Consiliul Judeţean Covasna nu doreşte să se implice  „în preluarea responsabilităţii manageriale   de a participa cu fonduri la reabilitarea imobilului (Centrului de Patologie Neuromusculară  „Dr. Hora Radu” de la Vâlcele-n.red) şi la asigurarea sumelor necesare pentru plata utilităţilor pentru unitatea spitalicească ce ar putea să fie reînfiinţată la Vâlcele”. Acesta este  răspunsul dat de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Covasna, la solicitarea venită din partea  Ministerului Sănătăţii care, la interpelarea făcută de deputatul PP-DD Liliana Mincă cu privire la reînfiinţarea Centrului  de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele, de la începutul lunii iunie a.c.,  a primit răspuns  afirmativ din partea ministrului Eugen Nicoalescu.

Spitalul este al Ministerului, să se implice cu bani

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, ne-a spus că răspunsul către Ministerul Sănătăţii a fost transmis în urmă cu aproape o lună.  „Am văzut scrisorile iar eu simt că Ministerul nu vrea să se implice cu bani, dar absolut de loc. Dacă  are  această intenţie să-l reînfiinţeze la Vâlcele, Ministerul trebuie să se implice pentru că spitalul îi aparţine. Spitalul a fost şi este în subordinea Ministerului Sănătăţii iar noi ţinem ca acesta să rămână aşa cum a fost. Este vorba despre un spital specific, de nivel naţional, nu este un spital de nivel judeţean” a declarat Tamas Sandor.

Liliana Mincă nu se lasă

Aflând răspunsul negativ trasnsmis  către minister de reprezentanţii CJ Covasna, deputatul Liliana Mincă a declarat: „ Se vede că pe reprezentanţii Consiliului Judeţean, cei care au propus desfiinţarea  Spitalului de la Vâlcele,  nu îi  interesează situaţia oamenilor ce suferă de această boală. În momentul în care ai candidat şi ai dorit să ajungi preşedinte al Consiliului Judeţean,  ai ştiut cu ce probleme urmează să te confrunţi, ai ştiut ce probleme sunt în Covasna şi cred că ai luat în consideraţie şi cerinţele şi  dorinţele distroficilor din România. (…)  Ministerul Sănătăţii o să facă ceea ce consideră că trebuie făcut, însă, cred că un preşedinte de CJ ar trebui să se implice atunci când este vorba de un spital.  Are cumva un distrofic în familie şi ştie ce condiţii îi trebuiesc asigurate unui distrofic?” se întreba  aceasta.  

Deputatul PP-DD  a menţionat că nu se va lăsa până când această problemă nu va fi rezolvată, însă, are convingerea că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, va duce la îndeplinire promisiunea  de redeschidere a  Centrului de Patologie Neuromusculară  „Dr. Hora Radu”  din Vâlcele, făcută „nu doar de la  microfonul Camerei Deputaţilor,  ci şi în scris”

 

Se impune de urgenţă revenirea Centrului de Patologie Neuromusculară  „Dr. Horia Radu” la Vâlcele

 

La începutul lunii iunie a.c., răspunzând  la interpelarea deputatului Liliana Mincu, ministrul Sănătăţii,  Eugen Nicolaescu,  a declarat  în  Parlament: „Desfiinţarea acestui centru a fost o mare eroare, ne asumăm, în numele tuturor guvernelor de până acum,  faptul că a fost o eroare închiderea acestui centru medical. De asemenea, am demarat o serie de acţiuni prin care să încercăm să aşezăm acest spital  la locul pe care îl merită. Prima acţiune este să avem o discuţie foarte serioasă cu comisia de neurologie şi neurologie pediatrică, astfel încât să putem să avem un punct de vedere mai mult decât profesionist pe acest subiect, drept pentru care avem un prim răspuns de la această comisie, care ne încurajează în demersul de a reînfiinţa această instituţie sanitară. Al doilea aspect al răspunsului se referă, de data aceasta, la un lucru mai puţin simplu. Şi anume, a găsi sursele financiare pentru a renova  acea clădire, pentru că condiţiile sunt improprii, pe de o parte, nu se mai respectă circuitele medicale şi este nevoie de o investiţie foarte serioasă în acest domeniu. Credem că prin strategia pe care Ministerul Sănătăţii  doreşte  să o finalizeze până la sfârşitul acestei veri, începutul toamnei, vom putea să constatăm şi de câţi bani avem nevoie pentru reabilitarea acestei locaţii, sau să putem să facem o dezvoltare mai amplă a zonei, şi, după  aceea, printr-un program multianual de investiţii în infrastructură,  să putem să punem la punct această instituţie. Răspunsul simplu şi clar este că dorim să repunem în funcţiune această instituţie!”

 

Totodată, în răspunsul în scris transmis  deputatului Liliana Mincu se precizează, printre altele:  „În baza  verificărilor şi analizelor efectuate cu privire la  situaţia pacienţilor distrofici şi la  fostul Spital „ Radu Horia” din Vâlcele care a fost desfiinţat  şi a cărui activitate a fost preluată de Spitalul de Recuperare Cardiovasculară  „Dr. Benedek Geza” din Covasna- Secţia Externă Întorsura Buzăului, din punct de vedere medical această decizie nu numai că nu este justificată, dar a fost de natură să  determine doar implicaţii negative. (… ) Dezvoltarea unui centru de îngrijire şi neurorecuperare complex precum cel de la spitalul mai sus menţionat a fost un mare succes  datorită problemelor medicale şi sociale pe care le ridica această patologie şi care implica pe lângă  personal medical de înaltă calificare şi supraspecializare în acest domeniu al neurologiei,  şi o echipă medicală  a cărei activitate şi omogenitate  în acordarea îngrijirilor specifice  presupune o perioadă destul de îndelungată de pregătire, ceea ce se şi realizase dealtfel în unitatea sanitară din Vâlcele. (…) Comisia de Neurologie şi Neurologie Pediatrică  a Ministerului Sănătăţii consideră  că se impune de urgenţă revenirea Centrului de Patologie Neuromusculară  „Dr. Horia Radu” la Vâlcele, jud. Covasna, pe vechiul amplasament şi recomandă realizarea rapidă a unor lucrări de reabilitare şi modernizare. (…)

Nu ne rămâne să sperăm, la fel ca toţi membrii Asociaţiei   Distroficilor Muscular din România care au făcut  toate  demersurile  necesare   în vederea redeschiderii  Centrului   de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele, că acest lucru se va întâmpla cât mai repede cu putinţă.

 

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail