Cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie, în cursul zilei de vineri s-a desfăşurat o activitate de informare, la sediul Consiliului Judeţean Covasna, la care, pe lângă reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Covasna au luat parte şi 20 de lucrători din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanei şi Administrarea Bazelor de date. Cei prezenţi au avut ca temă de dez­batere „Prevenirea corupţiei – me­tode şi mijloace de combatere”.

În cursul aceleiaşi zile, angajaţi ai DGA împreună cu lucrători de la Poliţia Rutieră, Poliţia Comunitară şi Serviciului de Paşapoarte au împărţit un număr de 1.000 de pliante ce conţineau mesaje anticorupţie, în zona centrală din Sfântu Gheorghe.

Conform unui comunicat trans­mis de DGA COVASNA, rezultă că în judeţul Covasna nu numărul dosa­relor penale înregistrate în primele 11 luni ale acestui an, ca urmare a săvârşirii faptelor de corupţie de către personalul MAI, este semnifi­cativ şi relevant, ci numărul de persoane cercetate în aceste dosare, respectiv 123, care a crescut simţitor  faţă de anul 2010 când doar 34 persoane au făcut obiectul cerce­tărilor.

Conform datelor existente, la nivelul Serviciului Anticoruptie Co­vasna au fost înregistrate un număr de 11 dosare penale, din care 5 având ca infracţiune principală „luare de mită”  şi câte un dosar pentru „dare de mită”, „trafic de influenţă” şi „primire foloase necuvenite”, infrac­ţiuni prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea infracţiunilor de corup­ţie. De asemenea, au fost efectuate acte procedurale şi în 22 de dosare primite din sesizarea parchetului.

În cursul acestui an, în baza autorizaţiilor emise de instantele de judecată  lucrătorii acestui serviciu au efectuat un număr de aproxi­mativ 45 percheziţii, pentru prin­derea persoanelor care comit in­fracţiuni de corupţie, evaziune fiscală şi contrabandă, la domiciliile acestora, la sediile unor societăţi comerciale şi instituţii publice  pre­cum şi asupra unor autoturisme,  ocazie cu care au fost identificate şi ridicate mijloace de probă utile şi pertinente. Percheziţiile în cauză au fost efectuate nu numai pe raza judeţului Covasna ci şi pe  pe raza municipiilor Timişoara, Vaslui, Braşov şi Suceava.

Unităţile de parchet competente au întocmit un număr de 6 re­chizitorii, din care, într-unul au fost cercetate persoane care nu fac parte din Ministerul Administraţiei şi In­ternelor.

De asemenea, pe raza judeţului nostru au fost organizate două acţiuni de prindere în flagrant pe infracţiuni de corupţie.

Una dintre activităţile de prin­dere în flagrant a fost realizată în luna septembrie  a.c., când numiţii M.V. şi M.R. au fost prinşi în flagrant în momentul în care i-au oferit unui agent de poliţie suma de 200 lei,  pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar penal. Numitul M.R. era cercetat în calitate de făptuitor într-un dosar care are ca obiect săvârşirea unor infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

La data de 27 septembrie  a.c. Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a dispus trimiterea lor în judecată pentru săvârşirea infrac­ţiunii de dare de mită.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail