Prefectura Covasna va analiza respectarea legii în ceea ce priveşte arborarea steagurilor roşu-alb-verde în spaţiile publice cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, a declarat luni subprefectul Cosmin Boricean.
Acesta a menţionat că evenimentele restrânse organizate în cinstea acestei zile s-au desfăşurat în limitele şi condiţiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus, însă „problema steagurilor a persistat”.
„Vom analiza respectarea legii în ce priveşte arborarea steagurilor şi, dacă va fi cazul, vom dispune măsurile legale”, a precizat Cosmin Boricean.
Ca şi anul trecut, în cinstea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au decorat piaţa centrală din municipiu cu mai multe steaguri roşu-alb-verde.
Anul trecut, Prefectura Covasna l-a amendat pe primarul municipiului, Antal Arpad, cu suma de 10.000 de lei, în baza prevederilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, potrivit căreia drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul ţării noastre numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.
Primarul a contestat amenda iar reprezentanţii UDMR din cadrul Consiliului Local Sfântu Gheorghe au cerut Prefecturii să o anuleze pe considerentul că este „nelegală şi provocatoare”, susţinând că minorităţile naţionale îşi pot folosi însemnele şi simbolurile naţionale la evenimentele proprii, aceste reglementări fiind definite în Hotărârile Guvernului 1.157/2001 şi 223/2002.
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată în mai multe localităţi din judeţul Covasna prin festivităţi restrânse şi depuneri de coroane de flori la mormintele şi monumentele eroilor căzuţi în timpul Revoluţiei de la 1848, precum şi prin evenimente organizate on-line din cauza pandemiei.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES