„(…) sunt atât de bucuros şi mândru. Încă reuşim să ducem mai departe această tradiţie extraordinară (…)” – Costică Oltean, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului
Zilele Oraşului Întorsura Buzăului se vor sărbători în acest an în perioada 5 – 7 septembrie. Festivalul folcloric Ciobănaşul, din cadrul Zilelor Întorsurii, ajunge la a – 42 – a ediţie. Zilele Întorsurii Buzăului sunt organizate de Casa de Cultură a oraşului, în parteneriat cu Primăria Întorsurii Buzăului şi Asociaţia Cununa Carpaţilor.
Ciobănaşul este „cel mai longeviv festival folcloric din judeţ, sau poate chiar din ţară”, a declarat Costică Oltean, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului. Festivalul va fi organizat, conform tradiţiei, duminică – 7 septembrie. Vineri şi sâmbătă se vor desfăşura acţiuni dedicate tinerilor din zona buzaielor, potrivit aceleiaşi surse.
„Am încercat să dăm o amploare acestui eveniment, deşi tot Ciobănaşul în sine rămâne o valoare culturală a oraşului Întorsura Buzăului. Totuşi, am încercat să ne întindem pe o perioadă mai lungă, făcând chiar trei zile de festival.”, a spus Costică Oltean, principalul organizator al evenimentului. „Vineri, în prima zi de festival, vom avea activităţi sportive şi discotecă în aer liber. Ziua de sâmbătă am declarat-o Ziua Tineretului, iar seara vor fi concerte şi apoi iar discotecă. Vor fi câteva formaţii de muzică uşoară. Pot să spun sigur că Youvenis va fi prezentă, dar şi alte formaţii de muzică uşoară din zonă. Duminica este dedicată în totalitate festivalului folcloric Ciobănaşul, unde va fi numai folclor autentic.” Dumică seara se va desfăşura un program de dans pentru toate vârstele, potrivit organizatorului.
Chiar dacă programul complet nu este finalizat, Costică Oltean a precizat că în cadrul acţiunilor de sâmbătă se va regăsi şi un simpozion. Acesta va fi organizat în colaborare cu Despărţământul „Buzăul Ardelean” din cadrul ASTRA. Simpozionul se va numi „Ţara Buzaielor în inima pământului românesc”.
Programul de duminică al festivalului Ciobănaşul va cuprinde Ansamblul profesionist „Doina Oltului”, cu mai multe capete de afiş, dar şi alte formaţii din judeţele Harghita, Buzău, Braşov, Covasna şi Prahova. La festival vor fi prezente şi toate formaţiile corale şi folclorice din zona Buzaielor.
Pentru oamenii din zona Buzaielor care nu s-au hotărât încă dacă vor fi prezenţi la Zilele Oraşului Întorsura Buzăului, dar mai ales la Festivalul folcloric Ciobănaşul, Costică Oltean le oferă un motiv să vină: „Dincolo de tot stresul pe care îl avem zi de zi, consider că e extraordinar ca măcar o dată sau de două ori pe an, pentru că mai este şi festivalul Ouălor Roşii, toată zona Buzaielor să se strângă la un loc la bucuria cântecului, a dansului şi a portului popular, respectiv a tradiţiei strămoşeşti care ne mai leagă. Ţin extraordinar de mult la lucrul acesta. Când văd atât popor adunat la un loc şi când văd că se bucură de ceea ce văd la scenă, pur tradiţional – şi mă refer la partea de duminică, sunt atât de bucuros şi mândru. Încă reuşim să ducem mai departe această tradiţie extraordinară, lăsată din tată în fiu şi pe care cu greu o menţinem.”
Costică Oltean organizează acest eveniment de mai bine de 17 ani. „De când sunt eu, mie mi s-a părut că anul trecut a fost cel mai reuşit festival. Aşa mi-a plăcut mie, a fost chiar pe placul sufletului meu. Am început evenimentul la ora 12 şi s-a terminat în noapte, aproape de ora 22. Nu ştiu dacă în acest an vom mai reuşi acest lucru, dar ne dorim să fim pe aproape.” Directorul Casei de Cultură a mai precizat că la o oră de vârf a festivalului Ciobănaşul de anul trecut s-au numărat circa 7.000 de spectatori.
Directorul Casei de Cultură a precizat că în urmă cu 17 ani, festivalul Ciobănaşul era organizat în a doua săptămână a lunii septembrie: „Totuşi eu am reuşit să îl aduc cu o săptămână mai devreme pentru că s-a mai întâmplat ca în a doua săptămână să fie deja foarte frig. Ciobănaşul se organizează neapărat în luna septembrie pentru că este un festival al toamnei, al recoltei. Această sărbătoare a luat fiinţă odată cu venirea oilor de la munte. De aici vine numele de „Ciobănaşul”- pentru ca până şi ciobanii, care îşi petrec mult timp în munte, să vină la vale şi să se bucure de această tradiţie frumoasă.”
Programul complet şi informaţii legate de invitaţii speciali de la eveniment vor fi făcute publice într-o ediţie viitoare a ziarului Mesagerul de Covasna într-un interviu mai amplu cu directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului.
Iulia Drăghici – Taraş