Fundaţia„Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a început pregătirile pentru organizarea evenimentului intitulat „Mihai Viteazul şi visul Unirii”.

Potrivit președintei Fundaţiei, prof. ing. Maria Peligrad, „Mihai Viteazul şi visul Unirii”, a ajuns la cea de-a XXVI-a ediție, evenimentul fiind dedicat celor 416 ani de la intrarea domnitorului în Alba Iulia şi de la realizarea primei Uniri a Ţărilor Române.

„Fundația <<Mihai Viteazul>>, înființată în septembrie 1990, s-a gândit, aproape imediat, să omagieze patronul său spiritual, gândul său și ceea ce a lăsat Mihai Viteazul pentru români, și anume Visul Unirii. Astfel se face că la 26 octombrie a aceluiași an, a avut loc prima ediție a celei mai mari manifestări <<Mihai Viteazul și Visul Unirii>>. De-a lungul timpul, aceasta a cuprins diferite momente, evenimente, precum: concurs de desene, concurs literar, concurs de istorie – literatură (…), precum și o slujbă de pomenire a faptelor lui Mihai Viteazul și un scurt spectacol la grupul statuar Mihai Viteazul”, a spus președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, prof. Ing. Maria Peligrad. Referindu-se la importanța derulării acestui eveniment, președinta Fundației a declarat:

„Este știut că nu putem avea viitor, niciun popor nu poate avea viitor dacă nu-și omagiază trecutul, dacă nu îl respectă și nu luptă pentru prezent, ceea ce și Fundația <<Mihai Viteazul>> s-a străduit, de-a lungul timpului să facă. Ținem minte că răsunetul faptelor de arme ale lui Mihai Vodă a fost deosebit de mare. O publicație din Roma acelor vremuri spunea că dacă a fost vreodată un principe în lume demn de glorie pentru acțiuni eroice, acesta este sigur Mihai, principele Valahiei. Din dorința de a rezista pe de-o parte cuceririi otomane, dar și de a aduce la un loc, pe cât se putea, poporul român, Mihai Viteazul a intrat în Transilvania prin Pasul Buzău, chiar pe lângă Vama Buzăului, s-a deplasat spre Sibiu, s-a luptat acolo cu nobilimea maghiară în frunte cu Andrei Bathory, cu oastea sa – lupta s-a dat la Șelimbăr în 1599, chiar în 28 octombrie, după care victorios și cu mare alai, Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia la 1 noiembrie 1599, capitala Transilvaniei de atunci. Deci, acesta este evenimentul pe care îl sărbătorim prin această manifestare (…)”, a declarat președinta Fundației, prof. Ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, programul evenimentului va debuta în 31 octombrie (a.c.) și se va încheia după data de 8 noiembrie (a.c.).

„În acest an, propunerea de program este următoarea: în data de 31 octombrie vom merge la Brețcu, unde vom depune o coroană de flori la bustul lui Mihai Viteazul și ne vom întâlni cu școlari și locuitori ai comunei Brețcu, după care ne vom deplasa la Poiana Sărată. O altă manifestare va fi pe 1 noiembrie, la grupul statuar Mihai Viteazul, o scurtă alocuțiune și un spectacol, iar după 8 noiembrie, va avea loc, în parteneriat cu Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>, concursul de istorie – literatură. Desigur, detalierea acestui program o vom face pe parcurs”, a declarat prof. Ing. Maria Peligrad.

. .

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail