În perioada 5 – 8 aprilie 2013 s-a desfășurat în orașul celor șapte coline „Iași” cea de a VII-a ediție a concursului național de produse finale ale proiectelor cu finanțare prin programe comunitare, intitulat sugestiv „MADE FOR EUROPE”.
O competiție la care au participat elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal, reprezentând unitățile de învățământ din toate județele ţării.
Concursul s-a desfășurat pe durata a două zile, timp în care produsele finale ale proiectelor derulate în programele Comenius, Leonardo da Vinci şi eTwinning au fost prezentate în fața unei comisii naționale de evaluare.
La acest concurs județul Covasna a fost reprezentat de produsele proiectului nostru cu titlul ILOCA „The Impact of Legends on Our Classroom Activity”/,,Impactul legendelor în activitatea la clasă”, derulat de Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului. Produsele proiectului au fost prezentate de către eleva noastră, Oana Mitrofan, din clasa a VIII-a D. Am avut ca parteneri şcoli din Marea Britanie, Germania și Portugalia, şcoala noastră fiind şcoala coordonatoare a proiectului.
Echipa de proiect a şcolii noastre a fost formată din cadre didactice și elevi din clasele primare și gimnaziale care, de-a lungul celor doi ani de proiect au investit timp, muncă și idei originale în realizarea următoarelor produse: broşura „Traveling through legendary Europe”/ „Călătorind prin Europa legendară”, ghidul practic „Project Handbook”, „Revista Comenius”, DVD cu pagina de web a proiectului cu adresa: http://www.iloca2012.3x.ro, DVD cu spectacole cu păpuşi interpretate de elevi cu titlul „Video with glove puppet shows and performances” şi un DVD cu titlul „PowerPoint presentation from pupils’ digital portfolios”, cu prezentări PowerPoint din portofoliile digitate ale elevilor.
Eleva noastră, Oana, a avut la dispoziție doar 7 minute pentru a prezenta comisiei, într-o formă concisă, produsele înscrise în concurs, arătând relevanța educațională, caracterul practic și utilitatea acestora. Încă de la început a reușit să capteze atenția comisiei, dovedind că este o „fată dezghețată” chiar dacă provine dintr-o zonă „înghețată”, cunoscută ca „Polul frigului”. De exemplu, ea a reuşit să demonstreze că produsul nostru, ”Traveling through legendary Europe”, la realizarea căruia fiecare țară participantă și-a adus aportul, cuprinde activităţi variate, practice şi motivante. Astfel, primul capitol este unul de documentare asupra contextului istoric şi geografic al fiecărei legende, al doilea capitol cuprinde legendele specifice fiecărei țări, redactate şi ilustrate de către elevi, conţinând şi câte o pagină pop-up pentru fiecare legendă. Capitolul al treilea a presupus crearea unui joc cu carduri ilustrate, pe baza cărora elevii pot crea ei înşişi alte legende.
Momentul cel mai așteptat a fost cel al premierii care a adus şcolii noastre Premiul al III-lea la acest concurs naţional.
Profesor învăţământul primar, Maria Bularca