. . Casa de Cultură și Primăria Întorsura Buzăului au început pregătirile pentru o nouă ediție a festivalului intitulat „Sărbătoarea ouălor roșii”. La eveniment este așteptat Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, mai mulți preoți din zonă. Programul artistic va fi susținut de numeroase formații corale și folclorice, dar și de interpreta Marcela Fota.
Festivalul urmărește, printre altele, păstrarea și transmiterea tradițiilor locale. Ediția de anul acesta va avea loc pe data de 3 mai, a treia zi de Paște, începând cu ora 16.00, la Căminul Cultural de la Brădet, a declarat, ieri, directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean.
El a menționat că programul festivalului este structurat în două părți. În prima parte se va oficia o slujbă religioasă la care este așteptat și Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și la care vor participa preoții din zonă; după care formațiile corale invitate vor prezenta un program cu pricesne, iar ulterior se va desfășura concursul de încondeiat ouă.
„Ne bucurăm și de prezența Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei (…). Acest festival care a fost inițiat chiar de mine, este compus din două componente – prima cuprinzând o parte religioasă, un concurs de ouă încondeiate și o expoziție de ouă încondeiate (…). În prima parte vom avea o slujbă religioasă (…) și sunt invitați toți preoții din zonă, mai ales că vine și Preasfințitul Andrei; după care vor fi mai multe formații corale care vor interpreta pricesne, muzică religioasă, și apoi va fi concursul de ouă încondeiate (…). A doua componentă va cuprinde un program folcloric, cu participarea multor formații din zona Buzaielor și nu numai, iar invitată de onoare este cunoscuta solistă de muzică populară, Marcela Fota (…), deci cu această ocazie promovăm și folclorul românesc și tradiția” – a declarat Costică Oltean.
11 participanți la concursul de încondeiat ouă
În ceea ce privește concursul de încondeiat ouă derulat în cadrul festivalului, directorul Costică Oltean a menționat că deocamdată au anunțat participarea 11 persoane, fiecare urmând să se prezinte cu câte 6 ouă încondeiate.
„Avem deja 11 înscriși la concursul de încondeiat ouă, dar întotdeauna vin cel puțin 20 de participanți (…), dar până atunci se mai pot înscrie”- a spus Costică Oltean. Concurenții vor veni cu ouăle încondeiate de acasă: „În zonă, tradiția este să se încondeieze oul roșu, cu o singură culoare, dar s-a trecut la ouă încondeiate pe mai multe culori, tip Bucovina, ouă nu doar încondeiate, ci și închistrite (…). De multe ori, la un singur ou se poate lucra o săptămână, deci, concurenții nu au cum să încondeieze șase ouă pe loc, cu mai multe culori, de exemplu”- a precizat directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean. El a menționat că la eveniment participă an de an și copii, care încearcă să preia tradiția încondeierii ouălor și că deși programul începe de la ora 16.00, între orele 12.00 și 16.00, o persoană va susține o demonstrație de încondeiat ouă.
Festivalul a fost inițiat în urmă cu 22 de ani, de către Costică Oltean, directorul Casei de cultură orăşeneşti din Întorsura Buzăului.
„Eu, lucrând la Casa de Cultură, se știe foarte clar că noi avem un festival, numit <<Ciobănașul>>, care a ajuns anul acesta la a 44-a ediție – în Întorsura. Eu lucram și la Brădet și m-am gândit ce pot face ca să inițiez ceva de urmat și care să poată să fie sărbătorit și la Brădet. Odată, văzând o femeie care mergea la biserică având cu ea câteva ouă încondeiate, superbe, am întrebat-o cine le-a încondeiat și mi-a răspuns că ea. De acolo mi-a venit ideea să facem un concurs de ouă încondeiate și am încercat să facem și concursul, dar să îmbrăcăm evenimentul în așa fel încât toți cetățenii satului Brădet să vină la această sărbătoare. Într-adevăr, așa și este, vin nu numai sătenii de la Brădet, ci mai nou vin din Întorsura Buzăului, din Vama Buzăului și întotdeauna se dovedește Căminul neîncăpător pentru toți cei care vor să vină. Evenimentul este organizat de Primăria Întorsura Buzăului, Casa de Cultură Întorsura Buzăului și Căminul Cultural Brădet. Împreună organizăm această frumoasă sărbătoare care până la ediția a IX-a sau a X-a era unică în țară. Acum am înțeles că mai sunt evenimente asemănătoare în unele localități din țară.” – a explicat Costică Oltean.
Intrarea la eveniment este gratuită.
Întrebat dacă dorește să transmită un mesaj cititorilor „Mesagerul de Covasna”, Costică Oltean a răspuns: „Să vină să vadă acest festival, pentru că nu o să le pară rău și, totodată, dacă printre cititori sunt persoane care știu să încondeieze ouă, să vină, pentru că îi așteptăm cu drag la concurs. Fiecare concurrent primește, pe lângă diploma de participare, indiferent de loc, un premiu de participare!” – a transmis Costică Oltean.
Ana Alina Costache
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail