Pregătirile pentru alegerile prezidențiale ce vor avea loc în cursul lunii noiembrie a.c. au început, deja, în județul Covasna, stadiul acestora fiind în grafic, potrivit prefectului Sebastian Cucu.
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc săptămâna trecută, acesta a menționat că în cursul zilei de miercuri a avut loc o ședință cu primarii și secretarii generali a unităților administrativ teritoriale (UAT) din județ, în sistem de videoconferință, în cadrul căreia „s-a discutat despre atribuțiile fiecăruia și ce trebuie făcut ca lucrurile să se desfășoare conform graficului și în condiții de totală corectitudine.”
„Suntem în grafic. Principalele probleme pe care le avem în vedere acum sunt acelea să ne asigurăm că există sedii pentru secțiile de votare și eventualele modificări să se realizeze cât mai repede. Acest lucru le-a fost transmis (primarilor și secretarilor generali ai UAT-n.red) și de către președintele filialei Centru al Autorității Electorale Permanente (AEP), Claudiu Petrea, care a participat la videoconferință. Aceasta ar fi problema principală și de a ne asigura că există la nivelul tuturor UAT-urilor materialele necesare pentru dotarea secțiilor, în special cabine de vot și urne de vot, acestea trebuind să fie asigurate de către primari. În egală măsură, toate celelalte materiale care pot fi reutilizate, potrivit hotărârii de guvern, trebuie să fie inventariate și uitilizate. Nu avem probleme pe această parte și solicitărie care au venit din partea autorităților locale sunt minimale, și le vom acoperi noi.”- a declarat prefectul Sebastian Cucu.
Acesta a precizat, totodată, că în prima săptămână a lunii septembrie a fost stabilită și componența Biroului Electoral Județean Covasna (BEJ), astfel: președinte, judecător Miklos Erzsebet; locțiitor președinte, judecător Zaha Mona Ioana; membru, judecător Kovacs Simona, BEJ fiind completat cu reprezentatul AEP.
Vrei să devii expert electoral?
La buna desfășurare a oricărui tur de scrutin își aduc contribuția, într-o mare măsură, președinții secțiilor de votare și locțiitorii acestora, membri ai Corpul Experților Electorali, precum și operatorii IT, membri ai Corpului operatorilor IT.
Persoanele care doresc să ocupe aceste poziții la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în zilele de 10 noiembrie (primul tur) și 24 noiembrie (turul 2), și nu fac parte din cele două corpuri de specialiști, se mai pot înscrie atât în Corpul Experților Electorali cât și în Corpul operatorilor IT.
„Cei care nu fac parte, încă, din acest Corp al Experților Electorali, au posibilitatea să se înscrie în continuare la Biroul Județean Covasna al AEP, care funcționează la parterul Prefecturii. Este necesar a se depune o cerere însoțită de actul de identitate și actul de studii, deoarece criteriile în baza cărora vor fi desemnați prin tragere la sorți, de către AEP, sunt în ordinea aceasta: primul, reședința sau domiciliul în localitatea respectivă, iar al doilea, studiile, respectiv studii juridice. Cei care vor să acceadă în corpul operatorilor IT, pentru că din nou vom avea acel sistem informatic la alegeri, trebuie să depună doar o cerere și o copie a actului de identitate. Persoanele care fac parte din Corpul Experților E lectorali, dar nu vor să participe la acest scrutin din diferite motive obiective, trebuie să depună o cerere de suspendare din Corpul Experților Electorali cu cel puțin 30 de zile înainte de desfășurarea primului tur al alegerilor. (…) Corpul Experților Electorali poate fi cât de mare- minim câte secții vom avea x 2 + 10%, undeva la 490-500 de persoane.
Ei pot să se înscrie oricând în Corpul Experților Electorali, cel puțin până la data tragerii la sorți a componenței comisiei secției de votare.Dacă nu vor mai putea fi luați în seamă pentru acest scrutin, ei vor fi luați pentru următoarele alegeri. Practic înscrierea este continuă la nivelul AEP. În preajma acestor scrutine se popularizează mai mult, și interesul este crescut.”- a precizat prefectul Sebastian Cucu.
Posibilitate de câștiguri finaciare, pentru mii de persoane
Potrivit acestuia, Instituției Prefectului Județul Covasna i-a fost alocat, pentru organizarea alegerilor prezidențiale, un buget de 4.492.000 lei. Din această sumă vor fi remunerați și cei ce vor munci la cele două tururi de scrutin, astfel: președinții și locțiitorii secțiilor de votare, precum și operatorii IT vor beneficia de o indemnizație de 190 lei/zi de activitate, în timp ce membrii secțiilor de votare vor primi câte 100 lei/zi de activitate, maximul zilelor care pot fi plătite fiind 8, pentru ambele tururi de scrutin.
Maria Crețu-Graur