Prelegerile care au avut loc în cadul celei de a patra zi a Universității de Vară Izvoru Mureșului, ediția a XXI-a, s-au concentrat pe problema românilor romano-catolici din Moldova, pe presiunile maghiare din țară și pe provocările întâmpinate de românii din Diaspora.

            În cadrul dezbaterilor despre romano-catolicii din Moldova, domnul inginer Gheorghe Bejan, Președintele Asociației Românilor Romano-Catolici „Dumitru Mărtinaș”, a prezentat activitatea intensă a statului maghiar, care intervine în comunitățile de români moldoveni romano-catolici cu un sistem de propagandă culturală și identitară, ce introduce termenul de „ceangăi” pentru a defeni acest grup religios, pe care ei îl identifică cu etnia maghiară, se menționează în comunicatul de presă transmis către Mesagerul de Covasna. 

            Potrivit sursei citate, atât profesorul Daniel Frâncu, cât și profesorul dr. Anton Coșa au subliniat că asocierea între etnie și religie e nepotrivită, întrucât în mentalul colectiv etnia maghiară este frecvent asociată cu confesiunea romano-catolică, în timp ce cea românească cu credința ortodoxă. Ceea ce statul ungar numește „ceangăi” nu sunt altceva decât o minoritate religioasă (catolică), parte a etniei majoritare (română).

În discursul său, domnul Vlad Cubreacov a lăudat activitatea episcopului Petru Gherghel, cel care a înființat la Iași un centru românesc de cercetare în problema așa-numiților „ceangăi”.

           În intervenția sa pe această temă,  prof. univ. dr. Radu Baltasiu a afirmat că Ungaria este un factor de dezordine în Europa, în timp ce România, de-a lungul istoriei, a fost mereu un factor de ordine în partea aceasta de lume. De asemenea, acesta a lansat ipoteza că Ungaria instrumentează problema „ceangăiască” pentru a-și extinde influența la Marea Neagră, unde face demersuri pentru achiziționarea unui port românesc.

            În a doua parte a zilei, domnul Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, a declarat că există 46.000 de firme înființate de români în Italia, unele cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro. Românii stabiliți în Italia contribuie cu 2% din PIB-ul țării de adopție, resurse care valorează cât 20% din PIB-ul țării noastre. Domnul Terteleac a apreciat rezultatele importante ale platformei RoUnit prin care au revenit în țară peste 30.000 de români. În contextul în care există un deficit mare de forță de muncă în România (100.000 numai în domeniul construcțiilor), rezultatele platformei sunt remarcabile.

            Profesorul Ioan Sabău-Pop a criticat tratatul României cu Ucraina din 1997, pe baza unei cărți scrise de Tiberiu Tudor. Totodată, acesta a subliniat faptul că condamnarea unui tratat trebuie să aducă cu sine revenirea la starea de dinaintea semnării acelui tratat. Cu toate acestea, România este singura țară care a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov fără ca granițele țării să revină la situația de dinainte de 1940.

            Cercetatori din cadrul Academiei Române au prezentând idei politice ale marelui economist și om politic interbelic Mihail Manoilescu, a propus ca soluție la problemele țării formarea unor elite cu spirit ascetic, spre deosebire de liderii de astăzi, stăpâniți de instincte hedoniste.

            De asemenea, cercetători în cadrul Centrului European de Studii în Probleme Etnice au  prezentat o radiografie a diasporei românești din Italia, unde compatrioții noștri reprezintă 2% din totalul populației (23% din populația imigrantă), fiind primul grup etnic ca mărime după italieni. Totodată, în ciuda crizei natalității din țara noastră, românii sunt grupul etnic cu cea mai ridicată rată de natalitate din Italia.

            S-a discutat de asemenea despre diaspora românească din Spania. După pandemie, numărul românilor de acolo a scăzut semnificativ (de la peste un milion la peste 600.000). De asemenea, ca soluție la starea precară a clasei politice, a propus formarea unei elite care să se ocupe de sufletul românesc. Într-o analiză a discursurilor liderilor politici din România despre românii din interiorul arcului carpatic, unul dintre cercetători a constatat că niciun președinte sau premier nu a încurajat vreodată idei separatiste, însă demnitarii nu pun problema corect, de vreme ce evită să afirme cu tărie că românii sunt discriminați în centrul țării. S-a argumentat faptul că că tendințele din prezent conduc la uniformizarea națiunilor într-o structură globală. 

***

          Seara specială a Universităţii de Vară Izvorul Mureşului, ediția XXI, a adus pe scenă un regal tradițional, cu participarea corurilor Voievozii Munților și Voinestenii, a grupului folcloric al copiilor din Voșlăbeni, și a soliștilor Petrică Țăran din Sărmaș și Liviu Dascăl din Târgu Mureș. Finalul deosebit al evenimentului a fost marcat de grupul folk „Zori” din Piatra Neamț, coordonat de Ionuț Stoian, iar spectacolul s-a încheiat cu un foc de artificii fabulos, spre bucuria tuturor celor prezenți în Complexul Sportiv Național, se mai arată în comunicat.

Dragoș Burghelia, Președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, a mulțumit tuturor participanților și partenerilor, exprimându-și recunoștința față de românii de pretutindeni pentru prezența lor și anticipând cu entuziasm revederea de anul viitor, cu și mai multe realizări și noutăți.

M.C.G.

Foto: Biroul de Presă al Universității de Vară Izvoru Murețului

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail