Pregătirile pentru admiterea în învățământul liceal și profesional de stat sunt în plină desfășurare. În județul Covasna, proiectul planului de școlarizare aprobat de Ministerul Educației Naționale, nu a suferit modificări față de varianta propusă de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, astfel că va cuprinde 44 de clase de învățământ liceal, cu frecvență – zi și 26 de clase a IX-a la învățământ profesional de zi, cu durată de trei ani.

Astăzi vor fi afișate rezultatele obținute, înainte de contestații, de absolvenții clasei a VIII-a la probele Evaluării Naționale. Se vor putea depune contestații, tot astăzi, în intervalul orar 14.00-20.00, iar după soluționarea acestora și după ce vor afla rezultatele finale, tinerii vor intra într-o nouă etapă a vieții lor: cea a admiterii în învățământul liceal sau profesional.

Proiectul planului de școlarizare, NEMODIFICAT, după discuții cu reprezentanții Ministerului

Potrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, prof. Kiss Imre, pentru anul școlar 2019-2020, au fost proiectate, în total, 70 de clase de a IX-a, la zi, învățământ liceal și profesional. Proiectul planului de școlarizare transmis de către conducerea IȘJ Covasna către  Minister, suferise, inițial, modificări – în sensul diminuării numărului de clase, de la 44 de clase de liceu, la 42,  a precizat inspectorul școlar general.

„Județul Covasna a întocmit  proiectul planului de școlarizare în luna ianuarie (a.c.), acesta a fost predat la Minister, respectându-se toate criteriile stabilite în metodologia de întocmire a proiectului. (…) Hotărârea de Guvern a apărut în luna aprilie (a.c.) și cifrele de școlarizare stabilite pentru fiecare județ le-am primit în data de 29 mai. Acestea au arătat că județul Covasna a obținut cu două clase liceale mai puțin față de cele proiectate. (…) Adică, noi am proiectat 44 de clase liceale și 26 de clase profesionale și am primit aprobare pentru 42 clase liceale și 26 clase profesionale. (…).”- a explicat inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.

Modificările nu ar fi fost majore, dar chiar și așa, reducerea a două clase nu ar fi fost deloc ușoară, când evaluarea națională se apropia și când pregătirile pentru admiterea în învățământul liceal și profesional erau deja în toi.

Ca urmare, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a transmis o adresă către Ministerul Educației Naționale, descriind situația și solicitând ca proiectul planului de școlarizare întocmit la nivel de județ să rămână neschimbat și să nu se renunțe la cele două clase.

În adresă, s-a motivat solicitarea printr-o serie de aspecte și anume: faptul că „proiectul planului de școlarizare a fost realizat în urma unei analize minuțioase a situației existente la nivelul județului, cu respectarea tuturor principiilor și criteriilor stabilite de MEN, astfel încât să ne încadrăm în procentul de 35% alocat învățământului profesional și tehnic stabilit de MEN, procent pe care chiar am reușit să îl depășim”. Un alt argument important prin care reprezentanții IȘJ au subliniat ideea de a nu se renunța la cele două clase s-a referit la specificul județului, determinat de următoarele aspecte:  organizarea administrativ-teritorială a județului, desfășurarea procesului instructiv- educativ în două limbi de predare și necesitatea asigurării fiecărui elev a posibilității de a studia în limba maternă; asigurarea cuprinderii întregii generații de absolvenți ai clasei a VIII-a în învățământul liceal și profesional, inclusiv dual, în vederea finalizării învățământului obligatoriu, dar și alte criterii.

În adresă s-a mai arătat și că „în stabilirea numărului de clase/ locuri, Ministerul Educației Naționale a avut în vedere situația elevilor neîncheiați din SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România), ceea ce înseamnă exact cele două clase care au fost reduse în planul de școlarizare, comparativ cu proiectul realizat la nivelul județului și predat în luna ianuarie. Copiii cu situația neîncheiată provin din mai multe unități de învățământ, atât de la secția română, cât și de la secția maghiară, dispersate pe teritoriul județului, și, în consecință, această cifră nu poate fi relevantă în stabilirea numărului de clase pentru a fi reduse”.

În același document, reprezentanții IȘJ Covasna au arătat că în situația în care s-ar menține planul de școlarizare în forma anunțată de MEN la finele lunii mai, ar fi fost necesar să se reducă clase în anumite unități de învățământ, în lipsa unor principii clare să se ajungă la „desființarea unor secții de predare sau la desființarea nivelului liceal în unele licee și să fie afectat dreptul la educație în limba maternă a unor elevi, fie posibilitatea unor elevi de a-și continua studiile într-o școală situată în localitatea urbană de domiciliu sau într-o localitate urbană apropiată de domiciliu, la profilul / specializarea pentru care doresc să opteze.”

„Menționăm că în stabilirea profilurilor / specializărilor și a numărului de clase de învățământ liceal din fiecare filieră de studiu, am avut în vedere ocuparea de peste 90% a numărului de locuri existente”. – se  mai arată în adresa transmisă de IȘJ către MEN.

În urma acestei adrese și a unor discuții cu conducerea Ministerului, s-a luat decizia ca proiectul planului de școlarizare transmis de către IȘJ Covasna, în luna ianuarie, să rămână neschimbat, așadar, să nu se renunțe la cele două clase.

„Inspectoratele școlare au fost sunate, am discutat pe marginea adresei pe care noi am transmis-o și, până la urmă, noi am reprimit cele două clase. Deci, practic, proiectul de școlarizare rămâne neschimbat și mergem pe varianta inițială cu 44 +26 de clase. Ministerul a înțeles problema și a răspuns în  mod favorabil pentru soluționarea acestei situații. A fost o situație specială, totuși (…), și a fost binevenită această înțelegere din partea Ministerului.”- a declarat inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.

Astfel, proiectul planului de școlarizare pentru clasa a IX-a –  învățământ cu frecvență – zi, pentru anul școlar 2019- 2020, propune 44 de clase, pentru 1231 elevi, iar pentru învățământ profesional  de zi, cu durata de 3 ani, 26 de clase – pentru 724 de elevi.

Ghid pentru elevi și părinți, în legătură cu admiterea

Pregătirile pentru admiterea la învățământul liceal de stat și pentru învățământul profesional sunt în toi. Pe site-ul IȘJ Covasna a fost publicat un ghid informativ pentru elevi și părinți, privind admiterea.

În ceea ce privește admiterea la liceu, în ghid se arată că absolvenții clasei a VIII-a din promoția 2019, indiferent de vârstă, precum și cei din promoțiile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2019-2020, inclusiv, se pot înscrie în învățământul liceal, la cursuri de zi. Înscrierea în clasa a IX-a, în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care se calculează ca medie ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V– VIII, care are o pondere de 20%.

Înscrierea candidaților pentru admiterea în licee se va face în perioada prevăzută de calendar la școlile gimnaziale pe care aceștia le-au absolvit (inclusiv pentru absolvenții din seriile anterioare), prin completarea fișelor de înscriere.

Candidații vor completa pe fișa de înscriere, în ordinea descrescătoare a preferințelor, codurile opțiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite

Potrivit aceleiași surse, absolvenții claselor a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2019-2020 vor fi repartizați computerizat într-o singură etapă.

Fiecare unitate de învăţământ gimnazial completează şi listează din calculator, pentru admitere, o singură fişă de înscriere pentru fiecare absolvent, care este semnată şi ştampilată de directorul şcolii;  Înscrierea la licee, a candidaților declarați admiși în urma repartizării computerizate se efectuează pe baza următoarelor acte: a) cererea de înscriere; b) cartea de identitate și/sau certificatul de naștere în copie autentificată la unitatea școlară de proveniență; c) adeverința cu notele și media generală obținute la Evaluarea Națională din clasa a VIIIa; d) foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale); e) fișa medicală.

În data de 3 iulie  se va realiza anunțarea ierarhiei la nivel județean al absolvenților claselor a VIII-a și completarea de către secretariatele școlilor a fișelor de înscriere cu numele codul unității de învățământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenților claselor a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele și mediile obținute la evaluarea națională din clasa a VIII-a, cu mediile de admitere.

În 3-7 iulie este programată completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.(inclusiv de către absolvenții care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor la Centrul Special de Înscriere din județul respectiv), iar în 12 iulie, repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2019- 2020. Va urma, apoi, a doua etapă de admitere, cu activitățile specifice.

Start la admiterea în învățământul profesional

În ceea ce privește admiterea în învățământul profesional de stat, activitățile au început deja. Etapa I a admiterii a demarat ieri, 24 iunie, cu înscrierea candidaților.

Conform metodologiei, pot opta pentru învățământul profesional de stat elevii înscriși în clasa a VIII-a și absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare, numai dacă au promovat clasa a VIII-a.

Înscrierea candidaților în vederea admiterii în învățământul profesional de stat se face la unitatea de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământul profesional de stat , pe baza opțiunii candidatului pentru o calificare profesională din oferta școlii, cu posibilitatea înregistrării mai multor opțiuni în ordinea preferințelor exprimate de candidat în fișa de înscriere.

Potrivit aceleiași surse, înscrierea în vederea admiterii în învățământul profesional de stat a elevilor din clasa a VIII-a și a absolvenților clasei a VIII-a din seriile anterioare se realizează pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional de stat , eliberată de unitatea de învățământ gimnazial. Unitatea de învățământ gimnazial va elibera o singură fișă de înscriere în învățământul profesional de stat fiecărui elev candidat care optează pentru înscrierea la învățământul profesional, pentru fiecare etapă menționată în calendarul admiterii în învățământul profesional. Nu se eliberează fișe de înscriere elevilor din clasa a VIII-a cu situația școlară neîncheiată, aflați în stare de corigență sau repetenție.

Și admiterea în învățământul dual a început, în perioada 24-26 iunie realizându-se înscrierea candidaților la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământ dual, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional de stat, la care se anexează fișa de opțiuni pentru învățământul dual care se eliberează și se completează la unitatea de învățământ care organizează învățământ dual.

Conform metodologiei, învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic cu următoarele caracteristici specifice: a) este organizat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică; b) asigură oportunități sporite de educație și formare profesională pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, c) operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; „Pot opta pentru învățământul dual elevii înscriși în clasa a VIII-a și absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare, numai dacă au promovat clasa a VIII-a. Înscrierea se realizează pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional, eliberată de unitatea de învățământ gimnazial, la care se anexează fișa de opțiuni pentru învățământul dual eliberată de către unitatea de învățământ care organizează învățământ dual. Înscrierea candidaților declarați admiși se efectuează pe baza următoarelor acte: a) fișa de înscriere în învățământul profesional și fișa de opțiuni pentru învățământul dual; b) certificatul de naștere – în copie autentificată la unitatea școlară de proveniență; c) adeverință cu notele și media generală obținute la Evaluarea Națională/ tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a / testele naționale/ examenul de capacitate; d) foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale de absolvire) – copie și original; e) fișa medicală”- se mai arată în document.

În aceeași sursă se precizează că pentru absolvenții, care au fost respinși în etapa I de admitere, care nu s-au înscris la unitățile la care au fost admiși sau care nu au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional, inclusiv dual, și care solicită ulterior să se înscrie în clasa a IX-a la învățământul dual, precum și pentru cei care și-au încheiat situația școlară ulterior desfășurării etapei de admitere menționate în calendarul admiterii în învățământul dual de stat, comisia de admitere județeană va organiza a II-a etapă de admitere, pe locurile rămase libere.

Detalii despre admitere, înscriere, locuri disponibile, calendar și alte informații pot fi aflate din ghidul postat pe site-ul IȘJ Covasna, www.isj.educv.ro, la secțiunea „admitere -2019”.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail