Anul acesta carnea de miel va fi pusă spre vânzare cu un preţ mai mic decât anul trecut, conform unui crescător de oi din judeţul Covasna.

Dacă anii trecuţi, în aceeaşi perioadă a anului lumea deja se înghesuia să-şi achiziţioneze carnea pentru masa de Paşte, anul acesta acest fenomen nu mai este la fel de întâlnit în rândul cumpărătorilor şi nu neapărat din cauza bugetului, ci mai degrabă din cauza schimbării meniului pentru Paşte. „Noi ne aşteptam la o creştere substanţială a preţului mieilor în viu, dar din păcate, se pare că din cauza exportului din Turcia nu se poate realiza, şi atunci preţurile au scăzut faţă de anul trecut, undeva între 10-11 lei kilogramul de miel viu. Preţurile de carcasă de miel variază între 18-21 de lei, dar, deocamdată în această saptămână nu sunt pe piaţă”, a declarat Popica Iordan, crescător de ovine din Covasna. Acesta a completat că cel mai probabil, preţul carcasei de miel în magazine va ajunge la 28 de lei, având ca reper experienţa anilor trecuţi.

Doi din şase locuitori ai oraşului Sfântu Gheorghe, intervievaţi ieri, au răspuns că anul acesta vor cumpăra carne de miel din magazin, deoarece au încredere în anumite mărci, doi locuitori vor achiziţiona carnea de miel de la producător, iar alte două persoane vor opta pentru carnea de pui, curcan sau chiar peşte pentru festinul de sărbători. În medie, o familie achiziţionează jumătate de miel pentru masa de Paşte. „De la magazin nu iau pentru că e şi mai scump, iar cu ţăranii poţi să negociezi. În magazine carnea de miel mai e şi congelată, şi nu o vezi, pe când la piaţă e  proaspătă şi poţi lua şi la bucată”, ne-a spus o doamnă pensionară.

Crescătorii se aşteaptă ca de săptămâna viitoare interesul cumpărătorilor pentru carnea de miel să crească, deoarece până acum nu a existat cerere ca în alţi ani, aşa cum se aştepau.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail