Prefectura Covasna a câştigat în prima instanţă procesul intentat Primăriei Ozun pentru arborarea nelegală a steagului „Ţinutului secuiesc” pe sediul instituţiei.
Prefectul Codrin Munteanu a declarat săptămâna trecută pentru AGERPRES că Tribunalul Covasna a admis argumentele juridice formulate de Prefectură şi a hotărât că acest simbol trebuie înlăturat deoarece nu respectă cadrul legal. Prefectul a spus că, potrivit prevederilor legale, la sediul primăriilor se arborează exclusiv simboluri legal aprobate, respectiv două drapele ale României care încadrează stema statului român şi stema unităţii administrativ teritoriale (dacă aceasta a fost aprobată legal), precum şi drapelul Uniunii Europene.
Codrin Munteanu a menţionat că argumentele juridice aduse în instanţă au fost scoase din context şi interpretate tendenţios de politicienii maghiari care l-au acuzat că a jignit comunitatea maghiară comparând acest drapel cu steagul unei echipe de fotbal sau al unui producător de maşini.
„Nu există o asemenea comparaţie, în faţa instanţei am mers cu argumente juridice. Acestea au fost scoase din context şi transformate în aserţiuni politice mincinoase, menite să emoţioneze şi să manipuleze populaţia”, a afirmat Codrin Munteanu.
Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a declarat că nu va înlătura steagul de pe edificiu şi va face recurs la sentinţa Tribunalului Covasna.
Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primar al municipiului reşedinţă de judeţ, şi-a manifestat solidaritatea cu colegul său de partid, spunând că „nimeni nu poate reglementa ce e în sufletul oamenilor”, prin urmare nici sentimentele maghiarilor faţă de simbolurile lor naţionale.
„Nu comentez decizia instanţei, dar eu ştiu un singur lucru – ceea ce e în sufletul oamenilor, ceea ce e în inimile cetăţenilor Ţinutului secuiesc nu poate fi reglementat prin asemenea decizii. Nici pe timpul lui Ceauşescu nu s-a reuşit, nici după 1989 nu s-a reuşit şi nu se va reuşi nici acum şi cu cât se încearcă mai mult a se limita folosirea simbolurilor noastre, cu atât comunitatea noastră va fi mai hotărâtă şi va fi puternică. Eu cred că fac o greşeală foarte mare cei care prin aceste iniţiative şi asemenea decizii încearcă să pună în genunchi comunitatea maghiară. Din nou spun că aceste persoane nu cunosc psihologia oamenilor din Ţinutul secuiesc. Ar trebui să citească un pic de istorie să vadă ce am făcut noi, cu cine ne-am luptat pentru libertate, iar aceste simboluri nu sunt altceva pentru noi decât simbolurile noastre naţionale şi simbolurile libertăţii (…)”, a susţinut Antal Arpad.
Ideea arborării acestui steag pe sediile instituţiilor administraţiei locale aparţine Consiliului Naţional Secuiesc, care în urmă cu câţiva ani le-a cerut în scris primarilor maghiari să oficializeze folosirea drapelului albastru-auriu al secuilor prin arborarea lui pe frontispicii. Prefectura a demarat procedura de înlăturare a drapelului de pe Primăria Ozun la sesizarea unui cetăţean din Sfântu Gheorghe, Dan Tănasă, care trăieşte în Spania.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES