Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va avea loc în acest an în data de 19 octombrie. Pregătirile au început, pentru evenimentul care se va desfășura în 42 de agenții teritoriale.

Bursa este adresată absolvenților unei forme de învățământ, promoția 2018, care încă nu și-au găsit un loc de muncă și care, astfel au șansa de a intra pe piața muncii.

„Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți reprezintă o oportunitate pentru toți solicitanții de locuri de muncă interesați în a cunoaște mai bine piața muncii, ofertele de locuri de muncă, pentru a putea astfel să aleagă un loc de muncă, conform pregătirii lor profesionale, sau să se (re)orienteze profesional spre ocupații cu posibilități mai mari de angajare pe termen mediu și lung. Obiectivul principal al acestui eveniment îl constituie creșterea gradului de ocupare pentru absolvenți, nefiind excluse alte categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă, în condițiile unei concurențe loiale, transparente, care să permită realizarea unui echilibru între acestea”, au transmis reprezentanții ANOFM.

Potrivit acestora, evenimentul va avea loc la nivelul celor 42 de agenții teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

Agenții economici interesați să participe și să ofere locuri de muncă pot afla informații suplimentare privind procedura în acest sens, de la reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

Bursă pentru ucenici, în agenda AJOFM Covasna, pe luna septembrie

Până la bursa dedicată absolvenților, AJOFM Covasna și-a propus să organizeze o bursă pentru ucenici. Conform informațiilor postate pe site-ul instituției, bursa pentru ucenici este programată în data de 26 septembrie, la Centrul propriu de formare profesională a adulților din cadrul AJOFM Covasna, centru situat în Sfântu Gheorghe, în strada Daliei.

Potrivit aceleiași surse, între orele 10.00 – 10.15 se va face primirea invitaților, după care reprezentanții AJOFM Covasna vor transmite un cuvânt de „Bun venit” și vor oferi informații cu privire la ucenicia la locul de muncă și la proiectele care se derulează în domeniul uceniciei. Va urma apoi întâlnirea și discuțiile propriu – zise între angajatorii interesați să încadreze ucenici și persoanele interesate să se încadreze ca ucenici.

Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular; încheiat pe durată determinată, în temeiul acestuia „ucenicul” (o persoană fizică) se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite „angajator”, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de: a) 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; b) 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3; c) 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

Cine poate avea statutul de ucenic?

Conform reprezentanților AJOFM Covasna, persoana încadrată în muncă în baza contractului de ucenicie la locul de muncă are statutul de ucenic. Poate fi încadrată ca ucenic orice persoană care: a împlinit vârsta de 16 ani; se înregistrează la AJOFM; nu are calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia la locul de muncă; îndeplinește condițiile de acces la formare profesională, pe niveluri de calificare.

Subvenții de 2.250 lei pe lună, per ucenic

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile legii, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada de derulare a contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o sumă în cuantum de 2.250 lei pe lună, conform convenției încheiate cu AJOFM.

Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorul încheie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie, o convenţie. În vederea încheierii convenţiei angajatorii depun următoarele documente: a) actul de identitate al ucenicului, în copie. b) contractul de ucenicie, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, în copie.

Pentru a participa la un program de ucenicie, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să se înregistreze în baza de date a AJOFM/AMOFM în raza căreia au domiciliul sau reședința, prezentând următoarele documente: a) actul de identitate, în original şi în copie; b) actele de studii și de calificare, în original și copie; c) adeverință medicală din care să rezulte că persoana este aptă de muncă sau are eventuale restricții medicale. Totodată, pentru a beneficia de un program de ucenicie, persoana înregistrată depune la AJOFM/AMOFM o cerere. Modelul cererii este standardizat și pus la dispoziție de agenție.

Detalii despre bursa pentru ucenicie și despre ucenicia la locul de muncă pot fi aflate accesând http://www.covasna.anofm.ro/.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail