Actuala Stagiune se încheieîn triumf la Opera Brașov cu o capodoperă a genului„Carmen”, de Georges Bizet. Este o lucrare genială, de mare popularitate şi dramatism, ce se întâlnește în repertoriul marilor teatre lirice din lume. 

Ilustrul compozitor francez al epocii romantice, Georges Bizet (1838 -1875), a scris această operă inspirându-se după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée. Premiera a avut loc la Paris în 3 martie 1875, însă în mod curios, nu s-a bucurat de succesul scontat. Acest eşec l-a dezamăgit crunt pe autor, care la numai trei luni s-a stins din viaţă. Creația sa minimalizată la început, avea să devină ulterior una dintre cele mai cântate opere de pe Glob!

Acţiunea are loc în Spania corridelor, dar şi a poveştilor de dragoste romantice, personajele principale fiind temperamentele prin excelenţă. Carmen, o tânără gitană frumoasă şi focoasă, le ia minţile bărbaţilor din jur, jucându-se cu sentimentele lor. Încă din  primul moment îi va cuceri pe Don José, brigadier în Corpul de Gardă,  dar şi pe falnicul toreador Escamillo. Intrigile, trădările, pasiunile mistuitoare se întretaie într-un joc periculos, iar în final Carmen va plăti preţul suprem pentru infidelitatea sa (…)

Puțini spectatori știu că celebra arie „Habanera” i-a fost inspirată lui George Bizet (1838 -1875) de una din melodiile compozitorului argentinian Sebastian Yradier. El s-a stins din viață în 1865 la Buenos Aires, fără să bănuiască popularitatea universală a cântecului său. Ritmul de habaneră este caracteristic unuia dintre cele mai vestite dansuri – tangoul.

Noua montare de la Opera Braşov îi aparţine valorosului regizor italian Matteo Mazzoni, cel care a mai pus în scenă aici „Tosca” în 2013 și „Rigoletto” în 2018, instituţia braşoveană având acum în repertoriu doar producţii realizate după anul 2000.

Vor fi două reprezentații deosebite: Premiera – sâmbătă, 1 iulie 2023 de la ora 18.30 – și un al doilea spectacol cu același statut de noutate a doua zi, respectiv duminică, 2 iulie a.c. Sunt nu mai puțin de…trei distribuții alternative. Carmen – Asineta Răducan, Florentina Soare, Carmen Topciu; Don José – Adrian Dumitru, Liviu Iftene: Micaëla – Mădălina Bourceanu, Silvia Micu; Escamillo – Alexandru Aghenie, Valentin Marele, Adrian Mărcan: Frasquita – Nicoleta Chirilă, Cristina Coatu, Corina Klein; Mercedes – Anca Panait, Ana Radu, Cristina Roșu; Le Dancaïre – Alexandru Chiriac, Lorand Cristian, Șerban Lupei; Le Remendado – Claudiu Bugnar, Dan Ionescu; Zuniga – Dan Popescu, Ștefan Schuller; Moralès – Marian Rește, Dmytro Rusyniac; Fantasma lui Carmen – Andreea Rusu.

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei brașovene, precum și Corul de copii ”Uniso” Seniorii – Dirijor, manager general prof. George Dumitrașcu

Regia artistică și Light Design îi aparțin talentatului director de scenă italian, Matteo Mazzoni, un nume apreciat și de publicul din zona noastră. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu.Asistent regie:Valentina Mărgăraș. Costumele toreadorului: Silvia Surd. Regia de scenă: Iulian Sandu.

  Numerosul public care a achiziționat deja toate biletele este nerăbdător să se bucure de un nou succes, așa cum au fost de altfel și celelalte reprezentații din actuala Stagiune. Una de excepție, deoarece a înregistrat un nivel nemaiîntâlnit de audiență: timp de zece luni toate spectacolele au avut regim de SOLD OUT !!! La Brașov așa ceva nu s-a mai întâmplat!

  Felicitări și mult succes în… continuare!

  …Da, pentru că va urma o Stagiune Estivală în Piața Sf. Ioan, apreciata instituție lirică din orașul de la poalele Tâmpei fiind implicată activ ca și anul trecut, urmând să ofere multe surprize muzicale spectatorilor din Brașov și împrejurimi, ca și numeroșilor turiști aflați în vacanță.

      Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail