Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, ec. Edler András György este de părere că Ordonanța de Urgență (OUG) prin care angajatorii sunt obligaţi să plătească contribuţia pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut, inclusiv pentru salariații care au contracte de muncă cu timp parţial, nu este o măsură corectă și că aceasta va afecta activitatea întreprinzătorilor din județ.
„Cu siguranță această Ordonanță va afecta activitatea întreprinzătorilor din județ; e clar că îi va afecta pe agenții economici, pentru că până la urmă, este vorba despre o sumă suplimentară pe care ei vor trebui să o achite!” – a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele CCI Covasna, ec. Edler András György .
Acesta susține că, din discuțiile pe care le-a purtat cu agenți economici din județ, a reieșit că aceștia sunt nemulțumiți de intrarea în vigoare a Ordonanței.
„Nemulțumiri scrise nu am primit, dar discutând cu agenții economici, clar am sesizat nemulțumiri cu privire la această Ordonanță, și în opinia mea, acestea sunt justificate.” – a spus ec. Edler András György.
Acesta a afirmat că, de fapt, în acest fel, „agenții economici corecți sunt sancționați pentru faptul că Guvernul nu are suficienți bani la buget”.
„Agenții economici corecți sunt sancționați pentru faptul că Guvernul nu are suficienți bani la buget și încearcă să mai <<strângă șurubul>>. Nu este corect. (…) Dacă analizăm situația, vedem, că Guvernul, prin această Ordonanță, de fapt, dublează, triplează cota de impozitare, în anumite cazuri. (…). După părerea mea, și din discuțiile cu agenții economici, și după părerea lor, nu este o măsură corectă, și cu orice justificare ar veni Guvernul, se vede de la un kilometru că are o problemă cu bugetul și încearcă prin orice măsuri, inclusiv prin astfel de măsuri, să mai strângă niște bani la bugetul de stat. Guvernul ar trebui să caute alte resurse, să nu vină să împovăreze agenții economici, care oricum sunt împovărați. În al doilea rând, dacă sunt probleme cu munca <<la negru>> – pentru că am mai citit ca motivare faptul că unii patroni angajează oamenii pe două ore și, de fapt lucrează opt ore, fiind pentru restul plătiți la negru, consider că aceste probleme ar trebui cercetate. Sunt organe abilitate care să meargă și să cerceteze acest lucru, sau, ca alternativă, să desființăm acele organe care nu sunt eficiente!” – a declarat președintele CCI Covasna.
Campanie pentru depistarea „muncii la gri”
Până în luna septembrie (a.c.), ITM Covasna derulează o campanie vizând verificarea și combaterea „muncii la gri” (muncă subdeclarată) – adică se va verifica dacă sunt încheiate contracte part – time și de fapt persoanele respective lucrează 8 ore.
***
OUG privind contribuţiile pentru contractele de muncă part-time a fost adoptată recent de Guvern. Aceasta a intrat în vigoare din 1 august, aplicându-se începând cu veniturile aferente lunii august 2017.
Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Guvernului, în data de 20 iulie, se arată că: „Guvernul a stabilit unele măsuri pentru asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord. Excepție fac salariații elevi, studenți, persoane cu dizabilități, pensionari și cei care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată” și că în acest sens a fost adoptată Ordonanța (privind modificarea și completarea Codului fiscal).
„Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariați asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariaților. Noile reglementări au fost stabilite în condițiile în care, potrivit datelor statistice și studiilor efectuate în acest sens: există circa 1,1-1,2 milioane de contracte de muncă cu timp parţial; 370.000 salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial; aproximativ 710.000 asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016); o astfel de practică generează, de asemenea, inechități față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariați.”- se precizează în comunicat.
În același document se arată și că „Problematica este cu atât mai importantă cu cât în ultimii doi ani cu creştere economică ridicată, numărul locurilor de muncă cu timp parţial a crescut mai repede decât cele cu timp complet, respectiv cu 3,7% în medie pe an faţă de 2,1% în medie. De asemenea, este de subliniat că practica subsalarizării forţei de muncă iese în evidenţă şi prin faptul că în medie în fiecare lună circa 55.000 salariaţi sunt fără venituri declarate la Casa de Pensii, deci fără contribuţii care să se regăsească în pensiile viitoare.”
Ana Ciorici Costache