După cum melomanii ştiu din amplul material publicat în ziarul nostru la începutul acestei luni, pe toată durata lui „Făurar” 2015 se desfăşoară la Braşov, în organizarea Operei din localitate, prima ediţie a Festivalului Internaţional Mozart.
Deja s–au derulat mai multe spectacole deosebite, foarte bine primite de publicul ce a umplut până la refuz sălile unde s–au ţinut reprezentaţiile (pentru prima dată s–a apelat şi la alte locaţii, nu doar la sediul instituţiei organizatoare), urmând ca în acest weekend să aibă loc şi o premieră.
Baletul „Les petits riens” pe scena Operei din Braşov
Aşadar, sâmbătă, 21 februarie, de la ora 18.30, iubitorii dansului clasic şi contemporan sunt invitaţi în eleganta incintă de pe strada Bisericii Române nr. 51, la premiera baletului „Les petits riens” („Micile nimicuri”). Este un spectacol-colaj realizat în principal pe muzica lui W.A. Mozart, dar şi a lui Yann Tiersen şi Benoit Jutras. Realizatoare sunt două …surori gemene (!), maestrele coregrafe Nermina Damian şi Edina Papo. Prima este stabilită de 23 de ani în România, la Braşov, cealaltă locuieşte şi munceşte în patria natală, Bosnia-Herţegovina; mai precis la Sarajevo, dar au avut fericita idee de a monta în tandem această premieră.
Povestea lor de viaţă este interesantă şi o vom relata pe scurt în cele ce urmează.
Maestra Nermina Damian
Nermina şi Edina s-au născut la Sarajevo (în Bosnia-Herțegovina) pe 9 aprilie 1958. Nermina a urmat cursurile „Școlii de Balet” pe care le-a absolvit în anul 1978. Fiind o elevă excepțională, de timpuriu a devenit membru activ în trupa de balet a Teatrului Național din Sarajevo. După o scurtă perioadă a fost promovată ca solistă. Până în 1992 a colaborat cu numeroși coregrafi autohtoni și străini, cum ar fi S. Pervan, F. Noebauer, G. Vintila, P. Darel, F. Horvat, M. Kataoka, N. Dixon, D. Boldin, N. Rijabov, V. Gavrilov etc., abordând un bogat repertoriu, atât clasic, cât și contemporan.
În această perioadă a interpretat numeroase roluri solistice în spectacole ca „Giselle” de A. Adam, „Don Quijote” de Minkus, „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski, „Romeo și Julieta” de Prokofiev, „Spartakus” de Haciaturian etc. Împreună cu balerinii din Sarajevo a participat la numeroase turnee internaționale.
Din cauza războiului care, la începutul anilor ’90, a dezmembrat fosta R.S.F. Iugoslavia, a fost nevoită ca împreună cu sora ei să se refugieze. Şi, în primăvara lui 1992 au ajuns în ţara noastră. În luna septembrie a aceluiaş an este angajată ca solistă a ansamblului de balet al Operei Brașov, unde activează și în prezent. A interpretat roluri importante în spectacolele de balet precum „Simfonia fantastică” de H. Berlioz, „Balada” de C. Porumbescu, „Carele de foc” de Vangelis, „Bolero” de Ravel, „Zâna păpușilor” de Baier, „Tablouri dintr-o expoziție” de Mussorgski şi altele, apărând frecvent şi în spectacolele de operă și operetă din repertoriul Operei brașovene.
Din 1994 activează ca șef de compartiment balet, maestru pedagog balet-dans, semnând coregrafia și mișcarea scenică a numeroase reprezentaţii pentru copii şi adulţi: „Hansel și Geatel”, „Micuța Dorothy”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Vânzătorul de păsări”, „Liliacul”, „Văduva Veselă”, „Silvia”, a spectacolelor de operă „Nunta lui Figaro”, „Căsătoria secretă”, „Rigoletto”, „Elixirul dragostei”, „Carmen” etc, etc.
Pe lângă zeci de coregrafii pentru diferite ocazii (concerte, gale, aniversări), a montat în anul 2000 spectacolul de balet „Tango”, pe muzica lui Astor Piazzolla şi în anul 2006, „Degețica” de H. Ch. Andersen, pe muzica lui W.A. Mozart.
Maestra Edina Papo
Edina Papo este, de asemenea, coregraf și maestru de balet, având o carieră asemănătoare cu a surorii sale, Nermina. Încă de la vârsta de 16 ani s-a alăturat colectivului Teatrului Național din Sarajevo, devinind solistă de balet. În anul 1987 a absolvit Academia de Balet Vaganova, la clasa profesoarei Valentina Rumjanceva, Apoi şi-a definitivat specializarea ca maestru de balet în cadrul Conservatorului de Stat „Rimsky Korsakov” din St. Petersburg, Rusia. Obține, ca atare, atât titlul de coregraf de balet, cât şi masterul la Academia de Balet Vaganova.
În perioada 1992 – 1994 s-a refugiat în România, după cum arătam şi mai sus, pentru a scăpa din urgia războiului din fosta Iugoslavie, ajungând în municipiul de sub Tâmpa. Aici a activat ca maestru de balet şi coregraf la Teatrul Liric (actuala Opera Brașov). În 1994 devine pedagog și coregraf la Opereta Israelită. Colaborează ca pedagog la Compania de Balet Contemporan „Kibbutz Ga, Aton“ din Israel.
După terminarea ostilităţilor militare se reîntoarce în patria natală şi predă în școlile de balet din Capitală, în paralel cu munca de pedagog și maestru de balet la Teatrul Național din Sarajevo. În anul 1999 a fost desemnată șef al Compartimentului de balet, iar în 2003 director artistic al Teatrului Național de Balet din Sarajevo.
A realizat mai mult de 30 de producții de balet. A organizat turnee în ţara sa şi peste hotare cu reprezentațiile „Dubrovnik corners“ – Dj. Jusić, „Apple“ – B. Britten, G. Verdi, S. Rahmaninov, „Pulcinella“ – I. Stravinsky, „Katarina, regina Bosniei“ – Dj. Jusic. În 2003 a semnat coregrafia spectacolului de balet „Giselle” de A. Adam, după Corally, Perrot, Petipa. Artista este invitată în mod regulat la „Monaco Dance Forum“ , ca şi în Juriul concursului „Prix de Lausanne“.
Edina Papo a primit numeroase premii în Bosnia-Herțegovina, dar și în străinătate. În 1993, obține Premiul I pentru creație coregrafică, decernat de revista culturală „Azi” și Premiul al III-lea pentru originalitate și valoare artistică pentru „Simfonia fantastică”, pe muzică de H. Berlioz la Festivalul Internațional de Balet de la Iași.
Opera Brașov îi conferă Diploma de Onoare la cea de-a 50-a aniversare a instituției, pentru dezvoltarea companiei de balet din Brașov. În 2002 i s-a înmânat titlul de „Cea mai talentată femeie în artă și cultură” din Bosnia-Herțegovina. American Biographical Institute o nominalizează ca fiind una dintre cele 1000 femei de succes din întreaga lume, în anul 2005.
Informaţii despre spectacol
Am aflat şi alte date la fel de interesante despre pemieră de la pianistul Ovidiu Mezei, director artistic, maestrele coregrafe Narmina Damian şi Edina Papo, ca şi de la P.R.-ul Operei braşovene, Cecilia Toma.
. .
Reţineţi, stimaţi prieteni, că „Les petits riens” este un balet-pantomimă într-un act creat în anul 1778 la Academia Regală de Muzică din Paris, de către maestrul coregraf Jean Noverre, pe o compoziţie solicitată expres lui Mozart. Povestea s-a întâmplat pe când marele compozitor locuia în Capitala Franţei. Atunci Noverre l-a rugat să-i compună muzica pentru un spectacol al cărui subiect fusese gândit de el, cu un deceniu în urmă.
Zis şi făcut. Noul baletul – fiind scurt ca întindere – era dansat după prezentarea unei opere oarecare. Spectacol care nu a avut succes, astfel că după patru reprezentații nu s-a mai jucat. Muzica baletului însă a prins la marele public.
Multă vreme s-a crezut că partitura s-a pierdut, dar întâmplător la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost descoperită în arhivele Operei pariziene, intrând după aceea definitiv în repertoriul ansamblurilor de balet din întreaga lume.
Viaţa de zi cu zi, în… paşi de dans
Maestrele Nermina Damian și Edina Papo (cele care semnează coregrafia și regia spectacolului) au imaginat un subiect puţin mai amplu, ce tratează viaţa noastră de zi cu zi, cu fleacurile care ne înconjoară, cu bucurii dar şi mărunte rivalități, certuri și împăcări, întâlniri și despărțiri. Toate aceste „nimicuri” sunt privite cu bunăvoinţă şi tratate artistic de cele două realizatoare într-un recital pe…poante, plin de grație, eleganță și umor.
Liantul ce face legătura între subiecte este o „colombină” – un personaj simpatic din comedia bufă – care poartă, aidoma „arlechinului” un costum viu-colorat. Mereu veselă și plină de idei, ea veghează la tot ce se întâmplă în jur, ajută celelalte fiinţe cu care interacţionează să uite de necazuri, să se împace dacă sunt supărate.
„A fost o plăcere să lucrăm pe muzica…dantelată a lui Mozart, ne-a spus d-na Nermina Damian. Am încercat să ne apropiem de genialul creator şi prin coregrafie. Colajul e alcătuit din trei tablouri, cu o durată de o oră jumătate, fără pauză. Titlul „Les petits riens” spune totul, căci viaţa este formată şi din nimicuri, nu doar din chestiuni esenţiale. Vor fi şi câteva momente de umor, de relaxare, pentru ca spectatorii să se simtă bine”.
În distribuție se regăsesc cunoscuţii soliștii de balet ai Operei braşovene, anume Iulia Coșeriu, Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Genoveva Breaz, Dorin Mirea, Ioan Dorin Coșeriu, Mihai Uță, alături de ansamblul de balet. Scenografia și costumele poartă semnătura talentatei pictoriţe, Rodică Garștea.
Urmează ultima reprezentaţie din Festival: comedia–bufă „Cosi fan tutte”!
Nu putem încheia fără a reitera informaţia utilă, că sâmbătă, 28 februarie, la ora 18.30 este programată în încheierea primei ediţii a Festivalului Internaţional Mozart de la Braşov opera bufă de succes în două acte „Cosi fan tutte”.
În rolurile principale vor apărea Ioana Mărgărit şi Gabriela Hazarian, secondate de Mihai Irimia, Valentin Marele, Corina Klein, Marian Rește. Regia este semnată de maestrul Cristian Mihăilescu, la pupitrul Orchestrei aflându-se un invitat de seamă, venit tocmai din Ţara Soarelui Răsare, – cunoscutul şi preţuitul dirijor, Daisuke Soga.
Mult succes!
Horia C. Deliu