Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat, miercuri, că banii prevăzuţi pentru plata salariilor angajaţilor ajung doar pentru primele nouă luni ale anului, iar, în aceste condiţii, nu exclude varianta concedierilor.

„Anul acesta am fost aduşi într-o situaţie nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani. Vă spun că este adevărat,(…) pentru Consiliul Judeţean şi pentru cele 13 instituţii subordonate, avem salariile asigurate doar până în luna septembrie. În asemenea situaţie nu am ajuns niciodată până acum. Pentru investiţii avem bani separat, dar pentru funcţionare avem asigurate numai pentru nouă luni de zile (…) şi ce o să facem după septembrie? (…) Este la îndemâna Guvernului şi a Parlamentului să rezolve această problemă, dar momentan nu există soluţie (…) Eu am fost şi sunt de acord (…) că trebuiau modificate salariile în administraţie, pentru că aveam salarii de mizerie, eram înfometaţi de zeci de ani de zile (…) dar unde am ajuns? Nu s-au gândit pe termen lung cum rezolvăm problema, cum plătim salariile”, a declarat Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, dacă guvernanţii nu vor găsi o soluţie, atunci va fi pusă în discuţie şi varianta concedierilor.

„Există soluţii tăioase – concedierea sau reducerea salariilor (…) Asta o să fie dacă nu se rezolvă altfel, în septembrie o să tragem o linie (…) Este o rezolvare, organizatoric se poate (…) Da, ne putem aştepta la concedieri, dacă nu se rezolvă altfel, deşi eu sper”, a declarat pentru AGERPRES, Tamas Sandor.

Salariile angajaţilor CJ Covasna au crescut anul trecut în baza Legii 153/2017, iar, potrivit listei date publicităţii în luna octombrie, indemnizaţia lunară a preşedintelui instituţiei era de 13.050 lei brut, iar a celor doi vicepreşedinţi, de 11.600 de lei brut.

Salariile de bază ale directorilor şi şefilor de serviciu erau cuprinse între 7000 şi peste 10.000 de lei brut, ale consilierilor, inspectorilor şi referenţilor cu studii superioare între 3000 şi peste 5000 de lei brut, casier cu studii medii 3070 de lei brut, îngrijitor cu studii medii – începând de la 2784 brut, şofer – 2925 lei brut şi muncitor calificat – 2835 lei brut.

„La noi, cel mai mic salariu este de 2000 de lei net, fără facultate, deci cu studii medii, dar cei care au terminat o facultate pot începe o carieră în administraţia publică deja cu un salariu de 3000 de lei net”, declara, la acea dată, preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail