Anul pregătitor, care face parte din învăţământul primar obligatoriu începând cu anul şcolar 2012-2013, are drept scop să îi ajute pe cei mici să se adapteze cerinţelor clasei I. Clasele pregătitoare vor fi organizate preponderent în şcoli, iar copiii vor învăţa prin joacă şi nu vor primi note sau calificative.

Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztely Irma, mediul educaţional al clasei pregătitoare va fi un spaţiu prietenos  care va cuprinde două zone, una de lucru şi  una de reflecţie şi activităţi independente. Zona de lucru va fi un spaţiu dedicat momentelor de învăţare organizate cu întreaga clasă. Mobilierul din zona de lucru  va fi reprezentat de bănci şcolare individuale sau de mese reglabile şi scaune reglabile. În  apropierea băncilor se va regăsi un dulap compartimentat  pentru depozitarea ghiozdanelor elevilor sau a diverselor materiale de lucru. Zona de reflecţie şi activiţăţi independente va fi o zonă indicată momentelor de activitate intelectuală. Mobilierul va cuprinde rafturi de bibliotecă, o canapea, fotolii  moi sau pernuţe, şevalet pentru desen artistic, un panou de plută pentru afişarea rezultatelor experminetelor şi pentru diferite anunţuri.

Keresztely Irma

“Intenţiile sunt foarte serioase în privinţa construirii unui mediu educaţional propice pentru asigurarea unui învăţământ de calitate. Firmele au modelele gata făcute şi abia aşteaptă licitaţia noastră”, a spus Keresztely Irma.

Inspectoarea şefă a IŞJ Covasna a precizat că pentru amenajarea tuturor claselor pregătitoare din judeţul Covasna, Ministerul  Educaţiei şi Cercetării a rezervat o sumă  importantă  din bugetul pe anul 2012. Însă, potrivit acesteia, în mod cert  suma nu va acoperi integral cheltuielile pentru amenajarea săliilor la standardele impuse. „De aceea consider că dacă un  procent de 50% din banii  necesari sunt acoperiţi de către minister, în fiecare din unităţile de învăţământ, pentru fiecare sală de clasă, atunci restul trebuie completat de către Consiliile Locale. Nu sunt sume mari, ca atare nu cred că  nu pot  fi alocate câteva mii de lei de către fiecare primărie, pentru amenajarea sălilor de clasă”, a declarat Kresztely Irma.

Începând cu luna mai, cadrele didactice care vor preda la clasele pregătitoare vor face cursuri de pregătire organizate de către Ministerul Educaţiei, costurile fiind acoperite prin finanţare europeană.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail