Începând cu data de 1 mai a.c., tarifele practicate de Gospodărie Comunală SA pentru serviciile de apă și canalizare vor fi majorate cu peste 20 %.

Noile prețuri (cu TVA inclusă) care vor intraîn vigoare în luna mai (pe facturile emise după 1 mai) sunt: 8,01 lei la apă (față de 6,66 lei – o creștere cu 1,35 lei, adică 20,08%), respectiv de 5,62 lei pentru apa uzată (față de 4,68 lei – o creștere cu 0,94 lei, adică 20,27% ).

Potrivit Biroului de presă al societății,  noile prețuri au fost anunțate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Directorul operatorului regional Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila, a explicat că noile prețuri includ doar procentul alocat fondului de dezvoltare, respectiv rata inflației, iar sumele se întorc, în final, la consumatori.

„Să folosim mai degrabă termenul de creștere, decât de ajustare a prețurilor, întrucât, în esență,  am crescut prețurile, chiar dacă încorporăm în noul preț doar procentul alocat fondului de dezvoltare introdus anul trecut, respectiv valoarea inflației. Inflația din păcate a ajuns la 15,5%, nu aș intra în detalii despre asta, însă cealaltă componentă a creșterii prețurilor este creșterea fondului de dezvoltare – aș vrea să spun câteva lucruri despre aceasta. Până anul trecut nu am avut un fond de dezvoltare, așa că taxele pe care le percepeam de la clienții noștri ne acopereau costurile și micile reparații și investiții. Mulți au spus că majorarea prețului este justificată dacă îmbunătățim calitatea serviciilor. Sunt total de acord cu ei. Fondul nostru de dezvoltare, introdus anul trecut, servește acestui scop. Este un proces în desfășurare care nu trebuie să se oprească. La Târgu Secuiesc, de exemplu, numărul defecțiunilor a scăzut cu 30% în 4 ani, îmbunătățirea acolo fiind spectaculoasă. Este sistemul perfect acum? Nu, dar scopul nostru este de a face consumatorul să se simtă cât mai puțin afectat. Fondul nostru de investiții din Covasna este folosit pentru lucrări majore, la Întorsura Buzăului finalizăm lucrări care trenează de ani de zile, și acum pot fi terminate. Acest lucru este necesar, deoarece există probleme peste tot. Banii care intră în acest fond din facturile plătite se întorc la consumatori. Am crescut suma care intră în fondul de investiții, în conformitate cu procentul de 5,7% stabilit în politica de prețuri adoptată de Asociația de Dezvoltare Comunitară AQUACOV anul trecut”, a spus Kozsokár Attila.

Potrivit statisticilor societății, un consumator mediu din județul Covasna consumă lunar 2,7 mc de apă, cantitate care, înmulțită cu tarifele la apă și apă uzată, corespunde sumei de 36,8 lei. Consumatorii individuali își pot raporta și plăti facturile la adresa www.apacov.ro, se mai arată în comunicatul transmis către Mesagerul de Covasna, de Biroul de presă al Gospodărie Comunală SA.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail