Elevii și dascălii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, care au reprezentat județul Covasna la  concursul de gastronomie din cadrul expoziției internaționale „Gastropan”, a obținut Premiul II,  la categoria „Platouri culinare reci” și la secțiunea „echipe”.

Expoziția internațională GastroPan este cunoscută ca fiind cel mai important eveniment de tehnologii și soluții pentru industria de panificație, cofetărie și HoReCa din Europa Centrală şi de Sud-Est. Ediția din acest an, cea de-a X-a, s-a desfășurat în perioada 19-22 aprilie (a.c.), la Târgu Mureș. Evenimentul a cuprins și în acest an concursuri, derulate pe trei secțiuni: „panificație” (P), „cofetărie” (C), „gastronomie” (G).

La ultima secțiune, „gastronomie”, a participat și echipa Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, concurând la categoria (G1) -„platouri culinare reci”, pe echipe.

Concurenţii au putut participa individual sau în echipe de maxim 4 bucătari, din care un şef de echipă. Concurenţii cu echipă au avut sarcina de a prezenta trei seturi de preparate: I. PLATOU FESTIV pentru 6 sau 8 persoane pe bază de carne: trei piese de bază, trei garnituri, trei sosuri, o salată și o farfurie de prezentare, fără pește; II.  PREPARAT TRADIȚIONAL ROMÂNESC pentru 4 persoane și o porție montată pe o farfurie. Preparatul a putut fi realizat din carne de porc, pui, vânat, pește, ovolactovegetarian, paste făinoase; III. DESERT DE RESTAURANT (combinat) pentru două persoane.

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a participat la acest eveniment pentru a V-a oară, echipa sa fiind compusă – anul acesta – din: prof. Ferenczi Henrik – șef de echipă, maistru pe partea de bucătărie; Petru Țepeluș -cursant în anul II, la clasa de postliceal – tehnician nutriționist, Baczo Adrian – elev în clasa a XI – a la specializarea „bucătari”, clasă profesională și Bajko Roxana, elevă în clasa a X-a, la „bucătari”, a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul unității de învățământ, prof. Carmen Tordai.

„A fost a V-a participare a echipei noastre la eveniment. Pregătirile pentru concurs au început cu peste o lună în urmă, după ce am studiat regulamentul și tematica. Anul acesta, fiind an aniversar, al zecelea an de <<Gastropan>>, concursul s-a complicat puțin, în sensul în care la secțiunea G1- Platouri culinare reci au apărut și un preparat tradițional românesc și un desert de restaurant – preparate care pentru noi au fost puțin mai greu de realizat, fiindcă eram obișnuiți doar cu <<Platouri culinare reci>>, pentru 6 sau 8 persoane.”- a declarat  directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai.

Potrivit acesteia, meniul pregătit de echipa Liceului a avut la platoul festiv pentru 6 persoane – piept de curcan cu spanac și capia în mantie de chia cu triadă de legume în terină pe pat de ridichi blanșate și sos de muștar cu mărar; mușchiuleț de porc cu prune și nucă în mantie de mix de semințe cu duet de piureuri la coșuleț și sos de castraveți; mușchiuleț de porc cu morcov blanșat și castraveți murați în cuvertură de pastramă de mistreț cu bulete de orez și cașcaval în bărcuțe baby ardei și sos de zmeură; salată – măcriș cu roșii prunișoare și germeni de praz, asezonată cu sos dulce. Preparatul tradițional românesc pentru 4 persoane –  a fost compus din sarmale și prune uscate cu carne de curcan, mămăligă și sos de smântână și iaurt cu ardei și mărar și desert de restaurant pentru două persoane, iar ca desert de restaurant pentru două persoane, echipa a pregătit coș cu cremă de dovleac sub cupolă de zahăr ars și sos  de nucă, și, la final, a obținut la categoria G1- Platouri culinare reci –echipă, locul II.

„Nu ne-am așteptat la acest premiu. Am avut și noroc (…), dar asta înseamnă să participi în fiecare an. A fost și un progres din partea noastră, desigur. Suntem singura școală din țară care participă la acest eveniment. Chiar ne-au felicitat membrii juriului și chiar au încurajat, astfel, într-un fel, participarea noastră. E un curaj foarte mare să participi la acest concurs. Cum spuneam, ne-am pregătit timp de aproximativ o lună și jumătate, dar efectiv, după ce ne-am hotărât cu ce ne vom prezenta, miercuri și joi (înainte de a pleca vineri spre Târgu Mureș), s-a gătit între 10 și 11 ore pe zi. Preparatele au fost minuțios realizate; s-a gândit forma, s-a gândit fiecare detaliu. Unele elemente ne-au ieșit, altele nu așa cum ne-am fi dorit, dar asta este…contează să încerci, contează să participi! Suntem mândri de rezultat! Mulțumesc, prin intermediul dumneavoastră și domnului Dioszegi Laszlo (patronul brutăriei cu același nume – nr.), care și în acest an ne-a sprijinit, ne-a sponsorizat ca să ajungem la acest concurs, fiindcă drumul, cazarea, materia primă, costă (…), și atunci, prin bunăvoința agenților economici, iar în acest an domnul Dioszegi ne-a sponsorizat cu o sumă mai mare, ne-a ajutat foarte mult! Chiar am discutat cu dumnealui și ne-a spus că pentru copii face acest lucru, fiindcă trebuie predată mai departe ștacheta, în fiecare domeniu, următoarelor generații!” – a spus prof. Carmen Tordai.

Aceasta a spus că și-ar dori ca elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” să participe și în următorii ani la „Gastropan” și de ce nu, și la alte concursuri de profil, întrucât acestea le sunt foarte utile:

„Elevii trebuie să vadă unde trebuie să ajungă. Ei nu sunt obișnuiți cu munca la un asemenea nivel, cu stresul și cu orele acelea multe de lucru și ei trebuie să se obișnuiască de aici cu meseria pe care și-au ales-o! (…) Copiii au fost puțin copleșiți acum de acest efort, dar  satisfacția de la final a fost enormă! Sunt foarte mândri și mulțumiți elevii participanți! Le transmit acestora și nu numai, să se implice în cât mai multe competiții, ca să vadă ce înseamnă să ajungi la performanță, ce înseamnă munca, dăruirea și…curajul!”- a spus prof. Carmen Tordai.

Organizatori ai „Gastropan” – ediția a X-a au fost Boro-Info Group – redacția revistelor de specialitate Brutarul-Cofetarul și Gastromedia, cu sprijinul asociațiilor de specialitate. Detalii despre programul derulat în cadrul evenimentului din acest an, despre rezultatele pe categorii și alte informații pot fi aflate accesând site-ul www.gastropan.ro.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail