violenţa din şcoli dar şi din societate. În acest scop vor fi şcolarizaţi şi instruiţi psihologi români, pedagogi, poliţişti şi alte grupuri profesionale pentru a deveni traineri (instructori) şi pentru a putea disemina cunoştinele dobândite în şcoli, având ca grup ţintă elevi şi tineri. Aceste cursuri se bucură de un mare succes atât în Elveţia cât şi în Germania. Pentru început sunt planificate cursuri în Covasna, care a fost ales ca oraş pilot pentru proiect, urmând ca pe parcurs să fie cuprins tot judeţul Covasna. Scopul este acela de a extinde proiectul la nivelul întregii ţări. Pentru aceasta este necesară o strânsă colaborare cu ministerele aferente, cu autorităţile locale precum prefecturi, consilii locale şi primării şi cu IGPR. Proiectul de prevenire „Curaj civil” este potrivit pentru activităţile ulterioare ale PdP în România şi include în mod eficient atât autorităţi civile cât şi alte instituţii. Datorită impactului media, care este inclus în proiect, sfera politică poate să se prezinte într-o lumină bună dar totodată mesajul va ajunge şi la multi părinţi, care se confruntă cu astfel de probleme.

(IPJ Covasna)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail