Au început pregătirile pentru înscrierea în învățământul primar. Depunerea cererilor în cadrul primei etape rezervate înscrierii în învățământul primar în anul 2017-2018 se desfășoară începând din 27 februarie, până în 16 martie 2017, iar în cadrul celei de-a doua etape, între 24 și 30 martie.

Conform metodologiei de înscriere, aprobate  printr-un Ordin al Ministrului Educației Naționale, alături de calendarul înscrierii, învăţământul primar este obligatoriu și cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV.

Numărul de locuri alocate, prin cifra de şcolarizare, pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, asigurându-se, astfel, şcolarizarea tuturor copiilor, au transmis reprezentanții Ministerului Educaţiei Naţionale, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul www.edu.ro.

Pentru anul școlar 2017- 2018, la nivelul județului Covasna sunt proiectate, în total, 2.130 de locuri la clasa pregătitoare.

Aşa cum prevede calendarul, pregătirile în vederea înscrierii au început. Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro, a fost creată o secţiune special dedicată înscrierilor în învăţământul primar, prin intermediul căreia, părinţii şi toţi cei interesaţi vor putea afla informaţii. De asemenea, potrivit conducerii ISJ Covasna, este activă şi anul acesta o linie „TelVerde” – cu numărul 0800816267, la care părinţii pot suna şi solicita informaţii în legătură cu înscrierea în învăţământul primar în anul şcolar 2017 – 2018.

Fiecare unitate de învăţământ în care se organizează clasa pregătitoare are obligaţia să organizeze „Ziua porţilor deschise” într-una din zilele din intervalul 23 februarie – 2 martie. Cu acest prilej, părinţii şi copiii vor putea vizita spaţiile școlare şi vor putea discuta cu cadrele didactice, se mai arată în comunicatul de presă. Programarea „Zilelor porților deschise” în județul Covasna poate fi consultată accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean.

Condiţii de înscriere în învăţământul primar

Conform metodologiei aprobate prin Ordinul de Ministru, părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2017 inclusiv, au obligația de a – i înscrie pe aceştia în învățământul primar în clasa pregătitoare.

Metodologia mai arată și că părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017 inclusiv, pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Înscrierea acestor copii în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, făcută de specialiști, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2017-2018, sau ai celor pentru care evaluarea dezvoltării psihosomatice arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare, se arată în metodologie.

„În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2017, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscriși în grupa mare din învățământul preșcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.”- se mai arată în metodologie.

Același document prevede că Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului județean de resurse și asistență educațională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), în perioada prevăzută de calendarul înscrierii în clasa pregătitoare.

Conform informațiilor postate pe site-ul ISJ Covasna, evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor în cazul cărora metodologia prevede acest lucru se derulează în perioada 22 februarie – 14 martie (a.c.), în zilele lucrătoare, între orele 10.00 – 18.00. Evaluarea dezvoltării psihosomatice va fi realizată în centre de evaluare, iar arondarea unităților de învățământ la aceste centre de evaluare poate fi consultată pe site-ul www.isj.educv.ro, la secțiunea „Înscriere în învățământul primar”, sau pe site-ul www.cjraecovasna.ro, unde pot fi aflate și detalii despre programarea copiilor pentru evaluare și alte detalii despre aceasta.

Procedura de înscriere în clasa pregătitoare

Conform metodologiei, cererea-tip de înscriere în clasa pregătitoare se poate completa online sau la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii şi se realizează prin introducerea în aplicația informatică a datelor furnizate de părinte. Validarea cererii este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea, în prezența părintelui și a cel puțin unui membru din comisia de înscriere.

În metodologie se arată și că părintele depune, în momentul completării cererii – tip de înscriere la unitatea de învățământ, sau, după caz, în momentul validării acesteia, o fotocopie a actului de identitate propriu și o fotocopie a certificatului de naștere al copilului. Copiile vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale.

În cazul în care cererea-tip de înscriere este completată pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017 inclusiv, alături de documentele menționate, părintele depune și o copie a documentului prin care CJRAE/CMBRAE comunică rezultatul pozitiv al evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului.

Totodată, conform metodologiei, în cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, părinții depun pe lângă documentele menționate anterior, și documente care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare (stabilite prin metodologie).

Cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare, realizată în două etape

După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive, după cum urmează:

  1. a) prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.
  2. b) a doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.

 

Completarea de către părinți, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere, validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, se realizează între 27 februarie – 16 martie (a.c.). Activitățile programate pentru prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare sunt programate să se desfășoare până în 22-23 martie (a.c.). A doua etapă de înscriere debutează în 23 martie (a.c.), prin comunicarea, afișarea la unitățile de învățământ și pe site-ul ISJ a procedurii specific de repartizare a copiilor pe locurile disponibile. Depunerea cererilor – tip în cadrul acestei etape se va derula între 24 și 30 martie (a.c).

 

Înscrierea în învățământul special

Conform metodologiei, în clasa pregătitoare din învățământul special sunt înscriși copii cu cerințe educaționale speciale, care împlinesc vârsta de 8 ani până la data începerii anului școlar. La solicitarea scrisă a părinților, pot fi înscriși în clasa pregătitoare și copii cu cerințe educaționale speciale cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani la data începerii anului școlar.

Copiii cu cerințe educationale speciale pot fi înscriși în școlile de masă, în conformitate cu prevederile metodologiei. În situația în care orientarea școlar impune înscrierea în învățământul special, părinții se vor adresa școlii de circumscripție sau CJRAE de la care vor primi informațiile necesare pentru înscrierea în învățământul special – se arată în metodologie. Potrivit aceleiași surse, înscrierea copiilor cu cerințe educative special în învățământul special se face direct la unitatea de învățământ special, cu documentele prevăzute de metodologie, la care se adaugă documentul care atestă orientarea către învățământul special.

Inspectorul Școlar General al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre, a transmis că este important ca părinții copiilor pe care îi vizează înscrierea în învățământul primar, să se informeze cu privire la aceasta:

„Le transmit părinților să fie atenți, să ia legătura cu doamnele educatoare de la grădinițe, să obțină toate informațiile necesare și după ce studiază site-ul Inspectoratului, metodologia, să meargă în perioada prevăzută în calendar, să îi înscrie pe copii!” – a declarat ieri inspectorul școlar general.

***

Metodologia privind înscrierea în învățământul primar, calendarul și alte detalii (Circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, perioada de desfăşurare a evaluării dezvoltării psihosomatice și alte detalii) pot fi aflate accesând site-ul ISJ Covasna, www.isj.educv.ro, la secțiunea special realizată – „Înscriere în învățământul primar – 2017”.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail