Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene a găzduit ieri festivitatea de decernare a Premiilor PRO URBE, acordate anual de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe, în cadrul Zilelor oraşului.

Ca o recunoaştere morală şi civică şi în semn de apreciere a activităţii şi a devotamentului în folosul oraşului şi al locuitorilor săi, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat ieri, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2013, Premiile Pro Urbe pentru patru personalităţi marcante din oraş. Diplomele au fost înmânate în cadrul unei şedinţe festive ce a avut loc la Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene. „Cu respect deosebit îi salutăm pe invitații noștri speciali la această a XXII-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe. Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a instituit titlul onorific Pro Urbe în anul 1997,  pentru cei care prin îndelungata lor activitate dezinteresată au slujit orașul și locuitorii orașului, precum spunea contele Széchenyi István despre Kőrösi Csoma Sándor, „fără bani și fără aplauze”. Cu această ocazie îi salutăm pe cei prezenți care au primit acest titlu, în anii anteriori”, a declarat doamna viceprimar al municipiului, Sztakics Eva, în deschiderea evenimentului. Primarul Antal Árpád András a făcut public numele premianților, iar după ascultarea discursurilor (Laudatio) le-a înmânat premiile, felicitându-i.

„Zilele Sfântu Gheorghe, pentru mulți înseamnă distracție, însă pentru noi reprezintă și o posibilitate de a arăta acestei comunități direcția în care trebuie să o luăm. Întotdeauna avem nevoie de o busolă, iar această busolă sunt aceste personalități care prin viața lor, prin activitatea lor au arătat care este direcţia în care trebuie să o luăm. Anul acesta, Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe acordă premiile Pro Urbe doamnei Zadurian Irma, doamnei Baka Piroska, domnului Szabo Jozsef și domnului Străchinaru Petre,” a declarat primarul Antal Arpad.

Aşa cum se arăta în Laudatio rostită de doamna profesoară Mariana Drăgan, doamna doctor Zadurian Irma s-a stabilit în Sfântu Gheorghe încă de la înființarea județului, fiind ani în șir şefa secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean:

„Dacă ar fi să dau o definiţie a generozităţii, a profesionalismului, a sacrificiului de sine, ar fi doamna doctor Irma Zadurian Cheresteş. Stabilită în Sfântu Gheorghe încă de la înfiinţarea judeţului, după studii strălucite la Facultatea de medicină ,,Carol Davila” din Bucureşti, ceea ce i-ar fi permis o carieră strălucită în cercetarea ştiinţifică, a rămas fidelă oraşului nostru în fapte şi în spirit, urmând una dintre învăţăturile lui Hipocrate, să trăiască ,,spre folosul şi buna stare a bolnavilor”. (…) Ani în sir a fost şefa secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean, domniei sale datorându-i-se modernizarea acesteia şi ridicarea standardelor serviciilor medicale. Acest impuls generos de ,,a oferi” a depăşit graniţele meseriei, doamna doctor sprijinind cu discreţie tineri să-şi finalizeze studiile sau pur şi simplu ajutându-i să trăiască decent. Domnia sa face parte dintre acele ,,personaje principale” din comunitatea noastră care nu vorbesc despre sine, ci lasă faptele să-i transmită mesajele către cei din jur, oferindu-le motive să nu se resemneze, să creadă în propria menire, să creadă că bunătatea, compasiunea, profesionalismul şi prietenia nu sunt valori pierdute”, a declarat doamna profesoară Mariana Drăgan.

Cea de-a doua personalitate care a primit ieri titlul onorific „Pro Urbe” este doamna educatoare Baka Piroska, fostă directoare a Grădiniţei Csipike din Sfântu Gheorghe.

„Este o bucurie și onoare pentru mine să am șansa să o salut pe fosta mea educatoare, pe ,,Doamna educatoare Piri”, care este nominalizată la Premiul Pro Urbe al orașului Sfântu Gheorghe (…). Baka Piroska face parte dintre pedagogii care, pe lângă activitățile și sarcinile de serviciu fac eforturi să-și îndeplinească cu mare onoare îndatoririle și angajamentele intelectuale; știm foarte bine faptul că misiunea și chemarea pedagogică depășesc cu mult limitele acelor câteva ore care trebuie ținute. Doamna Piri s-a străduit mereu să lucreze în beneficiul comunității ei”, a arătat în discursul său despre doamna Baka Piroska, doamna consilier Kondor Agota. Potrivit acesteia, multe premii și diplome certifică performanțele muncii doamnei Baka Piroska. Dintre acestea amintim doar: premiul pentru cea mai bună educatoare a anului în 1976 și 1983, medalia de aur din Învățământ, Medalia de Aur și Bronz din partea Crucii Roșii, pentru activitatea desfășurată aici.

Cea de-a treia personalitate căreia i-a fost oferit titlul „Pro Urbe” este aeromodelistul Szabo Jozsef. În Laudatio rostită de către colegul său de breaslă, domnul Todor Laszlo, se arată că frumuseţea prelucrării lemnului a văzut-o la tatăl lui, pe care l-a urmat în meserie, lucrând ca strungar în lemn, devenind un adevărat maestru. „Din mâinile lui au ieşit o mulţime de elemente minunate, câştigând admiraţia dar şi invidia multor oameni”, a spus domnul Todor Laszlo. Potrivit acestuia, domnul Szabo Jozsef a intrat în contact cu aeromodelismul la Sfântu Gheorghe, la începutul anilor 1950, a devenit campion naţional individual şi pe echipe, la categoria zbor liber şi zbor de circuit.

„În anul 1978, Szabo Jozsef îl cunoaşte pe Telicsak Jozsef, această întâlnire fiind data de naştere a zborurilor cu planorul, în Sfântu Gheorghe. Ajutaţi de câţiva prieteni, ei doi construiesc primul planor din Sfântu Gheorghe, învaţă să zboare cu el, iar în anul 1979 organizează prima întâlnire naţională de planorism,  lângă Lisnău, sub numele de ,,Cupa Solyom”, această primă întâlnire fiind urmată şi de altele, până în l994, când Asociaţia Aeronautică Română preia aceste activităţi, sub conducere proprie paramilitară (…)”, a declarat domnul Todor Laszlo.

Cea de-a patra personalitate căreia i-a fost oferită ieri distincţia „Pro Urbe” este domnul profesor Petre Străchinaru, fost deputat, luând în considerare devotamentul şi întreaga sa activitate, în folosul comunităţii. Între 1966-1975, domnul Petre Străchinaru a fost profesor de limba şi literatura română, între 1975- 1987 fiind primul director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe. Între 1987- 1989 a fost vicepreşedinte al Comitetului pentru Cultură al judeţului Covasna. În perioada anilor 1989-2000, domnul Petre Străchinaru a fost consilier în cadrul Inspectoratului pentru Cultură al Judeţului Covasna. Între 1990- 2004 a fost director al Centrului de Cultură Arcuş, iar între 2004-2008 a fost deputat PDL, vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor,  vicepreşedinte al comisiei comune pentru UNESCO a Senatului şi Camerei Deputaţilor. A contribuit la înfiinţarea Secţiei Române a Teatrului de Stat din Sfântu Gheorghe, actualul Teatru „Andrei Mureşanu”, a Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, a Muzeului Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, la iniţierea Galei „Tinerilor Laureaţi de la Arcuş”, la înfiinţarea Ansamblului Folcloric Profesionist „Ciobănaşul” din Întorsura Buzăului şi a Ansamblului Folcloric de Stat „Trei Scaune- Haromszek”. Şi acestea sunt doar câteva dintre numeroasele sale contribuţii.

Este membru fondator al Ligii Cultural Creştine „Andrei Şaguna”, membru al Despărţământului ASTRA Covasna- Harghita, al Asociaţiei de prietenie româno-ungară „Pecs”, al Fundaţiei de Artă Baasz, Asociaţiei Carpaţilor Răsăriteni, vicepreşedinte al „Mişcării pentru progresul satului românesc”- zona Transilvania.

A organizat şi vernisat numeroase expoziţii personale şi colective ale artiştilor plastici şi fotografi profesionişti sau amatori din judeţul Covasna şi din ţară. A iniţiat, coordonat sau a fost co-organizator al unor programe culturale, artistice sau ştiinţifice de importanţă naţională, dintre care unele au dobândit dimensiuni internaţionale. Şi aceasta este doar o mică parte a activităţii sale.

Multe premii certifică performanţele muncii domnului Petre Străchinaru. Astfel, spre exemplu, în anul 2004 a primit Medalia Meritul Cultural Clasa I, categoria F- Promovarea Culturii. În anul 2000 a primit Premiul Special acordat din partea Forumului Muzical Român pentru organizarea celor 10 ediţii ale „Galei Tinerilor Laureaţi”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail